in ,

Ποδηλατικός τουρισμός, το κατέχουμε το άθλημα ?

 
Σε παλαιότερες εποχές η έκφραση «ποδηλατικός τουρισμός» θα φάνταζε ανέκδοτο. Στις μέρες μας ωστόσο αποτελεί οργανικό μέρος μιας αναδυόμενης βιομηχανίας, της βιομηχανίας της εμπειρίας που συνδέεται άμεσα με έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.
Οι βασικές αιτίες που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στην Ευρώπη μια έντονη και συνεχώς αυξανόμενη τάση χρήσης του ποδηλάτου σχετίζονται με :
Ø Την κοινωνική επιταγή για βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ø Την αντιμετώπιση σοβαρών κυκλοφοριακών προβλημάτων στις σύγχρονες πόλεις.
Ø Την ευρωπαϊκή πολιτική που προωθεί τη χρήση του ποδηλάτου σε αστικές περιοχές, ως λύση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Ø Τη γενικότερη τάση για τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ø Τη σταδιακή στροφή του ενδιαφέροντος κυρίως των ευρωπαίων πολιτών, σε δραστηριότητες που μπορούν να ασκηθούν στην «εκτός πόλη» περιοχή.
Ø Την εξέλιξη της τουριστικής ζήτησης και την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων διακοπών.
Ø Την ανάγκη άσκησης που προκύπτει από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Τα παραπάνω στοιχεία, άλλοτε μεμονωμένα και άλλοτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, αποτελούν μερικούς από τους λόγους που έχουν οδηγήσει σήμερα στην επανεμφάνιση του ποδηλάτου, ακόμη και σε χώρες χωρίς ιδιαίτερη παράδοση.
Έτσι, η ποδηλατική εμπειρία αποκτά πέραν όλων των άλλων και μια σαφή οικονομική διάσταση. Με άλλα λόγια, το ποδήλατο και οι οργανωμένες περιηγήσεις με αυτό ως όχημα σε δρόμους και σοκάκια πόλεων, αλλά και σε διαδρομές και προορισμούς εκτός πόλεων, όπως αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ., διευρύνουν τις επιλογές ενός επισκέπτη που έρχεται στη χώρα μας για να τη ζήσει αλλιώς…
Χρήστος Μανουσάκης
#cretexperience  #safaricreteexperience