in

Σε ύφεση για πρώτη φορά η αγορά των smartphones παγκοσμίως

Σύμφωνα με τη Gartner οι πωλήσεις των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2017 έφτασαν τα 408 εκατομμύρια τεμάχια, σημειώνοντας πτώση 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 που πωλήθηκαν 432 εκ. συσκευές.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε αρνητικό πρόσημο από το 2004, όταν ξεκίνησε την καταγραφή και ανάλυση των πωλήσεων smartphones η Gartner.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας που σχολίασαν την έκθεση δύο παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο πρώτος αφορά στο χαμηλό τμήμα της αγοράς και στη μείωση της αντικατάστασης των feature phones με smartphones, ενώ ο δεύτερος στο υψηλό τμήμα της αγοράς όπου οι χρήστες αγοράζουν ποιοτικές συσκευές και αργούν να τις αντικαταστήσουν.
Δείτε ακόμα: Σε κορεσμό η αγορά των smartphones

Όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω πίνακα, όσον αφορά στις εταιρείες, η Samsung έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με την Apple και έχει περάσει στην πρώτη θέση για το 4ο τρίμηνο του 2017. Επίσης, όλες οι πέντε πρώτες εταιρείες που αναφέρονται στα στατιστικά των πωλήσεων έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς, είτε οριακά, όπως η Apple και η OPPO είτε σε μεγαλύτερο βαθμό όπως η Xiaomi που από το 3,6% έφτασε στο 6,9%.

Όσον αφορά στις συνολικές πωλήσεις του 2017, η Samsung διεύρυνε τη διαφορά της από την Apple, κυρίως χάρη στην καλή πορεία των Galaxy S8 και τις ασθενικές πωλήσεις του iPhone X. Εκτός της Apple που έχασε έδαφος, κερδισμένες ήταν οι υπόλοιπες 4 εταιρείες της πρώτης πεντάδας στο σύνολο των πωλήσεων για το 2017.
ΠΗΓΗ: capital.gr