in ,

 «Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου», τα συμπεράσματα και οι προτάσεις

Προτάσεις υλοποίησης δράσεων απο την πρόσφατη συνάντηση για την πλατεία της Νεάπολης:
α. Κατασκευές και ζωγραφική στον κήπο και
β. Διήμερη Πιλοτική κυκλοφοριακή παρέμβαση

  1. Ο Στόχος της παρούσας έκθεσης

Είναι σε όλους μας γνωστή η σπουδαιότητα της Κεντρικής Πλατεία–(Ελευθερίου Βενιζέλου) της Νεάπολης  ως δημόσιος χώρος με ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες ανάπλασης τις οποίες έχει.Γνωρίζουμε, επίσης, τα χρόνια προβλήματα απόρροια της ελλιπούς συντήρησης και αξιοποίησης της, καθώς και το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης αυτοκινήτων, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων που μας απασχολούν ως πολίτες της Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με την Πλατεία,σας γνωρίζουμε τα εξής:
Μετά από δημόσια πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Νεάπολης σχετικά με τη διερεύνηση του θέματος ανάπλασης του δημόσιου χώρου της πλατείας της Νεάπολης, μέσα από μια μεθοδική συμμετοχική δραστηριότητα που είναι τα Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού (Μάιος 2018 και Δεκέμβριος 2019) συστάθηκε μια ομάδα εργασίας ενεργών πολιτώνη οποία,αξιοποιώντας τα εργαστήρια αυτά προτίθεται να υλοποιήσει μία πρωτοβουλία δράσης με το όνομα «Πώς φαντάζομαι στην πλατεία μου;». Αναλυτικότερα:

1.1 Πρώτο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού
Το εργαστήριο στόχευε στην αναγνώριση των στοιχείων (υλικών και άυλων) του δημόσιου χώρου και του τόπου της Πλατείας Νεάπολης, καθώς και στη συλλογική παραγωγή προτάσεων και ενός αρχικού πλάνου δράσης για την αναδιαμόρφωση της πλατείας. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με γνώμονα τη βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων, έχοντας ως παράλληλο στόχο την ενεργοποίησή τους ως πολίτες, και την πιθανή ανάληψη συλλογικής δράσης των συμμετεχόντων για την υλοποίηση κάποιων από των προτάσεων που θα προέκυπταν.
Η συμμετοχή στο πρώτο εργαστήριο ήταν η ιδανική. Νεαπολίτες και επισκέπτες, επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων, παιδιά και μεγάλοι, φοιτητές και γονείς συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό με κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους αλλά και της εικόνας του τόπου τους. Στο τέλος του εργαστηρίου τέθηκαν συγκεκριμένοι μακροπρόθεσμοι στόχοι και έγινε προγραμματισμός των επόμενων βραχυπρόθεσμων βημάτων.
Για όλους που συμμετείχαμε στο πρώτο εργαστήριο, ήταν μια πρώτη ευκαιρία να μαζευτούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε  και να καταγράψουμε δράσεις με σκοπό στη συνέχεια όλοι μαζί να τις πραγματοποιήσουμε, με κύριο άξονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας μέσω της συνεργασίας, του σεβασμού, της φαντασίας και της δημιουργικότητας και κυρίως μέσω της ευρείας συμμετοχής.
Το κείμενο αναφοράς του Πρώτου Εργαστηρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στον δημόσιο κήπο, μπορείτε να την κατεβάσετε από τη σελίδα μας στο Facebook: Πως φαντάζομαι την πλατεία μου;. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κείμενο που περιγράφει τη μέθοδο που ακολουθήσαμε, την διαδικασία, τα συμπεράσματα και τις απόψεις όλων που θέλησαν εκείνη την ημέρα να αφιερώσουν με σεβασμό, υπομονή και φαντασία όχι μόνο τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργεια τους, αλλά και την αγάπη τους για τον τόπο.
1.2 Δεύτερο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού
Επειδή η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού και προγραμματισμού δεν έχει τέλος,  πραγματοποιήθηκε δεύτερο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού με θέμα:  “Πως φαντάζομαι την πλατεία μου; Ώρα για δράση!”την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του A’ Δημοτικού Σχολίου Νεάπολης.
Όπως συζητήθηκε στο πρώτο εργαστήριο από τους συμμετέχοντες, το επόμενο βήμα θα ήταν μια συνάντηση των ανθρώπων που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν σε μια ομάδα σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης των προτάσεων που προέκυψαν, για αρχή. Σε αυτή τη συνάντηση δεν ήταν απαραίτητο να παρευρίσκονται μόνο οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου του Μαΐου. Γίνεται ένα εκ νέου κάλεσμα στην πόλη και στους φορείς ως πιθανοί συνεργάτες και υποστηρικτές της πρωτοβουλίας. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο δεύτερο εργαστήριο ενημέρωσαν τους νέους συμμετέχοντες για την όλη διαδικασία προσέγγισης, τα στοιχεία της ανάλυσης, τις προτάσεις και τα επόμενα επιθυμητά βήματα.
Στη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης, έγινε επισκόπηση των προτάσεων που είχαν προκύψει στο πρώτο εργαστήριο, αξιολογήθηκαν τα σχέδια δράσης και τέθηκαν οι πρώτες προτεραιότητες για δράσεις, βάσει τόσο της σημαντικότητας όσο όμως και της εύκολης – και άρα άμεσης – υλοποίησης των προτάσεων.
Στόχος των εργαστηρίων αυτών, που αποτέλεσαν συναντήσεις εργασίας πολιτών με κίνητρο το ενδιαφέρον τους για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου της Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και των δημόσιων χώρων που την περιβάλουν, ήταν να εντοπιστούν τα κύρια προβλήματα σχετικά με τη λειτουργικότητα και την ελκυστικότητα της, να κατατεθούν απόψεις και κυρίως να προταθεί μια σειρά διερευνητικών δράσεων πάνω σε αυτά, και στη συνέχεια τα πορίσματα των δράσεων αυτών και οι τυχόν προτάσεις που θα προκύψουν να μεταφερθούν στους αρμόδιους φορείς με στόχο την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την επίλυσή τους.
Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα εργαστήρια αυτά,και μέσα από εβδομαδιαίες ανοικτές συναντήσειςδημιουργήθηκεμίαανοικτή ομάδα πολιτών.Η ομάδα,τόσο μέσα από την καθημερινή παρουσία των μελών της στη Νεάπολη όσο και μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα της στο FB(Πως φαντάζομαι την πλατεία μου;),απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών σε αυτή.
Μετά από σειρά συναντήσεων στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα που σχετίζονται με την Πλατεία, η ομάδα έχει καταλήξει, στην πρόταση μιας σειράς πιλοτικών δράσεων με σκοπό τη σκιαγράφηση ενός πλαισίου ιδεών και σκέψεων για τις δυνατότητες ανάδειξης, αξιοποίησης και ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου.
Η παρούσα έκθεση απευθύνεται από κοινού στο ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δημοτικού Διαμερίσματος της Νεάπολης αλλά και στο Δ.Σ. του Δήμου Αγίου Νικολάου, στοχεύοντας στην ενημέρωση των αρμοδίων γύρω από την εξέλιξη των δράσεων που έχουν έως τώρα λάβει χώρα και την παρουσίαση εκείνων που έχουν σχεδιαστεί για το άμεσο μέλλον.

  1. Προτάσεις υλοποίησης δράσεων

Η πρώτη δράση που προτείνουμε είναι: Η γιορτή του κήπου (16 Μαρτίου 2019 και ώρα 11:00). Στη γιορτή θα προμηθευτούμε με χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, και θα τοποθετήσουμε κοινόχρηστα τραπέζια με ενσωματωμένο κάθισμα, με ξυλεία χορηγίας Δ.Α.Ε.Α.Ν, θα κατασκευάσουμε κοινόχρηστα ταμπλό στα οποία θα αναρτώνται αφίσες και θα χρησιμοποιηθούν εκείνη την ημέρα από τις παράλληλες δράσεις, καθώς και καλαθάκια για σκουπίδια. Επίσης θα γίνει εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά με θέμα “Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου;”. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης θα αναρτήσουμε ερωτηματολόγια καθώς και τις προτάσεις που η ομάδα έχει επεξεργαστεί, τόσο μέσα από τα δύο εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού που οργανωθήκαν από το Δήμο, όσο και από τις συναντήσεις  της ανοικτής ομάδας πολιτών που προέκυψε από αυτά για την πλατεία.
Η δεύτερη δράση είναι: Δυο ημέρες βλέπουμε την πλατεία μας αλλιώς (Απρίλιο 2019). Πρόκειται για ένα διήμερο πιλοτικής κυκλοφοριακής ρύθμισης στην πλατεία με άξονα τον πεζό και το ποδήλατο. Χρησιμοποιώντας μια ελαφρύτερη, ταχύτερη και φθηνότερη προσέγγιση και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και το Δήμο θα κάνουμε το σχέδιο πράξη ώστε να μπορέσουμε, όλοι οι χρήστες,  να το αξιολογήσουμε, να δούμε τι μας αρέσει και τι όχι, τι μας βολεύει και τι όχι, καθώς επίσης τι άλλο μπορούμε να αλλάξουμε με σκοπό να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη και την καθημερινότητα μας πιο ευχάριστη.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:
α.Δημιουργία ποδηλατοδρόμου από την πλατεία Ευαγγελίστριας έως την Πλατεία Ελ. Βενιζέλου πλάτους 1,50μ. παράλληλα με το υφιστάμενο δεξιό πεζοδρόμια της οδού Εθν. Αντιστάσεως και ποδηλατοδρόμο πλάτους 1,50 μ. από το τέλος της Μπότη Σφακιανάκη έως την “πάνω” μεριά της πλατείας και από εκεί και παράλληλα με το υφιστάμενο πεζοδρόμιο της Αναπήρων Πολέμου έως το Νοσοκομείο πλάτους 1,50μ.
β.Περιορισμός της κίνησης οχημάτων σε δύο ρεύματα κίνησης, ένα ανόδου και ένα καθόδου με συνολικό πλάτος 7,00μ.
γ.Κυκλική διασταύρωση στην “πάνω” μεριά της πλατείας με γεωμετρικά χαρακτηριστικά για τη στροφή λεωφορείων.
δ. Θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες νόμιμες θέσης στάσης Ι.Χ. και Ι.Χ. ΑμεΑ καθώς θα δημιουργηθεί εσοχή στάσης λεωφορείου παράλληλα με την λωρίδα κίνησης οχημάτων (από το άγαλμα έως τη στάση ΤΑΧΙ) καθώς και δύο θέσεων φόρτο – εκφόρτωσης καταστημάτων).
ε. Τέλος, θα δημιουργηθεί χώρος ελεύθερης κίνησης πεζών – πεζόδρομος,  κατά μήκος της δυτικής και ανατολικής πλευράς της πλατείας ανάμεσα στη νέα χάραξη δρόμου και ποδηλατοδρόμου και υφιστάμενων πεζοδρομίων
Έχοντας ολοένα και περισσότερα παραδείγματα ‘έξυπνων πόλεων’ (π.χ. Τρίκαλα) που έχουν βελτιώσει όχι μόνο την εμφάνιση των δημόσιων χώρων και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών αλλά έχουν συμβάλλει και στην ανάπτυξη μιας κοινωνικής δραστηριότητας που εμπλέκει τους πολίτες σε συμμετοχικές δράσεις προς όφελος του τόπου τους, διεκδικούμε τα εργαστήρια αυτά και οι δράσεις που θα προκύψουν ως απόρροια αυτών, να αυξήσουν τον συμμετοχικό ρόλο των ήδη ενεργών πολιτών και να κινητοποιήσουν περισσότερους σε αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσια της ευρείας συνεργασίας με πολίτες, συλλόγους και φορείς, επιχειρούμε να παρουσιάσουμε την πρωτοβουλία μας αυτή ως «Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου» και τις προτεινόμενες δράσεις.
Τέλος,διεκδικούμετην υποστήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Άγιου Νικολάου και του Τοπικού Συμβουλίου Νεάπολης, τόσο θεσμικά, όσο και υλικοτεχνικά.
 «Πώς φαντάζομαι την πλατεία μου»
 

ΓΟΥΛΙΔΑΚΗ ΑΝΝΑ ΣΚΥΒΑΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΕΡΟΥΛΙΟΥ – ΣΕΡΓΑΚΗ ΙΡΙΣ ΤΑΜΠΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΕΡΕΜΕΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΕΡΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΧΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ ΧΑΡΗΣ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ