in ,

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πήραν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, επιλύσαμε πολλά ζητήματα, όμως ορισμένα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για να ενημερώσει τους ηγέτες επί της έκβασης της δύσκολης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.
«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.
Ζήτημα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση έθεσε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί το σημαντικότερο νόμισμα, δηλαδή η εμπιστοσύνη».
«Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» διεμήνυσε η καγκελάριος.
Αποφασισμένος για λύση στη Σύνοδο προσέρχεται από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε σχετικά με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Newsroom ΔΟΛ