in ,

Σε μια βόλτα…όλα τα βιβλία

Πας μια βόλτα στο Ηράκλειο, κατεβαίνεις στο κέντρο και βρίσκεις όλα τα βιβλία, τα είδη, τους τίτλους, τους συγγραφείς και μεγάλους και …μικρούς αναγνώστες.
Ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Νομού Ηρακλείου διοργανώνει και φέτος την ετήσια καλοκαιρινή του Έκθεση. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης:
«Το μήνυμα που στέλνουμε εφέτος είναι ότι η αγάπη για τον πολιτισμό είναι συνυφασμένη με την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η καλλιέργειά τους στα παιδιά και τους μαθητές. Οι φίλοι του βιβλίου θα μας βρουν και φέτος στο γνωστό πόστο μας – στην Πλατεία Ελευθερίας – για να τα πούμε, να ξεφυλλίσουμε βιβλία, να τους ενημερώσουμε για τις νέες εκδόσεις.
Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, επιλέγουμε να ενισχύσουμε τις δράσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι βιβλιόφιλοι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν με υλικά του Μουσείου καθώς και να αποκτήσουν αναμνηστικά του Μουσείου. Τα έσοδα των πωλήσεων αυτών θα διατεθούν στο Μουσείο.
Ραντεβού, λοιπόν, στην Πλατεία Ελευθερίας από τις 19 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ!».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 21 Ιουλίου, ώρα 19.30 και Παρασκευή 28 Ιουλίου, ώρα 19.30. «Στο Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας της Φιλίτσας Αναγνώστου». Παιδιά και γονείς θα ανακαλύψουν τα στάδια δημιουργίας του βιβλίου μέσα από την τέχνη της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας. Με τις οδηγίες των συνεργατών των εκδόσεων Αράδα θα ξεκινήσουν από το δίπλωμα και το ράψιμο των τυπογραφικών στο παραδοσιακό τεζάκι, θα κολλήσουν τέλλα και κεφαλάρια, θα φιλοτεχνήσουν τα εξώφυλλα, θα χρησιμοποιήσουν πανιά βιβλιοδεσίας και χρωματιστές ταπετσαρίες για να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό βιβλίο. Απαραίτητα συστατικά: φαντασία, δημιουργικότητα και υπομονή.
 
Δευτέρα 24 Ιουλίου, ώρα 19.30. “Πετάει-πετάει η μουσική”. Μουσικοκινητικό, βιωματικό πρόγραμμα για παιδιά από τη “Χρυσαλλίδα” και την Μανιάνα Μιγάδη. Τραγούδι, αφήγηση του παραμυθιού, μουσικοκινητικά παιχνίδια και κατασκευή μαράκας από ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από τριών χρονών μέχρι και οκτώ-εννέα χρονών.
 
Τρίτη 25 Ιουλίου, ώρα 19.00 και Πέμπτη 27 Ιουλίου, ώρα 19.00. Αγώνες επίδειξης σκακιού από τον Σκακιστικό Σύλλογο ΟΦΗ
 
Τετάρτη 26 Ιουλίου και Δευτέρα 31 Ιουλίου, ώρα 19.00. Οι εκδόσεις SUSAETA και η εταιρία χαρτικών ειδών MAPED θα μας συνδράμουν με υλικά ζωγραφικής για να απασχοληθούν δημιουργικά οι μικροί επισκέπτες.
 
Τρίτη 1 Αυγούστου, ώρα 19.30 και Παρασκευή 4 Αυγούστου, ώρα 19.30. “παιχνίδι με τη μουσική μέσα και έξω από τα βιβλία”. Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουμε τον κόσμο της μουσικής: τα τραγούδια, τους ρυθμούς, τις παραδόσεις μας. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στις θεωρίες των δασκάλων της μουσικοκινητικής και της ευρυθμίας (τεχνικές των Orff, Kodaly, Dalcroze, Laban) σε συνδυασμό με τη διδασκαλία των αρχών της παραδοσιακής και κλασικής μουσικής. Επειδή η μουσική ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, όπως η μητρική γλώσσα. Από την Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου.
 
Τετάρτη 2 Αυγούστου, ώρα 19.00. Μέλη του δικτύου “Διαβάζω Για Τους Άλλους” θα βρίσκονται στο χώρο της έκθεσης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί μια δράση από το Τμήμα Ηχογραφήσεων του Δικτύου.
 
Πέμπτη 3 Αυγούστου, ώρα 19.30. “Χαρτογραφώντας τα ιστορικά πρόσωπα της πόλης μας”. Ένα χαρτογραφικό παιχνίδι για παιδιά – από 8 έως 88 ετών – κατά το οποίο θα ζωγραφίσουμε στον χάρτη τις θέσεις και ονομασίες που αφιερώθηκαν σε σημαντικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Βιτσένζος Κορνάρος και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος – Με την βοήθεια του Χαρτογράφου Σπύρου Σταρίδα.