in ,

Πόλεμος στις online τιμές ξενοδοχείων από την Τουρκία

Η πτώση των κρατήσεων και της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης στην Τουρκία αναγκάζει τους ξενοδόχους στη γειτονική χώρα να ρίξουν σημαντικά τις online τιμές τους για τον μήνα Μάρτιο σε μία προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής ζήτησης.
Από την πλευρά τους, οι Ελληνες και Ισπανοί ξενοδόχοι διατηρούν τον τρέχοντα μήνα τις online τιμές σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαρτίου του 2015. Ουσιαστικά, οι Ελληνες γι’ αυτό τον μήνα απορροφούν σχεδόν όλη την αύξηση του ΦΠΑ επί των τιμών στις υπηρεσίες διαμονής σε σύγκριση με τον Μάρτιο πέρυσι, που δεν είχε, ακόμη, επιβληθεί η μεταβολή. Τα παραπάνω συμπεράσματα εξάγονται από την έρευνα για τις ξενοδοχειακές τιμές στην Ευρώπη που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση η Τrivago.
Αναλυτικά, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο στην Ελλάδα διαμορφώνεται για τον τρέχοντα μήνα στα 84 ευρώ έναντι 83 ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό στη χώρα μας για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 5,4% φθάνοντας τις 389.989 από 369.981 τον ίδιο μήνα του 2015.
Στην Τουρκία η μέση online ξενοδοχειακή τιμή για τον Μάρτιο παρουσιάζει πτώση κατά 25,7% φθάνοντας τα 78 ευρώ από 105 ευρώ. Η πτώση των τιμών δεν είναι τυχαία στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών τον Ιανουάριο παρουσίασε πτώση κατά 6,4% φθάνοντας το 1,12 εκατ. Πρόκειται για την έκτη διαδοχικά μείωση σε μηνιαία βάση από τον περασμένο Αύγουστο για τον τουρισμό της Τουρκίας. Μεταξύ των σημαντικότερων αγορών για τη γειτονική χώρα τη μεγαλύτερη πτώση κατά 56,7% εμφανίζουν οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών. Στην Ισπανία η μέση online ξενοδοχειακή τιμή για τον Μάρτιο διαμορφώνεται στα 104 ευρώ από 103 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η τουριστική χρονιά για τη χώρα προδιαγράφεται εντυπωσιακή. Ηδη, για τον Ιανουάριο οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 11,9% αγγίζοντας τα 4,2 εκατ. Από τη Βρετανία η αύξηση έφθασε ποσοστό 14,9% και από τη Γερμανία ποσοστό 7,5%.
Αντίστοιχες τάσεις στις ξενοδοχειακές τιμές επικρατούν και στους δημοφιλείς αστικούς προορισμούς Ελλάδας, Τουρκίας και Ισπανίας. Στην Αθήνα, η μέση online ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται γι’ αυτό τον μήνα στα 83 ευρώ έναντι 82 ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Στη Μαδρίτη, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 109 ευρώ έναντι 106 ευρώ. Στην Κωνσταντινούπολη η πτώση της μέσης ξενοδοχειακής τιμής φθάνει ποσοστό 28,4% και διαμορφώνεται στα 78 ευρώ από 109 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, η ακριβότερη μέση τιμή σε επίπεδο χωρών καταγράφεται στην Ελβετία (203 ευρώ) και σε επίπεδο πόλεων στο Μόντε Κάρλο (257 ευρώ) και, αντίστοιχα, η φθηνότερη απαντά στη Ρωσία (45 ευρώ) και στην Αγία Πετρούπολη (36 ευρώ).
kathimerini.gr