in

Σε στάση αναμονής οι ιδιοκτήτες παρά την κατάρρευση του Airbnb

Παρά την κατάρρευση της βραχυχρόνιας ενοικίασης, οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν το ακίνητό τους μέσω των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης επιλέγουν τη στρατηγική της αναμονής. Δεν σπεύδουν δηλαδή, να προχωρήσουν άμεσα στην πώληση των ιδιοκτησιών τους, ενώ προτιμούν, ως επί το πλείστον, την λύση της μακροπρόθεσμης ενοικίασης.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr, παράγοντες της αγοράς, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, ιδίως, όσοι δεν είναι αντιμέτωποι με υψηλό δανεισμό, επιλέγουν να μην βγάλουν στην αγορά τα ακίνητα για τα οποία έχουν δαπανήσει, συνήθως, σημαντικά ποσά για να τα ανακαινίσουν, προχωρώντας σε πρώτη φάση και ορισμένοι από αυτούς, στην εκμίσθωσή τους μακροπρόθεσμα.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει ερεύνα που πραγματοποίησε η EY για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία παρά τη στροφή σημαντικής μερίδας ιδιοκτητών προς τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, “αρκετοί είναι εκείνοι που διατηρούν στάση αναμονής, χωρίς να παραιτούνται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση ώστε να πράξουν αναλόγως”.

Η μερίδα αυτή ιδιοκτητών έχει επιλέξει να υιοθετήσει στάση αναμονής τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, καθώς εκτιμά ότι εάν προχωρήσει στην πώληση του ακινήτου της, τότε είναι σχεδόν βέβαιο, ότι η συναλλαγή θα γίνει σε χαμηλή τιμή ή τουλάχιστον σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχικά προσδοκώμενη.

Αυξήθηκαν οι αγγελίες ενοικίασης

Ως εκ τούτου, κατά την έρευνα, τα παραδοσιακά μισθωτήρια έχουν επιστρέψει δυναμικά. Η νέα πραγματικότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται να κάνει την εμφάνισή της με αυξημένη προσφορά στα διαμερίσματα προς ενοικίαση, πολλά εκ των οποίων είναι επιπλωμένα, καθώς μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσαν ως τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb, σε συνδυασμό με μειωμένες τιμές.

Σύμφωνα με το δίκτυο Spitogatos, κατά το διάστημα Μάρτιος– Απρίλιος 2020, η αύξηση στον αριθμό των αγγελιών ενοικίασης ακινήτων είναι αξιοσημείωτη, ενώ τον Απρίλιο, στον Δήμο Αθηναίων η άνοδος ήταν 7,1%. Και μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 9.900, από σχεδόν 10.330 στις αρχές του μήνα.

Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, δείγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα κατά τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο 41% από 82% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, πριν την πανδημική κρίση, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, είχαν αρχίζει να εμφανίζουν σημάδια “κόπωσης”. Το τρίτο τρίμηνο του 2019 τα μέσα έσοδα ανά κατάλυμα μειώνονται, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των καταλυμάτων αυξάνεται. Το εν λόγω χρονικό διάστημα, το μέσο μικτό μηνιαίο εισόδημα φαίνεται να παρουσιάζει πτωτική τάση και συγκεκριμένα για την 1η Δημοτική Κοινότητα, το μηνιαίο εισόδημα μειώνεται τον Ιούλιο έως και 116 ευρώ. Εξαίρεση αποτελεί η 5η Δημοτική Κοινότητα, όπου για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο το μέσο μηνιαίο εισόδημα παρουσιάζει άνοδο κατά 17 και 58 ευρώ αντίστοιχα.

Ενισχύεται σταδιακά η ζήτηση

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την έρευνα, η τάση για κρατήσεις μέσω βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων είναι ανοδική. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της AirDNA, το χρονικό διάστημα 18-24 Μαΐου οι νέες κρατήσεις που καταγράφηκαν μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeAway για διαμονή στην Ελλάδα ανήλθαν στις 20.037, ενώ τις περιόδους 4-10 Μαΐου και 11-17 Μαΐου οι νέες κρατήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 13.054 και 15.378 αντίστοιχα.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εφόσον συνεχιστεί η άνοδος με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες και, κυρίως, αν οι ενδιαφερόμενοι κατορθώσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έστω και για το διάστημα Αύγουστο – Σεπτέμβριο, τότε οι φετινές απώλειες εσόδων, τόσο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όσο και για το κράτος θα περιοριστούν σημαντικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε όμως, περίπτωση, οι κρατήσεις παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Το διάστημα 3 – 9 Φεβρουαρίου 2020 είχαν σημειωθεί 28.688 νέες κρατήσεις, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου τα εβδομαδιαία μεγέθη για τις νέες κρατήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 27.000 – 29.000.

ΠΗΓΗ: capital.gr