in

«Ποδαρικό» με το… αριστερό για τις εξετάσεις οδήγησης

“Ποδαρικό” με το… αριστερό θα κάνουν χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα, αφού ο ερχομός του 2019 δε φέρνει μαζί του την πολυπόθητη… “λύτρωση” στο… αδιέξοδο διαρκείας γύρω από τις εξετάσεις οδήγησης!

Το σκηνικό ταλαιπωρίας, με το παρατεταμένο “μπλόκο” στη διενέργεια εξετάσεων οδήγησης, που ξεδιπλώθηκε σε μεγάλο μέρος του 2018 λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Συγκοινωνιών των αιρετών Περιφερειών και του υπουργείου Μεταφορών, θα διατηρηθεί απαράλλαχτο και στις αρχές του 2019.

Οι εξεταστές οδήγησης συνεχίζουν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, της αποχής από τις εξετάσεις, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή αποζημιώσεων, για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και για τα κλειστά ώτα – όπως επισημαίνουν – της κυβέρνησης στις θεσμικές παρεμβάσεις-αλλαγές που έχουν ζητήσει ως κλάδος.

Ήδη η ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών) προκήρυξε νέα 5νθήμερη αποχή από τις εξετάσεις οδήγησης για την εβδομάδα αυτή (δηλαδή από σήμερα Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019), δίνοντας το στίγμα για τη συνέχιση του αγώνα και συνάμα τη συνέχιση της ταλαιπωρίας και ιδιότυπης “ομηρίας” για τους πολίτες που θέλουν αλλά δεν μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, καθώς επίσης και για τους επαγγελματίες εκπαιδευτές από τις σχολές οδήγησης που εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορούν να δουλέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η απόφαση της ΟΣΥΑΠΕ

Στη σχετική απόφαση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και μέσα στο 2019 πλέον, η Ομοσπονδία αναφέρει: «Το Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις και της μη πληρωμής των δεδουλευμένων των συναδέλφων εξεταστών οδήγησης υποψήφιων οδηγών, προκηρύσσει κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τα άρθρα 13 και 17 του καταστατικού, νέα πενθήμερη αποχή από το έργο των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών και οδηγών, από 31/12/2018 (σ.σ. σήμερα) έως και 4/1/2019, είτε αυτές προγραμματίζονται εντός, είτε εκτός ωραρίου εργασίας.

Για την απόφαση αυτή έχουμε συνεκτιμήσει τους παρακάτω παράγοντες, που συνεχίζουν να υφίστανται παρά τις οκτώ εβδομάδες συνεχούς αποχής από το εξεταστικό έργο και ιδιαίτερα:

  • Ότι δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση στους εξεταστές υποψήφιων οδηγών, που διενήργησαν εξετάσεις υποψήφιων οδηγών εκτός ωραρίου εργασίας, από 1/5/2018 έως και 28/9/2018.
  • Τη λήξη από την 30ή Απριλίου 2018 της πρόβλεψης, από την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 219 του Ν. 4512/2018) χορήγησης σχετικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους-εξεταστές, για την παροχή του έργου των εξετάσεων εκτός ωραρίου εργασίας.
  • Τη λήξη της προβλεπόμενης παράτασης της προθεσμίας από την 30ή Απριλίου 2018, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του Ν. 4402/2016 και τη μη νομοθέτηση νέας ρύθμισης για ένταξη του έργου της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών εκτός του ωραρίου εργασίας των δημόσιων υπηρεσιών.
  • Την κατάργηση της αποζημίωσης των υπαλλήλων, που εκτελούν το λεγόμενο “βοηθητικό έργο” των εξετάσεων.
  • Τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Διευθύνσεων Μεταφορών & Επικοινωνιών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που καθιστά αδύνατη την ένταξη του έργου των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών εντός του ωραρίου εργασίας των δημόσιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
  • Τη διατήρηση ενός διάτρητου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου, που απέχει πολύ από την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψήφιων οδηγών και την οδική ασφάλεια.
  • Τη στάση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που παρά τα όσα αναφέρει, αρνείται κάθε διάλογο και ενημέρωση».

neakriti.gr