in ,

Προσκύνημα με τα πόδια στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας γνωστή και ως Παναγία Γουρνιών βρίσκεται κτισμένη στην πλαγιά βουνού παραφυάδες της Δίκτης νοτιοδυτικά της Παχειάς Άμμου του Δήμου Ιεράπετρας.
Πάνω από την Μινωϊκή Πόλη Γουρνιά και σε υψόμετρο 540 μέτρων.
Από την Μονή εκτείνεται σε πανοραμική θέα η πόλη του Αγίου Νικολάου και ο κόλπος του Μεραμβέλλου με τις γραφικές ακτές και τα νησάκια του. Η Μονή είναι ιστορική όπου στα δύσκολα χρόνια κατέφευγαν οι Κρήτες, τότε αλλά και τώρα πολλοί οι πιστοί που την επισκέπτονται για το ιερό προσκύνημα.

Από την 1η Αυγούστου και όσο πλησιάζει η χάρη της Παναγίας στις 15 Αυγούστου πληθαίνουν οι προσκυνητές οδικώς αλλά και περπατώντας πολλά χιλιόμετρα ,καταφθάνουν καθημερινά μέρα και νύχτα προκειμένου να εκπληρώσουν τα τάματα τους. Τις ημέρες του 15 Αύγουστου πολλοί πιστοί επιλέγουν να διαμένουν στα κελιά της Μονής.

Φέτος από προσωπική μου εμπειρία ξεκίνησα με πίστη από την πόλη του Αγίου Νικολάου με τα πόδια, δεν ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω.
Ήταν κάτι που το έκανα για πρώτη φορά. Παρά τις δυσκολίες, συναντώντας  στην διαδρομή και άλλους προσκυνητές μικρής και μεγάλης ηλικίας κρατώντας ένα φακό για οδηγό και την θετική σκέψη της πίστης, η Παναγία βοήθησε και τα κατάφερα.
Αντικρίζοντας την Μονή της Παναγίας Φανερωμένης ένιωσα δέος με την λάμψη των φώτων και τον κόσμο που πηγαινοερχόταν παρόλο που είχε έρθει το ξημέρωμα.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΩΤΑΚΗ