in

Πρόστιμα άνω του €1 εκατ. επέβαλε το 2017 η ΕΕΤΤ για απάτες με sms

Πρόστιμα της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ επέβαλε το 2017 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων σε παρόχους Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), υπηρεσιών. Σε εταιρείες, δηλαδή, που μεταδίδουν πληροφορία ή και περιεχόμενο σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των οποίων η τιμολόγηση πραγματοποιείται μέσω της υψηλής χρέωσης κλήσεων προς αριθμούς κυρίως των σειρών 901, 909, 14, 190−195 και 54.
Το 2017 εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες από πολίτες που βρέθηκαν με φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου, επειδή εγγράφηκαν, εν αγνοία τους, σε υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης αυξημένης χρέωσης ή έστειλαν sms σε πενταψήφια νούμερα για να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό για κλήρωση χρημάτων ή δώρων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πάροχοι ΥΠΠ, που λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας, χρησιμοποιούν ακόμη και ονόματα γνωστών εταιρειών προκειμένου να εγγράψουν τους χρήστες σε υπηρεσίες sms υψηλής χρέωσης.
Εκτοξεύθηκαν οι καταγγελίες
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ Δρ. Νικόλαου X. Παπαουλάκη-στο πλαίσιο απάντησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση- στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έως τις 31/10/2017 ο Τομέας Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της ΕΕΤΤ διαχειρίστηκε 8.196 καταγγελίες/αιτήματα καταναλωτών, σε σχέση με 7.399 καταγγελίες/αιτήματα για το σύνολο του 2016 (10,8%). Από τις καταγγελίες αυτές, οι 784 αφορούσαν Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης γενικά (πενταψήφια +901 κτλ), ενώ για το έτος 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 461 (+70%).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το έγγραφο του κ. Παπαουλάκη, κατά το 2017, η ΕΕΤΤ, μεταξύ άλλων, προχώρησε αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικών καταγγελιών σε σχετικούς ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.115.500 ευρώ σε παρόχους που έχουν παραβιάσει το νομικό πλαίσιο παροχής ΥΠΠ.
Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη διεξαχθεί και διεξάγονται έλεγχοι συμμόρφωσης Παροχών ΥΠΠ ή/και Δικτύου προς τις σχετικές υποχρεώσεις τους που σχετίζονται με χρήση σύντομων κωδικών πρόσθετης χρέωσης για την παροχή, μεταξύ άλλων, συνδρομητικών καθώς και μη-συνδρομητικών Premium SMS/Premium MMS Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης.
Με στόχο την καταπολέμηση της συγκεκριμένης μορφής απάτης η ΕΕΤΤ, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, όπως η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομικής Αστυνομίας, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) κ.ο.κ.
Για τον σκοπό αυτό η ΕΕΤΤ αξιοποιεί συγκεκριμένες αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την υποβολή, μέσω διαδικτύου, καταγγελιών. Επίσης, σημειώνεται ότι εφόσον υποβληθεί στην ΕΕΤΤ καταγγελία παρόχου δικτύου ή/και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σχετικά με απάτη ή παράπονα/καταγγελίες τελικών χρηστών σχετικά με χρεώσεις τουλάχιστον τριπλάσιες από τις συνήθεις (μέσος όρος των τελευταίων 6 μηνών), η ΕΕΤΤ μπορεί να ζητά από τις επιχειρήσεις παροχής δημοσίων δικτύων επικοινωνιών ή/και διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να παρεμποδίζουν κατά περίπτωση την πρόσβαση σε αριθμούς ή υπηρεσίες. Βέβαια, αυτό θα πρέπει να δικαιολογείται για λόγους απάτης ή κατάχρησης και να απαιτεί σε τέτοιες περιπτώσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να παρακρατούν τα σχετικά έσοδα διασύνδεσης ή έσοδα από άλλες υπηρεσίες.
Ακόμη οι καταναλωτές μπορούν με αίτησή τους προς τον πάροχο του δικτύου εκκίνησης κλήσης να ζητήσει τη φραγή της πρόσβασής του σε όλες τις ΥΠΠ ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές. Τα αιτήματα αυτά υποχρεούνται να ικανοποιούν οι πάροχοι του δικτύου εκκίνησης κλήσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα διευκρινίζει ότι η ΕΕΤΤ “δεν έχει αρμοδιότητα για την επίλυση οικονομικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών (αμφισβήτηση λογαριασμών, επιστροφή χρημάτων, αποζημιώσεις). Για τα εν λόγω ζητήματα, αρμόδια είναι τα Πολιτικά Δικαστήρια και ο Συνήγορος του Καταναλωτή”.
ΠΗΓΗ: capital.gr