in ,

“Πόλεμος νεύρων” από τον Ερντογάν – Σε θέση μάχης το πολεμικό ναυτικό

“Κόκκινος” συναγερμός έχει σημάνει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τους επικίνδυνους τακτικισμούς Ερντογάν που έστειλε για έρευνες το “Oruc Reis” εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε ολονύχτιο “θρίλερ” για γερά νεύρα είχε μετατραπεί η χθεσινή βραδιά με τα ελληνικά πολεμικά πλοία να έχουν παραταχθεί απέναντι από τα τουρκικά, ζητώντας επίμονα από το ερευνητικό σκάφος να αποχωρήσει από τα χωρικά μας ύδατα. Η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση πως θα υπερασπιστεί με οποιοδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και προειδοποιεί πως οι έρευνες από το “Oruc Reis” αποτελεί “κόκκινη γραμμή”. Οι ισορροπίες στην περιοχή δείχνουν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών.

Η νέα ακραία πρόκληση της Άγκυρας δεν αιφνιδίασε την Αθήνα που αντέδρασε άμεσα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποίησε τις νέες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ ενώ σήμερα θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι παράνομες ενέργειες Ερντογάν έχουν προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο και τις ΗΠΑ ενώ αναμένεται ανακοίνωση και από την Ε.Ε. Ο Τούρκος Πρόεδρος που είδε να “βουλιάζει” το τουρκολιβυκό μνημόνιο μετά την συμφωνία Αιγύπτου – Ελλάδας για την ανακήρυξη ΑΟΖ, απειλεί και δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις έρευνες, όποιες και αν είναι οι συνέπειες.

 

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Η Άγκυρα τραβά το σχοινί με το “Oruc Reis” να βρίσκεται με απλωμένα τα καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να ζητούν την αποχώρηση του. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, τότε αυτομάτως θα σημαίνει πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει την “κόκκινη γραμμή” που έχει θέσει η Αθήνα. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.

Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν δείχνει να αναζητά το τελευταίο διάστημα ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα προκειμένου να βγει από το εσωτερικά αδιέξοδα που έχει περιέλθει. Μόλις άρχισε η ύφεση του κορονοϊού, η Άγκυρα ξεκίνησε ένα κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων με συνεχείς υπερπτήσεις και απειλητικές δηλώσεις. Ακολούθησε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί, ενώ η συνέχεια δόθηκε τον Ιούλιο με την πρώτη αποστολή τουρκικών πλοίων στην Μεσόγειο για γεωτρήσεις, αλλά τελικά έκανε πίσω μετά τις πιέσεις που δέχθηκε κυρίως από το Βερολίνο.