in ,

Ρώσοι χάκαραν τη WADA & λένε ότι αθλητές των ΗΠΑ ήταν ντοπαρισμένοι στο Ρίο

Mια ομάδα hactivists ισχυρίζεται ότι «χάκαρε» τους υπολογιστές της WADA και απέκτησε πρόσβαση σε αρχεία που δείχνουν ότι κορυφαίοι αμερικανοί αθλητές -μεταξύ αυτών η Serena Williams και η Simone Biles- έλαβαν απαγορευμένες ουσίες στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Τις αιτιάσεις απορρίπτουν οι αμερικανικές αρχές.

Οι κατηγορίες δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ομάδας Fancy Bear, με τους ακτιβιστές να αναφέρουν ότι οι αποκαλύψεις αποτελούν απλώς την «κορυφή του παγόβουνου».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή της η ομάδα, η Serena Williams μια από τις μεγαλύτερες τενίστριες στον κόσμο είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ειδικότερα, διάφοροι Αμερικανοί πρωταθλητές, φέρεται να δικαιολόγησαν με ιατρικά πιστοποιητικά υψηλές τιμές απαγορευμένων ουσιών που βρέθηκαν στο αίμα τους σε εξετάσεις που υποβλήθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «επετράπη η χρήση παράνομων ουσιών, η οποία δικαιολογείται από πιστοποιητικά έγκρισης για θεραπευτική χρήση».

Στη συνέχεια οι χάκερς δημοσιοποίησαν έγγραφα που αναφέρουν τις αμφιβολίες της ομοσπονδίας, όπου αναφέρεται πως «υπάρχουν ανεπαρκείς εξηγήσεις από τους αθλητές για τα πιστοποιητικά».

Με ανακοίνωσή της η WADA επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση, σημειώνοντας πως αυτή έγινε από ρωσική ομάδα. «Αντιμετωπίζουμε τη συγκεκριμένη απόφαση με μεγάλη σοβαρότητα» αναφέρεται στη ανακοίνωση.

«Η ομάδα απέκτησε πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα αθλητών, μεταξύ αυτών και εμπιστευτικά ιατρικά δεδομένα σχετικά με τους αγώνες στο Ρίο» αναφέρει η WADA και προσθέτει πως ήδη έχει δοθεί εντολή να διενεργηθεί εσωτερική έρευνα για το γεγονός.

thetoc.gr