in , ,

… σαν λαός πρέπει να κρατήσουμε την αυθεντικότητα μας , τον αυθορμητισμό μας, και την αισιοδοξία μας!

Η Μιράντα Σπίθα, μια έμπειρη  Ξεναγός του Αγίου Νικολάου, μιλάει για τον Τουρισμό.

 

-Μιράντα χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σου για να συζητήσουμε για ένα θέμα που πιστεύω αφορά πολύ κόσμο στην περιοχή μας, αφού είναι μια περιοχή με ξενοδοχεία και πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται σε αυτά. Είσαι Ξεναγός εδώ και αρκετά χρόνια. Αλήθεια από πότε;

Άννα είμαι επαγγελματίας Ξεναγός, έχω τελειώσει τη Σχολή Ξεναγών Αθηνών τη δεκαετία του εβδομήντα και από τότε εξασκώ το επάγγελμα μου. Ένα επάγγελμα που υπεραγαπώ και που ήταν καθαρά δική μου επιλογή.

– Για να γίνεις Ξεναγός πρέπει να φοιτήσεις σε κάποια σχολή;

Παλιότερα ήταν απαραίτητο και μάλιστα υπήρχαν Σχολές του ΕΟΤ Ξεναγών τριετής φοίτησης που έμπαιναν με εξετάσεις. Όμως από το 2012 έχουν καταργηθεί και η κα Κεφαλογιάννη έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους που τελειώνουν για παράδειγμα Αρχαιολογία να μπορούν και να ξεναγούν. Εγώ δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν ξανά αυτές οι σχολές και ο Ξεναγός να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση.

– Θα μπορούσε να ενταχθούν αυτές οι σπουδές στην Τουριστική Σχολή που υπάρχει και εδώ στον τόπο μας;

Ίσως να μπορούσαν αν υπάρξει η κατάλληλη υποδομή. Πάντως για να γίνεις Ξεναγός θα πρέπει να αγαπάς πολύ τον τόπο σου, την πατρίδα σου και να έχεις το χάρισμα να μεταδίδεις αυτή σου την αγάπη.

– Είμαστε στη αρχή μιας νέας τουριστικής περιόδου, εσύ βλέπεις με αισιοδοξία τη νέα αυτή περίοδο;

Θέλω να πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Βέβαια πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την θετική πορεία μιας περιόδου και ένας από αυτούς είναι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

– Μίλησε μας για τους Επισκέπτες μας. Γιατί πιστεύεις εσύ ότι επιλέγουν τη χώρα μας;

Δεν είναι μόνο οι όμορφες θάλασσες με τους απίστευτους χρωματισμούς των νερών που μαγνητίζουν το βλέμμα και τα αμέτρητα νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο. Είναι όλο το τοπίο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του κλίματός της. Σε καμία περίπτωση βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την πολιτιστική κληρονομιά και τον ιστορικό πλούτο της. Επίσης όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα θέλουν να ζήσουν το αίσθημα της φιλοξενίας για το οποίο χαρακτηριζόμαστε ως λαός και να δοκιμάσουν την ελληνική κουζίνα, τα παραδοσιακά φαγητά, τα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουμε.

– Μιράντα οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας επισκέπτονται μόνο συγκεκριμένα μέρη;

Τα πρακτορεία τους προτείνουν διάφορες εκδρομές και αυτοί επιλέγουν. Τους προτείνουν αρχαιολογικούς χώρους, βυζαντινές εκκλησίες, παραδοσιακά χωριά, Οινοποιεία, Συνεταιρισμούς. Βέβαια η πατρίδα μας έχει πολλά ιδιαίτερα μέρη που ίσως να μην τυχαίνουν την κατάλληλη προβολή, όπως για παράδειγμα φανταστικά μονοπάτια ή χαράδρες ή ιδιαίτερα χωριά. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω πρέπει να λάβει την ευθύνη που της αναλογεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

-Πριν έρθουν εδώ πιστεύεις ότι γνωρίζουν για τα προϊόντα μας; Το λάδι, το μέλι, το κρασί; Θεωρείς ότι γίνεται η σωστή προβολή τους στο εξωτερικό;

Τα τελευταία χρόνια Δήμοι, Συνεταιρισμοί ή και ιδιώτες συμμετέχουν στις εκθέσεις του εξωτερικού. Θεωρώ ότι γίνονται κάποιες αξιέπαινες προσπάθειες. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει και μια καμπάνια μέσα από τις αεροπορικές εταιρίες…ίσως αν προσφέρονταν κάποια μικρά δείγματα τοπικών προϊόντων στα αεροπλάνα. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την αξία της δικής μας Κρητικής διατροφής και φεύγοντας αγοράζουν προϊόντα όπως κρασί και λάδι. Και βέβαια η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο και τα προϊόντα μας είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες μας! Αν αυτοί φύγουν ευχαριστημένοι θα ξανάρθουν και οι ίδιοι αλλά θα παροτρύνουν και άλλους να μας επισκεφτούν και να αγοράσουν αυτά που εμείς παράγουμε.

– Τι πιστεύεις ότι τους αρέσει πιο πολύ, τι θυμούνται από τη χώρα μας.

Την ζεστή φιλοξενία, ειδικά εμάς των κρητικών, την εγκαρδιότητα μας! Το ότι μπορούμε να μοιραστούμε το φτωχικό τραπέζι μας με αγάπη και χαμόγελο. Και φυσικά το απέραντο γαλάζιο και το ιδιαίτερο ανάγλυφο τοπίο μας.

 

– Τι τους προκαλεί αρνητική εντύπωση;

Αυτό που λένε συνήθως είναι ότι δεν φροντίζουμε το περιβάλλον μας. Μιλάνε για τα σκουπίδια που βλέπουν. Αλλά αυτό Άννα μου ξεκινάει από την οικογένεια, από το σχολείο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν έχουμε καθαρό περιβάλλον τότε θα έχουμε και μια καλύτερη ζωή! Στη Γερμανία όταν ο πολίτης επιστρέφει πίσω το κουτάκι του αναψυκτικού παίρνει ένα μικρό ποσό χρημάτων . Ίσως πρέπει και το ελληνικό κράτος να δώσει κάποια κίνητρα.

-Σε ρωτάνε για την οικονομική κρίση και για τις πολιτικές εξελίξεις;

Όχι απλά ρωτάνε, αλλά κάποιοι όπως οι Γερμανοί αναπαράγουν ότι έχουν ακούσει από τα δικά τους ΜΜΕ και σε κάνουν με τα σχόλια τους να νιώθεις πολύ μειονεκτικά.

-Μιράντα πιστεύεις πως θα μπορούσαμε να επενδύσουμε στον χειμερινό Τουρισμό;

Μπορεί να είναι ένας εφικτός και υλοποιήσιμος στόχος αλλά νομίζω ότι θέλει πολύ δουλειά και από το κράτος και από τους ιδιώτες.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας ευχηθώ, μιας που και εγώ ασχολούμαι με τον τουρισμό, να έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο και σ΄ευχαριστώ για την κουβέντα μας.

Και εγώ Άννα και θα ήθελα να επισημάνω πως ο τουρισμός είναι το εθνικό προϊόν αυτού του τόπου! Πρέπει λοιπόν να τον προσέξουμε! Επίσης σαν λαός πρέπει να κρατήσουμε την αυθεντικότητα μας , τον αυθορμητισμό μας, και την αισιοδοξία μας. Αυτά είναι που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε!