in ,

“Πόλεμος” ανακοινώσεων για τη μετακίνηση γιατρού από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο

Σε κόντρα μεταξύ της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και του δημάρχου Ιεράπετρας τείνει να εξελιχθεί η απόσπαση γενικής γιατρού από το νοσοκομείο Ιεράπετρας στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
Ο δήμαρχος κ.Καλαντζάκης εκφράζοντας αντιρρήσεις και ερωτηματικά για την απόσπαση, με αφορμή και την καταγωγή της ιατρού, προκάλεσε την αντίδραση της διοικήτριας της ΥΠΕ Κρήτης κας Μαυρομμάτη που εμφανίστηκε ενοχλημένη από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής
Η ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης:
Η εν λόγω Γενική Ιατρός, ανήκει οργανικά στο Κ.Υ. Αγίας Βαρβάρας και είχε μετακινηθεί στο Κ.Υ. Ιεράπετρας. Καμία σχέση δεν είχε η ιατρός με τη λειτουργία του Νοσοκομείου ή των Κλινικών του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας.
Επιπλέον, η ίδια είχε αιτηθεί τη μετακίνησή της στο Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από θετική εισήγηση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου και του Κ.Υ.. Ως εκ τούτου, ουδέποτε η κα Σπινθούρη πρότεινε τη μετακίνηση της συγκεκριμένης ιατρού. Όπως είναι γνωστό, τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στη δικαιοδοσία των Υ.ΠΕ., συνεπώς, η αρμοδιότητα και η έκδοση πράξεων για τη μετακίνηση του προσωπικού (ιατρικού ή μη) είναι αποκλειστική ευθύνη των κατά τόπους Υ.ΠΕ. και κανενός διοικητή νοσοκομείου.
Συμπερασματικά, η μετακίνηση της εν λόγω ιατρού από το Κ.Υ. Ιεράπετρας προς το Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε με πράξη της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, μετά από σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων θεσμικών οργάνων του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου και του Κ.Υ. Ιεράπετρας, αλλά και  μετά από αίτημα της ίδιας της ιατρού.
Υπενθυμίζουμε ότι βασικό κριτήριο της 7ης Υ.ΠΕ., αναφορικά με τις μετακινήσεις προσωπικού είναι καταρχήν, η εύρυθμη λειτουργία των φορέων προέλευσης και υποδοχής και κατά δεύτερον, η στάθμιση της προσωπικής κατάστασης των υπαλλήλων. Σαφώς δεν αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο παραμονής ή μετακίνησης ο τόπος καταγωγής αυτών.
 
Επομένως, τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, προκαλεί δε εύλογα ερωτηματικά τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενό της.
 
 
Η επιστολή του Δημάρχου Ιεράπετρας με αποδέκτη την κ. Σπινθούρη
 
«Η εν λόγω ενέργεια αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η απόφαση μετακίνησης ιατρού πλήττει για μια ακόμη φορά τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας, όταν αυτοί μάλιστα έχουν δώσει συνεχείς αγώνες, διεκδικώντας τη σωστή στελέχωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας.
»Πώς είναι δυνατόν να προτείνεται η μετακίνηση γιατρών από ένα Νοσοκομείο που έχει ανάγκη από γιατρούς;
»Πώς είναι δυνατόν να απομακρύνετε κ. Σπινθούρη ιεραπετρίτες γιατρούς, που στελεχώνουν το Νοσοκομείο, όταν γνωρίζετε πολύ καλά τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην έλευση γιατρών από άλλες περιοχές της χώρας;
»Πώς είναι δυνατόν να απομακρύνετε γιατρούς από το Κέντρο Υγείας, δημιουργώντας ενδεχόμενα προβλήματα ακόμα και στη λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων;
»Για ποια ενίσχυση του Νοσοκομείου κάνετε λόγο, όταν η Παθολογική Κλινική, η πλέον νευραλγική κλινική, εξακολουθεί να μη λειτουργεί σωστά και παραμένει κλειστή για αρκετές ημέρες τον μήνα;
»Επιτακτικό αίτημα μας είναι, να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση η διαδικασία μετακίνησης της ιατρού από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
»Ζητούμε την παραμονή της εν λόγω ιατρού, όπως επίσης και την αναστολή κάθε ενδεχόμενης μετακίνησης.
»Η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό που κανένας δεν έχει δικαίωμα για κανένα λόγο και με καμία απόφαση να μας στερήσει! Η Ιεράπετρα, όπως και κάθε πόλη, έχει δικαίωμα να διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Νοσοκομείο», καταλήγει στην επιστολή του ο δήμαρχος Ιεράπετρας.