in ,

Σε τεντωμένο σχοινί ο 15αύγουστος στη Νεάπολη, όλα θα πάνε καλά βεβαιώνει ο πρόεδρος του τοπικού.

Ο διήμερος εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στη Νεάπολη για δεκαετίες αποτελεί το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού στην περιοχή και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων. Ντόπιοι και επισκέπτες όχι μόνο από το Μεραμπέλλο, αλλά και από όλη την Κρήτη συρρέουν για να προσκυνήσουν στη Μεγάλη Παναγία και συμμετέχουν στις με έντονο τοπικό χρώμα εκδηλώσεις.
Την ευθύνη και το συντονισμό των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν τις θρησκευτικές, για το διήμερο ανέκαθεν είχε η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς και επαγγελματίες. Είτε σα Δήμος Νεάπολης παλιότερα μέχρι και επί Καποδίστρια, είτε επί Καλλικράτη.
Φέτος, αν και η συζήτηση για το διήμερο ξεκίνησε το Μάρτιο, όταν και δημιουργήθηκε μία επιτροπή αποτελούμενη από τοπικούς και δημοτικούς συμβούλους και επαγγελματίες, παραλίγο το διήμερο να «τιναχτεί στον αέρα», καθώς δραστήρια μέλη της σκέφτονταν την παραίτησή τους διαπιστώνοντας ότι δε γίνονταν επί της ουσίας τίποτα. Μάλιστα το πρόγραμμα του διημέρου ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή, ως είθισται τα τελευταία χρόνια.
Ουσιαστικά με την παραγωγή του εντύπου, που είναι μέσο για την κάλυψη διαφόρων εξόδων, ασχολήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Γεωργία Πολυχρονάκη και Κώστας Καστελλιανάκης. Όπως είπαν, δεν υπήρχε καμία βοήθεια από κανέναν, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, τοπικοί σύμβουλοι και επαγγελματίες δεν έκαναν τίποτα, ούτε καν εμφανίζονταν στις συναντήσεις.
«Πραγματικά σκέφτηκα πολύ σοβαρά να παραιτηθώ διότι διαπίστωνα να απαξιώνεται το διήμερο, έχουμε δε αποφασίσει το διήμερο να ονομαστεί “Δρήρεια” και ούτε και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αναφορά πουθενά», είπε η Γεωργία Πολυχρονάκη.
«Βλέπουμε από τον ΠΑΟΔΑΝ να γίνονται έντυπα για το Φεστιβάλ Πλατείας, που γίνεται παραμονές του διήμερου στη Νεάπολη, να τυπώνονται αφίσες και να γίνεται διαφήμιση και μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ και το διήμερο της Νεάπολης να μην υπάρχει σχεδόν πουθενά παρά μόνο σαν μια αναφορά στο γενικότερο πρόγραμμα και μας μπαίνουν υποψίες για τη μη συνέχιση του διημέρου, κάτι που σαφώς και δε θέλουμε ούτε καν να συζητάμε» σχολίασε ο κ. Καστελλιανάκης.
Η ΑΝΑΤΟΛΗ ρώτησε, ως όφειλε, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νίκο Συλλιγάρδο. Είναι κάθετος σε ό,τι έχει να κάνει με φήμες ή με σενάρια κατάργησης του διημέρου. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε από την πλευρά κάποιων τοπικών συμβούλων μια ολιγωρία, την οποία και δικαιολόγησε λόγω φόρτου εργασίας και των διαφόρων ανωμαλιών στην λειτουργία της αγοράς.
«Διαβεβαιώνω ότι όλα θα πάνε μια χαρά και με τον ΠΑΟΔΑΝ έχουμε συντονίσει όλες τις λεπτομέρειες, οι οποίες και θα φανούν στην πραγματική αναβάθμιση των αγωνισμάτων και των αθλητικών δράσεων του διημέρου. Πράγματι σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα όλο το φόρτο τον σήκωσαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως έτσι και αλλιώς σε ότι αφορά το διήμερο ήμασταν όλοι μαζί. Τα βασικά έχουν εξασφαλιστεί και προγραμματιστεί.
Ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη από κανένα ώστε να χαθεί η σημασία και το παραδοσιακό περιεχόμενο για το διήμερο της Παναγίας στη Νεάπολη», σημείωσε.
Είναι παρήγορο έστω να υπάρχει αυτή η δήλωση, διότι τα σενάρια που ακούγονται για το διήμερο στη Νεάπολη δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Άμεσα θα πρέπει το παρόν Τοπικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από νέους στην πλειοψηφία ανθρώπους, να δει σε μόνιμη βάση, όλο το χρόνο τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Αυγούστου, αλλά και να δώσει ουσιαστικό ρόλο στην τοπική αγορά, στους επαγγελματίες και στο σύνολο των συλλογικών φορέων της πόλης.
Μπορεί το περιεχόμενο και η μορφή της διοργάνωσης να μην ικανοποιεί τους πάντες, όμως η απαξίωσή του σίγουρα θα προσβάλει τις παραδόσεις και την ιστορικότητα του τόπου.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ