in

Σε ιστορικά επίπεδα η αποχή στις γαλλικές εκλογές – Το πρώτο τεστ για τον Μακρόν

Μεγάλη είναι η αποχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θεωρούνται κρας τεστ για τον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να επικρατήσει άνετα στην αναμέτρηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών το ποσοστό συμμετοχής στον είχε φθάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. Όπως συμβαίνει συνήθως, η συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνην που καταγράφηκε στις 17:00 τοπική ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, το ποσοστό της οποίας είχε φθάσει το 69,42%.
Την ίδια ώρα, περίπου το 1/3 των 577 βουλευτών αποφάσισαν να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι. Αρκετοί υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν για να ανανεωθεί η βουλή, μετά από πολλές θητείες. Κάποιοι έπεσαν θύματα του νέου νόμου που απαγορεύει πλέον στους βουλευτές να είναι ταυτόχρονα δήμαρχοι ή περιφερειάρχες. Αρκετοί δεν κατέβηκαν στις εκλογές γνωρίζοντας ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγούν. Υπάρχει και η περίπτωση κάποιων που δεν ζήτησαν την λαϊκή ψήφο γιατί έχουν προβλήματα με την δικαιοσύνη, όπως ο Φρανσουά Φιγιόν.

Τι θα γίνει στον β’ γύρο

Για να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής και στον β’ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% επί των εγγεγραμμένων. Συχνά είναι δύο οι υποψήφιοι στον β’ γύρο, στην ίδια περιφέρεια, για 1 έδρα.