in

Σήμερα η μεγάλη μάχη για τα 12 δισ. ευρώ

Με μεγάλο “αγκάθι” τους πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια αλλά και με άλλα “κουκιά” που ξεφυτρώνουν ως απαιτήσεις από τους θεσμούς και επιχειρείται να “μεταφερθούν” στο επόμενο πακέτο που.. έρχεται σύντομα, έχει προγραμματιστεί για τις 2μμ ένας -νέος – γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των  υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη και των επικεφαλής των θεσμών.
Θα προηγηθεί η διαμόρφωση των θέσεων των δύο πλευρών στον απόηχο των χθεσινοβραδινών διαβουλεύσεων,  η οποία ωστόσο λαμβάνει χώρα εν μέσω των τραγικών γεγονότων στην Γαλλία και των δυνητικών επιπτώσεων – που τώρα αρχίζουν να αποτιμώνται – στο προσφυγικό και σε άλλα πεδία.
Διαπραγμάτευση
Στο διαπραγματευτικό πεδίο  τα καλά νέα είναι ότι  -σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου  – υπάρχει  συμφωνία  για  το νέο καθεστώς των 100 δόσεων (με εκκίνηση από 30 ημέρες καθυστέρηση καταβολής δόσης αλλά σταδιακό μηδενισμό του περιθωρίου έως το 2017) αλλά και για τα ισοδύναμα που  θα φέρει η μη επιβολή  ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Συμφωνία φέρεται να υπάρχει και για μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται στο τραπεζικό πεδίο.
Το μεγάλο πρόβλημα  είναι οι πλειστηριασμοί τα κόκκινα δάνεια και οι άλλες  “απαιτήσεις” που επιχειρείται να μεταφερθούν στο επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων κυβερνητικές πηγές αναφέρουν και το αγγελιόσημο. Στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις οι αποστάσεις παραμένουν όχι μόνο στα τα όρια προστασίας, αλλά και στις διατάξεις που ορίζουν την “κάλυψη” που παρέχεται με βάση την δικαστική διαδικασία.
Ο πραγματικός χρόνος είναι μεγαλύτερος
Κεντρικός χρονικός στόχος είναι η συμφωνία να επιτευχθεί σήμερα και η σύνοδος του EWG να γίνει νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο, το πραγματικό  “περιθώριο” που έχουν παράσχει οι δανειστές είναι  μεγαλύτερο: φτάνει τουλάχιστο έως την Τρίτη…
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα το μεσημέρι, στην νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, να ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο που η ίδια έχει… θέσει: να τελειώσουν όλα σήμερα. Τον στόχο αυτό επανέλαβε  το Βράδυ της Παρασκευής , μετά την – σύντομη σχετικά – διαπραγμάτευση με τους θεσμούς  κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.
“Πρέπει μέσα στο Σάββατο να κλείσουμε” ανέφερε, εξηγώντας ότι στόχος είναι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής να συνεδριάσουν οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για νέο γύρο διαβουλεύσεων την Κυριακή.
Παρ όλα αυτά, χρόνος υπάρχει. Αυτό ανέφεραν χθες ξεκάθαρα άλλες κυβερνητικές πηγές μη αποκλείοντας νέο ραντεβού την Κυριακή. Αλλά το περιθώριο το δίδουν και πηγές των θεσμών.
Ουσιαστικά, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και πληροφορίες από τους θεσμούς, ο χρόνος τελειώνει αργότερα. Το περιθώριο συνόδου  των επιτελών των υπουργών Οικονομικών (EWG) μπορεί να γίνει έως “τις αρχές της επόμενης εβδομάδας”, την Δευτέρα, ή ακόμη και την Τρίτη.
Η συμφωνία σε επίπεδο “θεσμών” πρέπει να αποτυπωθεί σε έκθεση προόδου προς το EWG βάση της οποίας θα δοθεί η πολιτική έγκριση εκταμίευσης ς των δόσεων η οποία περιλαμβάνει και νομοθετική διαδικασία η οποία είθισται να προηγείται της καταβολής των ποσών. Προς το παρόν πάντως πηγές του οικονομικού επιτελείου ομιλούν για εφαρμοστικό νόμο που σχεδιάζεται να έρθει την Τρίτη
Οι δόσεις των 12 δισ. ευρώ και το επόμενο πακέτο
Οι θεσμοί, όπως είχε γράψει το capital.gr σχεδιάζουν να μείνουν στην Αθήνα και την προσεχή εβδομάδα. Αυτό ανέφεραν χθές διαπραγματευτικής πηγές της κυβέρνησης.
Και τούτο διότι μετά τα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση και τα 2 δις ευρώ του 1ου πακέτου προαπαιτούμενων, πρέπει να συμφωνηθεί το επόμενο “πακέτο” του 1 δις ευρώ, αλλά και ο προϋπολογισμός  που πρέπει να έρθει στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου. Εχει ξεκινήσει ήδη η διαπραγμάτευση και για τα μεάλα μέτωπα που θα έρθουν με κορυφαίο το ασφαλιστικό.
capital.gr