in

Πληρωμές με IOUs σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία έχει ενημερώσει τις τράπεζες ότι εξετάζει την πληρωμή ορισμένων προμηθευτών με IOUs, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές κοντά στις συζητήσεις.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, οι προμηθευτές θα λαμβάνουν υποσχετικούς τίτλους από την κυβέρνηση για το ποσό που τους οφείλεται, τις οποίες και θα διακρατούν μέχρι και την λήξη τους, οπότε και θα τις καταθέτουν στην τράπεζα για να λάβουν το αντίστοιχο ποσό.
Οι προμηθευτές έχουν λάβει ήδη μέρος των ποσών που τους χρωστάει το κράτος και το υπόλοιπο θα το λάβουν σε υποσχετικούς τίτλους, ήτοι IOUs (I-owe-you).
Σημειώνεται ότι η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου έχει συρρικνώσει δραματικά τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει καταφεύγοντας σε συναλλαγματικά αποθέματα, δανεισμό από εγχώριες και ξένες τράπεζες, καθώς και μη πληρωμή χρεών προς του προμηθευτές και εργολάβους της.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.
capital.gr