in , , ,

Ποτέ ξανά μαύρος Ιούλης, "Ασφαλώς οδηγώ", fotos

Ένα 2ήμερο δράσεων με βασικό θέμα την ασφαλή οδήγηση πραγματοποιήθηκε στη Νεάπολη του Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασαν 5 και 6 Ιουλίου. 

Με τον καιρό, είχε πολύ δυνατό αέρα, να δημιουργεί προβλήματα το Σάββατο στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία των δικαστηρίων όλοι βίωσαν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες.

 Μπροστά στα μάτια όλων έγιναν με κάθε λεπτομέρεια από γιατρούς και προσωπικό του Νοσοκομείου Νεάπολης παρουσιάσεις παροχής πρώτων βοηθειών σε εμπλεκόμενους σε τροχαίο τραυματίες  με απλά και κατανοητά βήματα. 
πρώτες βοήθειες

Το βασικότερο στοιχείο σε μια τέτοια στιγμή είναι αν ειδοποιήσουμε το ΕΚΑΒ άμεσα καλώντας 166 και αν δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε ασφαλείς πρώτες βοήθειες να μην εμπλακούμε καθόλου στο περιστατικό. 

 Ακόμα στον χώρο βρέθηκαν οι εθελοντές από το ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου όπου έδειξαν με την μάσκα προσομοίωσης πως ζαλίζεται κανείς όταν πίνει και χάνει κάθε αίσθηση της ισορροπίας.

 Μια βιωματική επίδειξη που όσου δοκίμασαν πραγματικά είπαν ότι δεν θα οδηγήσουν ξανά εάν έχουν πιει

ΠΡΟΤΕΚΤΑ


«Δεν θα πούμε εμείς σε όλους να μην πίνουν, αυτό είναι προσωπική επιλογή όλων. Εμείς λέμε απλά αν κάποιος έχει πιεί να μην οδηγήσει, ένας από την παρέα κάθε φορά να παραμένει χωρίς αλκοόλ ώστε με σιγουριά και ασφάλεια να γυρίσουν όλοι πίσω.» 

Παρούσα στις δράσεις του Σαββάτου και η Λέσχη Μοτοσυκλετών Αγίου Νικολάου η μοναδική συλλογική ομάδα στο νομό που φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια από την ίδρυση τους σε λέσχη. Οι δικυκλιστές της ΛΕΜΑΝ πέρα από τις συναντήσεις τους και την διοργάνωση αγώνων την  έχουν σαν βασικό τους μέλημα τις πρωτοβουλίες για την ασφαλή οδήγηση.
ΛΕ.Μ.Α.Ν.


 Είπαν πως πρέπει να είναι ντυμένος ένα αναβάτης και χαρακτήρισαν μύθο το γεγονός ότι η μηχανή δεν είναι ασφαλές μέσο μετακίνησης. «όλα είναι θέμα συμπεριφοράς, γνώσης και παιδείας.» είπαν.  

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η ομιλία που έκανε ο διοικητής του Α.Τ της Νεάπολης Γιάννης Παπαλεωνίδας ο οποίος παρουσίασε στοιχεία που καταδεικνύουν ακόμα και αριθμητικά ότι στους δρόμους της χώρας μας χάνονται περισσότεροι χωρίς κανένα λόγο από ότι έχουν χαθεί στους πολέμους για την ίδια την ελευθερία της πατρίδας μας, και αυτός αν ήταν λόγος.

 Η δράση με τον απεγκλωβισμό τραυματία από τροχαίο δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που θα έφερναν τον εξοπλισμό για να γίνει η επίδειξη ήταν σε κατάσταση επιφυλακής λόγω  των πολλών πυρκαγιών που υπήρχαν το 2ήεμρο. 
ΝΕΟΙ Νεάπολης

 Ενώ ο αέρας δεν επέτρεψε να εκτεθούν και οι ζωγραφιές των παιδιών που είχαν δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό έγινε με την προβολή ενός όμορφου βίντεο που ετοίμασε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μαυροειδής. 

Η πρόεδρος της λέσχης των φίλων του νοσοκομείου Νεάπολης γιατρός Ελένη Μακρή στον χαιρετισμό της τόνισε «Ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα εδώ για να στηρίξετε αυτή τη συλλογική δράση. 
κα. Ελένη Μακρή

Η Λέσχη φίλων του Νοσοκομείου Νεάπολης που ως σκοπό έχει πέρα από τη στήριξη της λειτουργίας του Διαλυνακείου Νοσοκομείου, την προώθηση με κάθε τρόπο της έννοιας της υγείας, αυτή τη φορά ανέλαβε ρόλο παρακινητή για τη διοργάνωση της δράσης αυτής.

 Όλοι μαζί οφείλουμε να κάνουμε κάτι, οφείλουμε να δράσουμε για να προλάβουμε. Τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στον ύπουλο εχθρό της ασφάλτου. Τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους έρχονται σαν μια άλλη μάστιγα που δυστυχώς έχει διάρκεια και εντεινόμενη βλαπτικότητα. Δεν είναι μόνο οι σωματικές ασθένειες που πρέπει να αντιμετώπισουμε, δεν είναι μόνο ο καρκίνος, το aids, οι εθιστικές ουσίες, οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στη διατήρηση ασφαλών και υγιών συνθηκών διαβίωσης. 

Η ενημέρωση, η πρόληψη, η διαπαιδαγώγηση μας για να οδηγούμε ασφαλώς είναι απαραίτητη ώστε να μειώσουμε τις ανθρώπινες απώλειες από τα τροχαία ατυχήματα.
Παρουσίαση συντονισμό δράσης Στέλλα Διακάκη

 Η περιοχή μας πάσχει κι αυτό το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Ας γίνει η συλλογική αυτή προσπάθεια μας, η αρχή για μια συνεχή και οργανωμένη δράση για την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχήματων, πρώτα στην βάση της πρόληψης και έπειτα της θεραπείας.» και ευχαρίστησε πολύ, όλους όσους βοήθησαν, 

«ευχαριστούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγίου Νικολάου και το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, τον ΠΑΟΔΑΝ, την Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης, την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης, τα Γενικά Αρχεία Κράτους που έστερξαν στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής. Ευχαριστούμε ακόμη τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αγίου Νικολάου, τους Εθελοντές Προτέκτα Ηρακλείου καθώς και τον Εθελοντικό Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ηρακλείου που πρόθυμα συμμετείχαν στη δράση μας αυτή. Τέλος,ευχαριστούμε τον κ.Παπαχατζάκη και κ.Συσκάκη για την δωρεάν ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης και τους χορηγούς επικοινωνίας μας την εφημερίδα Ανατολή, το ραδιόφωνο Λατώ και το «φωνή εν» επικοινωνία. 

Το μήνυμα είναι να οδηγείται ασφαλώς.»  
ΑΠΟΝ

Την Κυριακή με τον καιρό σύμμαχο στις δράσεις, αυτές ξεκίνησαν σαν παιχνίδι με δεκάδες παιδιά να συναντιούνται στο πάρκινκ του νοσοκομείου της Νεάπολης με τα ποδήλατα και τα κράνη τους και να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο πάρκο που είχαν δημιουργήσει τα μέλη του ποδηλατικού Ομίλου της Νεάπολης. 
ΑΟΛ


Αμέσως μετά στην πλατεία των δικαστηρίων ο Αγωνιστικός όμιλος Λασιθίου και μηχανικοί της περιοχής είχαν ώστε αν δείξουν την ασφάλεια που αυτά έχουν σε  σχέση με τα κανονικά οχήματα ώστε αν μην θεωρεί κανείς ότι με το Ι.Χ μπορεί να το παίξει οδηγός επαγγελματίας, γιατί αυτό μόνο του δεν φτάνει.  
Γιάννης Λιωνάκης

Στην συνέχεια ο λόγος του Γιάννη Λιονάκη  καθήλωσε το κοινό που είχε μαζευτεί στον χώρο της εκδήλωσης με τα στοιχεία που παρουσίασε σχετικά με την τροχαία που έχουμε σαν νησί και σαν χώρα και τόνισε πως όλοι μας πρέπει να έχουμε στο νου τα τρία πιο βασικά για την ασφάλεια μας, ζώνη, κράνος και ειδικά καθίσματα για τα παιδιά. 

Το 2ήεμρο έκλεισαν μουσικά τα μουσικά παιδιά της πόλης με όλους να δηλώνουν στο τέλος ότι δράσεις σαν και αυτές είναι μόνο χρήσιμες και σπουδαίες. 


Ποτέ ξανά μαύρος Ιούλης, μαύρη μέρα…μαύρη ζωή, είναι στο χέρι μας και στο μυαλό μας.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ