in

Σεβόμαστε τους ειδικούς που σχεδιάζουν ή επιθυμούμε να γίνουμε ειδικοί και να λειτουργούμε όπως μας βολεύει;

Με αφορμή τα επανειλημμένα δημοσιεύματα αλλά και τον σχολιασμό που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες (13/6) σε τοπική εφημερίδα, για τον κόμβο του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την αναγκαιότητα ύπαρξης διαγραμμίσεων διαβάσεων, θα ήθελα αρχικά να παρατηρήσω ότι κάθε πολίτης μπορεί να έχει άποψη για κάθετι που θεωρεί σωστό. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσοχή και σοβαρότητα όταν οδηγείται σε ασφαλή συμπεράσματα και ασκεί κριτική σε σχεδιασμούς που έχουν γίνει, στην λογική ότι όλοι είμαστε ειδικοί σε όλα, κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Να διευκρινήσουμε εξ αρχής, ότι τα roundabout, όπου έχουν σχεδιαστεί, αποτελούν ‘’εργαλεία’’ που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και δεδομένης της σύνθεσης πολλών κινήσεων,  αποφεύγονται ή και απαγορεύονται οι διαβάσεις πεζών, σε τέτοιου είδους σημεία.

Κατά συνέπεια πριν αποφανθούμε εάν πρέπει ή όχι να δημιουργηθούν διαβάσεις πεζών στον κόμβο του νοσοκομείου, οφείλουμε να εξετάσουμε εάν ο κόμβος αυτός λειτουργεί σωστά από τους χρήστες όπως έχει σχεδιαστεί ή ουσιαστικά έχει καταργηθεί η πραγματική λειτουργία του, από τους πολίτες.

Γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κόμβος έχει δύο ρεύματα, προκειμένου να εξυπηρετούνται αυτοί που εισέρχονται και αυτοί που αποχωρούν από την πόλη. Επίσης γίνεται αντιληπτό, ότι λόγω των επαγγελματιών δραστηριοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή και διαφοροποιούνταιαπό καιρό εις καιρόνχρησμοποιείται  η μία λωρίδα του κόμβου για στάθμευση, η οποία είναι παράνομη.

Μέχρι σήμερα σε συννενόηση με την αστυνομία δεν προχωράμε σε τακτικούς ελέγχους, όμως ο περιορισμός του διαθέσιμου εύρους κίνησης των οχημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας κίνησης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες φορές κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες ουρές αναμονής αυτοκινήτων, είτε από την οδό Παλαιολόγου, είτε ή από το ρεύμα της Λασιθίου στην είσοδο και έξοδο της πόλης.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να λάβουμε επιπλέον υπόψιν μας την παράμετρο, ότι σε οποιοδήποτε οδικό έργο, θα πρέπει να λειτουργούμε σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις των πεζών, θα πρέπει να γίνονται εκτός roundabout και σε κάποια ικανή απόσταση.

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, στην περιοχή, θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει η πόλη να προσαρμόζει την λειτουργία της στην λογική που δυστυχώς ισχύει και σε άλλα σημεία, ότι δηλαδή, παρκάρουμε μπροστά από το μαγαζί για να ψωνίσουμε

Είναι δεδομένο, ότι τα αυτοκίνητα ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται όπως και ο πληθυσμός και επομένως θα πρέπει να υπάρξει ορθότερη χρήση των χώρων κυκλοφορίας για την ασφάλεια πεζών και αυτοκινήτων.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει όλοι εμείς, να σκεφτούμε εάν λειτουργούμε σωστά και μετά να ασκούμε κριτική στο κράτος ή στον δήμο, για το πόσο σωστά διαχειρίζεται το όποιο θέμα και πόσο ορθοί είναι οι σχεδιασμοί που γίνονται από τους ειδικούς.

Γιατί πραγματικά το ζήτημα που ανακύπτει είναι εάν σεβόμαστε τους ειδικούς που σχεδιάζουν ή επιθυμούμε να γίνουμε εμείς ειδικοί και να λειτουργούμε όπως μας βολεύει !

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Αντώνης Εμμ. Ζερβός