in

Πότε θα ξεκινήσει η επένδυση των €600 εκατ. στον Άγιο Νικόλαο της Mirum Hellas

Τον Οκτώβριο του 2020, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η υλοποίηση του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills, της ρωσικής εταιρείας Mirum, που αποτελεί μία από τις μεγάλες επενδύσεις, που επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης να επιταχύνει. Το έργο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξης των 410 εκατ. ευρώ, που μπορεί να αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ, θα έχει σημαντική συμβολή στην τοπική οικονομία, αλλά κι εν γένει στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Όπως ανέφερε, χθες, σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε προσεχή συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) αναμένεται να εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ). Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ΕΣΧΑΣΕ, υπό τη μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, θα πρέπει να τεθεί για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η υπογραφή του Π.Δ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Π.Δ. του ΕΣΧΑΣΕ θα οδηγήσει στην έναρξη υλοποίησης της πολεοδομικής μελέτης. Η έγκριση της τελευταίας θα επιτρέψει στη Mirum Hellas, που ελέγχει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ, να προχωρήσει στο τελικό στάδιο, την έκδοση αδειών δόμησης για τα επιμέρους τμήματα της ανάπτυξης.

Τον περασμένο Απρίλιο το διοικητικό συμβούλιο του Δήμου Αγίου Νικολάου ενέκρινε τη χωροθέτηση της μαρίνας, που θα αποτελεί τμήμα του Elounda Hills. Θα βρίσκεται στα Πλευρά και θα διαθέτει αριθμό μονίμων θέσεων 64 σκαφών.

Το έργο

Η ανάπτυξη χωρίζεται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ), με τη Mirum Hellas να έχει κατασκευάσει 17 υπερπολυτελείς βίλες 400-450 τ.μ. η καθεμία -ορισμένες έχουν ήδη αγοραστεί από ξένους- που διαθέτει προς πώληση από 2 εκατ. έως 11 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη την υλοποίηση περισσότερων από 340 παραθεριστικών κατοικιών, οι οποίες θα βγουν στην αγορά σε περισσότερο προσιτές τιμές που θα κυμαίνονται από 250.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ.

Κεντρικό ρόλο στο έργο θα έχει το ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, 200 κλινών για τη διαχείριση του οποίου η Mirum Hellas βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους ομίλους διαχείρισης, όπως η Four Seasons και η   Fairmont Hotels and Resorts, θυγατρική εταιρεία διαχείρισης πολυτελών ξενοδοχείων του ομίλου AccorHotels.

Ξεχωριστά τμήματα της επένδυσης αποτελούν το πρώην ξενοδοχείο Ακρωτήρι, το οποίο θα επαναλειτουργήσει, ενδεχομένως την άνοιξη του 2020, υπό τη διαχείριση του brand Aria Hotels που ανήκει στον όμιλο Λογοθέτη. Θα περιλαμβάνει 16 VIP σουίτες, αποτελώντας επένδυση ύψους 1,5-2 εκατ. ευρώ. Υπό ανακατασκευή με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της είναι και η βίλα Κούνδουρου που προϋπήρχε στην έκταση.

ΠΗΓΗ: capital.gr