in ,

Πότε αρχίζουν οι πολυπόθητοι ψεκασμοί για το δάκο;

Οι περίεργες καιρικές συνθήκες και ο δάκος αποτελούν τον εχθρό της ελιάς, με τους παραγωγούς να αναμένουν τους ψεκασμούς.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη θα γίνει ο πρώτος ψεκασμός καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αφού πια οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης έχουν ασκήσει πιέσεις στο κεντρικό κράτος και παράλληλα έχουν οργανωθεί ως προς το ζήτημα για να μην καταστραφεί ακόμη μια χρονιά η ελαιοπαραγωγή εξαιτίας της προσβολής της από τον δάκο.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να εξοικονομηθεί ένας ακόμα ψεκασμός δακοκτονίας, χάρη στους επιπλέον πόρους.

Με την ελαιοκαλλιέργεια να καλύπτει το 65% της γεωργίας στην Κρήτη και το προσωπικό που ελέγχει τη δακοκτονία να αγνοείται, πρέπει οπωσδήποτε ο κάθε καλλιεργητής να φροντίζει να υπάρχει πρόσβαση στα χωράφια του για τους ψεκαστές κατά του δάκου και παράλληλα οι ίδιοι να επιβλέπουν και τη διαδικασία. Στα 8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός στην Κρήτη για τη δακοκτονία του 2018, αυξάνοντας κατά έναν τους σχετικούς ψεκασμούς, με αρχή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη, ενώ στα μέσα του καλοκαιριού θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία για την εξασφάλιση των υπόλοιπων απαιτούμενων γεωργικών φαρμάκων.

Οι διαταραγμένες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών δεν αφήνουν περιθώρια πρόγνωσης σε ό,τι αφορά την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θωρακιστεί με άρτια και αποτελεσματική δακοκτονία.

neakriti.gr