in , , , ,

Που είναι οι τουρίστες; οέο…

20.000 περισσότεροι τουρίστες ήρθαν στην Κρήτη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το Μάιο του 2013. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν καταγράφηκε στην τουριστική κίνηση των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνου, αλλά – τουλάχιστον στατιστικά – περιορίστηκε στους δύο άλλους νομούς όπου βρίσκονται και τα αεροδρόμια.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που παρουσιάζεται από τα στοιχεία των αφίξεων, με αποτέλεσμα στο Λασίθι να γίνεται λόγος και για μείωση της τάξεως του 40%.


Η δύσκολη αυτή εικόνα προβλέψεων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά για το μέλλον της σεζόν στο Λασίθι.


Όπως προκύπτει από την εκτίμηση του Προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανόλη Βαρκαράκη, η κατάσταση δεν είναι καλή αφού η τουριστική κίνηση παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή και εντός νομού και ειδικά στην ευρύτερη τουριστική περιοχή του Αγίου Νικολάου. 


«Η μείωση είναι γενική και μάλλον πρέπει να μιλάμε για 40% περίπου», επισημαίνει ο κ. Βαρκαράκης. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι αυτό που, δικαίως, επισημαίνει ο κ. Βαρκαράκης ως μεγάλο ζήτημα: Η κάθετη πτώση των τιμών, ειδικά από τις Ανατολικές χώρες, όπου είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να τίθεται ουσιαστικά θέμα επιβίωσης των τουριστικών μονάδων. «Έχουν ρίξει τις τιμές και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη», σημειώνει 
χαρακτηριστικά.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

www.anatolh.com