in

Ρέντσι σε Ντάισελμπλουμ: Παραιτήσου!

Σκληρή κριτική άσκησε ο Ματέο Ρέντσι στον Πρόεδρο του Eurogroup, ΓερούνΝτάισελμπλουμ για τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ότι ξόδεψαν τα ευρωπαϊκά λεφτά σε “γυναίκες και ποτά” καλώντας τον μάλιστα να παραιτηθεί. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός  που με την σειρά του τόνισε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτικά, σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ρέντσι έγραψε: 

“Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει.  Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να πει ηλίθια αστεία – δεν βρίσκω καλύτερες λέξεις να χρησιμοποιήσω – ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι σαν Dijsselbloem, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζουν τον ρόλο που έχουν. Καλύτερα να παραιτηθεί, για το καλό του ίδιου αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων”.

Και πρόσθεσε ότι “ο Γερούν είδε το κόμμα τους στις τελευταίες εκλογές να πέφτει από το 25% στο 5%.  Εμείς ως ηγέτες της Ευρώπης που αγωνίζονται για να πάρουμε ακόμα και την ψήφο των στενών συγγενών μας είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού”.

Αντόνιο Κόστα: Nα ζητήσει συγγνώμη…

Εξάλλου την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

“Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

“Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup”, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ε.Ε: Λάθος οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Επικρίσεις και από την Επίτροπο της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δέχθηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup. “Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος”, είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Τα “μαζεύει” δια εκπροσώπου του ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν άσκησε κριτική σε καμία συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Jeroen Dijsselbloem μετά από τα σχόλια του επικεφαλής της ομάδας των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, τα οποία προκάλεσαν έντονες φωνές για την παραίτησή του.

Ο Dijsselbloem σε συνέντευξή του στην FAZ είχε δηλώσει “κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. Αλλά και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια”.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν έντονη κριτική από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση Dijsselbloem, δηλώνοντας πως τα σχόλιά του ήταν “ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά”.

Αλλά ο εκπρόσωπος του Dijsselbloem τόνισε πως οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

“Ο Dijsselbloem δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του αποσκοπούσε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη έρχεται με υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Είναι σημαντικό, σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”.

capital.gr