in , , , ,

"Προεκλογική φούσκα τα περί ΕΣΠΑ"

Με έγγραφο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με ημερομηνία 14 Απριλίου (Μεγάλη Δευτέρα), αναστέλλονται, σύμφωνα με μνημονιακή υποχρέωση, οι εντάξεις έργων και η υπογραφή συμβάσεων έργων -εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται με την ΕΕ- που δημοπρατήθηκαν μετά από την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Το έγγραφο έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς που αναθέτουν έργα, αλλά και στους αναδόχους, καθώς είναι άγνωστο εάν τελικά υπογραφούν συμβάσεις εκτέλεσης για όσα έργα δημοπρατήθηκαν μετά τις 14 Απριλίου, αλλά και αμφίβολο για πολλά άλλα, τα οποία μπορεί να δημοπρατήθηκαν πριν από τη 14 Απριλίου, αλλά δεν είχε υπογραφεί σύμβαση γι αυτά.
Η απόφαση αυτή -όπως επισημαίνεται στο έγγραφο- θα ισχύσει «μέχρι την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ΕΠ του ΕΣΠΑ, η οποία θα συμφωνηθεί με τη ΓΓ ΕΣΠΑ το αργότερο μέχρι το τέλος του Απριλίου 2014 και θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος Μαΐου 2014»!
Αυτό γίνεται -σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο- επειδή σήμερα το κρισιμότερο διαχειριστικό πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η υπερδέσμευση εντάξεων έργων που ανέρχεται σε ποσοστό 152,3% , ενώ οι πιστοποιημένες δαπάνες για εκτελούμενα έργα είναι μόνο 67%!
Προφανώς δεν μας φαίνεται τυχαία αυτή η υπερκινητικότητα εντάξεων έργων σε προεκλογική περίοδο. Υπηρετεί μια  εικονική πραγματικότητα προεκλογικών υποσχέσεων, με στόχο να παραπλανηθούν για άλλη μια φορά οι ψηφοφόροι περιοχών που περιμένουν εδώ και πολλά χρόνια, έργα που εξαγγέλονται και ξανα-εξαγγέλονται παραμονές εκλογών.
Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία που γίνεται πάντα σε προεκλογικές περιόδους από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, για να πολεμήσουν αθέμιτα τις δυνάμεις που δεν διαθέτουν ούτε καρπούζια ούτε μαχαίρια!
Πολύ περισσότερο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραλάβουμε πρόσθετα προβλήματα, που θα έχουν δημιουργηθεί από συμβάσεις έργων που θα έχουν υπογραφεί και που θα δημιουργούν οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι σε αναδόχους, για έργα που στη συνέχεια θα έχουν απενταχθεί και δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθούν!
Επειδή λοιπόν όλα αυτά, όχι μόνο δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα, αλλά αντίθετα έχει γίνει προσπάθεια να μη γίνουν γνωστά ακόμα και στους άμεσα ενδιαφερόμενους (φορείς, αναδόχους, πολίτες) για να μη χαλάσει η σούπα της προεκλογικής περιόδου, 
απαιτούμε από την Περιφέρεια Κρήτης να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τον κατάλογο των έργων που έχει ήδη στείλει στο υπουργείο Ανάπτυξης -όπως ζητήθηκε να γίνει μέχρι τέλους Απριλίου- για να γνωρίζουμε όλοι ποια είναι τα έργα που δεν θα προχωρήσουν.
Επιτέλους απαιτούμε διαφάνεια, που έχει γίνει είδος σε πλήρη ανεπάρκεια!
 13.05.14

Το γραφείο τύπο