in

Σεισμός 8,3 βαθμών συγκλόνισε τη Χιλή

Ισχυρότατος σεισμός 8,3 βαθμών ταρακούνησε τη Χιλή, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Καταγράφηκε τσουνάμι ύψους σχεδόν 4 μέτρων σε παράκτια πόλη, ενώ σε ισχύ βρίσκονται προειδοποιήσεις για -αρκετά μικρότερα- τσουνάμι μέχρι τη Χαβάη και τις ακτές της Καλιφόρνια.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε εξαιρετικά μεγάλη ακτίνα, μέχρι και το Μπουένος Άιρες. Ζημιές σε ορισμένες περιοχές, χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους υπό τη «συνοδεία» αρκετών μετασεισμών.
Η Χιλή εξέδωσε αρχικά προειδοποίηση στους κατοίκους περιοχών κοντά στις ακτές να απομακρυνθούν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σπίτια κατέρρευσαν στην πόλη Ιγιάπελ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.
Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ατόμων. Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, ανέφερε πως θα βρεθεί στις βαρύτερα πληγείσες περιοχές την Πέμπτη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει για άλλη μία φορά να αντιμετωπίσουμε ένα ισχυρό χτύπημα της φύσης».
Η πρώτη εικόνα πάντως είναι ότι η Χιλή πέρασε τον ισχυρότατο σεισμό χωρίς εκτεταμένες καταστροφές. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και από την εξέλιξη της κατάστασης, θα σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στην αντισεισμική προστασία: Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών είχε ισοπεδώσει περιοχές και είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 κατοίκους.