in ,

Σε μια έκθεση όλες οι εκδόσεις του νομού, άκουσε το

Έκθεση Βιβλίου από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία και τον ΠΑΟΔΑΝ

Στον αέρα της εκπομπή του Λατώ 103,3 ΠΑΜΕ ΑΕΡΑ με τον Θάνο Κορομπύλια ο Γιάννης Σταμέλος περιέγραψε αυτή την διαφορετική πνευματική εκδήλωση λέγοντας όσα ακολουθούν στην απόσπαμα της εκπομπής

ακούστε εδώ

Το 2018 υπάρχουν δυο σημαντικά γεγονότα που συνδέονται αμέσως ή εμμέσως με το βιβλίο. Το πρώτο είναι ότι η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου και το δεύτερο ότι διανύουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε μια χώρα όπου τα βιβλιοπωλεία κλείνουν και το βιβλίο βάλλεται λόγω της κατάργησης της ενιαίας τιμής και της μακροχρόνιας έλλειψης μιας σοβαρής εθνικής πολιτικής, η είδηση της ανάθεσης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του βιβλίου, τουλάχιστον, ακούγεται αρκετά ελπιδοφόρα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στη σχετική συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στους θεματικούς άξονες των εκδηλώσεων, οι οποίοι έχουν ως σημείο σύγκλισης την προσδοκία να κάνουν την πόλη φιλική στο βιβλίο, με εκδηλώσεις και δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Με ποικίλες δραστηριότητες από τις οι οποίες επιδιώκεται να το αναδείξουν όχι μόνο ως εργαλείο ζωής, αλλά και ως στοιχείο απόλαυσης.

Οι εκδηλώσεις της πρωτεύουσας εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δώσουν την αφορμή για κάποιες ανάλογες, με τις απαραίτητες προσαρμογές φυσικά, και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ως τέτοιες τις γιορτές ανάγνωσης, την ανάδειξη τόπων που σχετίζονται με την γραφή και την ανάγνωση (όπως σπίτια συγγραφέων κλπ), δράσεις φιλαναγωσίας (σε καφέ, τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, τις συναντήσεις με συγγραφείς κλπ), ειδικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις  βιβλίων κ.ά.

Από την άλλη, είναι γνωστό ότι η πολιτιστική κληρονομιά διαμορφώνει την ταυτότητά μας, όπως και την καθημερινή μας ζωή, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πόλεων, των φυσικών τοπίων και των αρχαιολογικών χώρων. Και βέβαια η πολιτιστική κληρονομιά δεν αφορά μόνο τη λογοτεχνία και το βιβλίο, αλλά έχει να κάνει με την τέχνη εν γένει και τα αντικείμενα, τις παραδοσιακές τέχνες που μαθαίνουμε από τους προγόνους μας, τις ιστορίες που αφηγούμαστε στα παιδιά μας, τις γεύσεις που μοιραζόμαστε, τις ταινίες που βλέπουμε και στις οποίες αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας κ.ά.

Και έχει αξία αυτή γιατί εκτός των άλλων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική διαμόρφωση των κοινωνιών, αφού αποτελεί τη βάση για να εξελιχθεί ο πολιτισμός κάθε κοινωνίας.

Η πολιτιστική κληρονομιά για κάθε κοινωνία και τόπο είναι πολυδιάστατη αφού εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι υλική όπως τη συναντάμε για παράδειγμα στα κτήρια, στα μνημεία, στα ρούχα, στα έργα τέχνης, στα βιβλία, στα εργαλεία, στους αρχαιολογικούς χώρους. Έχει τη μορφή της άυλης, όπως ενδεικτικά τη συναντάμε στη γλώσσα, τις παραδόσεις, τις τέχνες του θεάματος, τις κοινωνικές πρακτικές κ.α. Χαρακτηρίζεται φυσική πολιτιστική κληρονομιά αυτή που αφορά το τοπίο, την πανίδα και τη χλωρίδα, ενώ στις προηγούμενες μορφές έχει προστεθεί τελευταία και η ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά με τα διάφορα είδη ψηφιακής τέχνης, τα πολυμέσα, τα ψηφιακά αρχεία κλπ.

Στο πλαίσιο των τελευταίων εκδηλώσεων στη χώρα μας έχουν προγραμματισθεί διαφόρων ειδών εκδηλώσεις από τις οποίες αναφέρουμε ενδεικτικά την εκδήλωση με τίτλο «Το ρεμπέτικο συναντά το φλαμένγκο και τα φάδος» που σχετίζεται με το χάπενινγκ της Παρασκευής, πρώτης μέρας των παράλληλων εκδηλώσεων του τριημέρου μας και την άλλη με τίτλο «Σύγχρονοι Μινωίτες-Ο μινωικός πολιτισμός εμπνέει τους σύγχρονους δημιουργούς», η οποία συνδέεται με τον Μινωικό πολιτισμό.

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου και το περιοδικό «Αμάλθεια» σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που προαναφέραμε διοργανώνει μια έκθεση βιβλίου στο πρώην Ειρηνοδικείο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως και την Κυριακή 24 Ιουνίου.

Η έκθεση αυτή είναι επικεντρωμένη στα βιβλία και άλλα έντυπα που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς από τους Πολιτιστικούς Οργανισμούς των Δήμων και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Νομού Λασιθίου. Τα περισσότερα δε απ’ αυτά αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Λασιθίου. Έτσι συνδυάζονται σ’ αυτήν και οι δυο άξονες που αναφέραμε παραπάνω.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή και ώρα 19.00 , ενώ στο πλαίσιο της έκθεση έχουν περιληφθεί και δυο παράλληλες εκδηλώσεις. Η πρώτη θα ακολουθήσει μετά τις ομιλίες των εγκαινίων και αφορά ένα μικρό αφιέρωμα στο σατιρικό ρεμπέτικο με τον Κωστή Λυμπρίτη στο ακορντεόν και την «Αυτοσχέδια χορωδία» στο τραγούδι. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ιάσονα Ταβλά «Συμπόσιο», το οποίο αφορά τον Νίκο Κούνδουρο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή 6-9.30 μμ κατά τις μέρες λειτουργίας της και σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ι. Σταμέλος