in , , , , , ,

Πως ψηφίζουμε στον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Χωρίς σοβαρές αλλαγές από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθούν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους Δήμους.
Η πρώτη στα πλαίσια του «Καλλικράτη» εκλογική διαδικασία είχε σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά οι διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία είναι ελάχιστες κι όπου υπάρχουν οφείλονται στην απογραφή πληθυσμού του 2011, που άλλαξε τα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο είναι αλήθεια πως οι πολίτες δεν έχουν εξοικειωθεί απόλυτα με τη διαδικασία και αναζητούν πληροφορίες για τον τρόπο που θα «σταυρώσουν» τους υποψηφίους. Ας δούμε λοιπόν τί ισχύει στο Λασίθι για τις δημοτικές εκλογές.


Στους Δήμους που αποτελούνται από περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες- αυτούς δηλαδή που για να δημιουργηθούν με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκαν Δήμοι- όπως του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας, ο εκλογέας μπορεί να ψηφίσει ανάλογα με τις έδρες που έχει η εκλογική του περιφέρεια.


Ξεκινάμε σήμερα αναλύοντας την περίπτωση του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Δήμος Αγίου Νικολάου
Τρεις είναι οι εκλογικές περιφέρειες στο Δήμο Αγίου Νικολάου (Αγ. Νικολάου, Νεάπολης, Βραχασίου), όπως συνενώθηκαν με τον Ν. Καλλικράτη.


Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει θα είναι 27μελές, 20 από τους συμβούλους προέρχονται από την περιφέρεια Αγ. Νικολάου, 4 από της Νεάπολης και 3 από του Βραχασίου.


Στην εκλογική περιφέρεια Αγίου Νικολάου (πρώην καποδιστριακός δήμος Αγίου Νικολάου) και στην εκλογική περιφέρεια Νεάπολης (πρώην καποδιστριακός δήμος Νεάπόλης), που έχουν η καθεμία περισσότερες από τρεις έδρες, μπορεί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει μέχρι τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της περιφέρειάς του και επίσης ένα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.


Δηλαδή, ο εκλογέας του παλιού Δήμου Αγίου Νικολάου εκτός από τον ένα έως τρεις σταυρούς που έχει, μπορεί να ψηφίσει κι ένα δημοτικό σύμβουλο ή από τη Νεάπολη ή από το Βραχάσι.

 Το ίδιο ισχύει και για τους ψηφοφόρους από τον πρώην Δήμο Νεάπολης, που εκτός από τους τρεις υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Νεάπολης, μπορούν να επιλέξουν έναν ή από του Αγίου Νικολάου ή του Βραχασίου.

Στην εκλογική περιφέρεια Βραχασίου, που έχει τρεις έδρες (πρώην Κοινότητα που συνενώθηκε) ψηφίζει ένα υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο και επίσης ένα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.


Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος μπερδευτεί και σ’ ένα ψηφοδέλτιο σημειώσει περισσότερους από τους παραπάνω σταυρούς προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένας σταυρός προτίμησης για τους υποψήφιους του.

Για τις κοινότητες
Για τις δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έως δύο υποψηφίους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύμβουλο (ή τοπικό εκπρόσωπο, όπως λέγεται στα μονομελή), της τοπικής κοινότητας.


Οι Δημοτικές Κοινότητες είναι: Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Ελούντας, Κριτσάς και Βραχασίου. 

Εκεί οι εκλογείς μπορούν να σημειώσουν μέχρι δύο σταυρούς.

Στο Καλό Χωριό, που είναι τοπική κοινότητα για παράδειγμα και μάλιστα με τριμελές συμβούλιο, ψηφίζουν οι εκλογείς μ’ ένα σταυρό. Το ίδιο ισχύει και στα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα όλου του Δήμου Αγίου Νικολάου, όπου ο εκλογέας έχει δικαίωμα να ψηφίσει μ’ ένα σταυρό προτίμησης για τον υποψήφιο τοπικό σύμβουλο (αν είναι τριμελές) ή εκπρόσωπο (αν είναι μονομελές).


Σε κάθε περίπτωση οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, για υποψηφίους Δημοτικής Κοινότητας, αν ανήκουν στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό και για τοπικό σύμβουλο, αν ανήκουν στα χωριά με μικρότερο πληθυσμό που έχουν τοπικά συμβούλια.


ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

www.anatolh.com