in

Σήμερα τα τετ α τετ Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στις 11 το πρωί ξεκινάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον κύκλο των συναντήσεων που θα έχει στο γραφείο του στη Βουλή με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν την επιστολική ψήφο και γενικότερα τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων. Αναμένεται, ανάλογα και με τη διάθεση που θα επιδείξει ο κάθε αρχηγός, η συζήτηση να φτάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, τον εκλογικό νόμο και τα μείζονα θέματα που απαιτούν εθνική συναίνεση, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα.
Στις 12:15 μμ ακολουθεί το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στις 5μμ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 6μμ με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο και στις 7μμ με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο πρωθυπουργός δίνει μεγίστη σημασία στην ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό. Το δικαίωμά τους απορρέει από το Σύνταγμα το οποίο εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων όπως επισημαίνει και θεωρεί χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόσκληση την οποία χαρακτηρίζει «εθνική»! “Όχι να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Θα εξαντλήσω κάθε δυνατό τρόπο για να βρεθεί κοινός τόπος και να ψηφιστεί και από τους 300», τόνισε.
Η πρόταση της ΝΔ είναι να υπάρξει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η ψήφος τους να προσμετράται στα ποσοστά των κομμάτων και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας να αυξηθεί από 12 σε 15. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να ενσωματώσει προτάσεις και των άλλων κομμάτων προκειμένου να ψηφιστεί στο τέλος από τουλάχιστον 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Αν σημαίνουν κάτι τα εκλογικά ποσοστά, στις ευρωεκλογές 2019 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 33,89% των ψήφων των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και ψήφισαν στις πρεσβείες και τα προξενεία, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,28% (πολύ κάτω από τον εκλογικό ποσοστό του στην επικράτεια). Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το ΚΚΕ με 14,09% και ακολούθησε το Κίνημα Αλλαγής με 8,58%, το Ποτάμι κατάφερε να συγκεντρώσει 4,95%, η Χρυσή Αυγή 3,58% και το ΜέΡΑ25 3,25%.
Ο Τσίπρας
Αν και το κλίμα των προηγούμενων μηνών και ημερών έδειχνε έναν άκαμπτο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, στο δελτίο ειδήσεων του «Alpha», χθες το βράδυ, δεν έδωσε την εικόνα του «take it or leave it» αναφορικά με την πρόταση του κόμματός του. Η τελευταία προβλέπει ότι θα έπρεπε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν την ιθαγένεια αλλά για 3-8 δικούς τους βουλευτές Επικρατείας χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στα τελικά εκλογικά ποσοστά των κομμάτων διότι υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης όπως είναι το βασικό επιχείρημα.
Ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι δεν θα δεχθεί «μικροκομματική πλειοδοσία». Ότι θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θετική διάθεση και με τον τόμο του πορίσματος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έκανε μελέτη για το δικαίωμα ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων. Αν η πρόταση της ΝΔ είναι να υπάρχουν ανοιχτοί κατάλογοι σε αλλά 10 εκατ. που θα καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν εδώ, θα τον βρει κάθετα αντίθετο, όπως τόνισε. Η πρόταση της ΝΔ όμως αναφέρεται σε ένα πολύ πιο μικρό εκλογικό σώμα το οποίο δεν θα θεωρείται αποκομμένο από τα ελληνικά τεκταινόμενα.
Τα μικρότερα κόμματα
Το ΚΙΝ.ΑΛ είναι πολύ κοντά στις θέσεις της ΝΔ. Δέχεται την επιστολική ψήφο, θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ αναγκαία και επιβεβλημένη την προσμέτρηση στο εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα των ψήφων όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό. Προτείνει όμως οι απόδημοι να έχουν την δική τους εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο.
Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 τάσσονται υπέρ της παροχής ψήφου στους απόδημους και βλέπουν θετικά και την επιστολική ψήφο. Βελόπουλος και Βαρουφάκης θα ακούσουν τον πρωθυπουργό τι θα τους πει κσι θα τοποθετούν.
Η αριθμητική και το ΚΚΕ
Το κλίμα μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι ότι η ΝΔ με το ΚΙΝ.ΑΛ, την Ελληνική Λύση και τη ΜέΡΑ25 θα μπορούσαν να βρουν μία μέση λύση. Αν τα καταφέρουν συγκεντρώνονται 199 ψήφοι. Χρειάζονται όμως 200 ψήφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετρούν 101. Δηλαδή, λείπει μία ψήφος.
Το ΚΚΕ θα ήθελε την αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι επιστολική ψήφο και να υπάρχουν όρια. Κάποιος να μην λείπει πολλές δεκαετίες οπότε θα είναι αποκομμένος, αλλά να έχει φύγει για παράδειγμα μέχρι πριν 30 χρόνια. Επίσης να έχει ΑΦΜ, οι άνδρες να έχουν πάει φαντάροι, δηλαδή, να υπάρχουν εγγυήσεις της επαφής που διατηρούν με τη χώρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, φαίνεται ανοιχτός να συζητήσει αρκετές από τις βασικές προτάσεις του ΚΚΕ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι Έλληνες που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία το εξωτερικό και διατηρούν ΑΦΜ είναι περίπου 350.000. Θα ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε όσους επιθυμούν να ψηφίσουν να κάνουν αίτηση και τα στοιχεία τους να διασταυρωθούν με τους εκλογικούς καταλόγους για να διαπιστωθεί εάν όντως είναι εγγεγραμμένοι. Διαμηνύει ότι η όλη διαδικασία θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και υπό τον έλεγχο όλων των κομμάτων.
Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την συζήτηση δύσκολα θα αποφύγει να μην βρεθεί αποκομμένος.
ΠΗΓΗ: newpost.gr