in , , , ,

Πλαφόν συνταγογράφησης ανά ιατρό.

Από 7ης 7ου νέα φιρμάνια περίμεναν τους γιατρούς που πρασπάθησαν να συνταγογραφήσουν στο διαδικτυότοπο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.


 Δεν έφτασε που η πρώτη εφαρμογή πλαφόν κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακυρώθηκε, το πιάτο ξαναζεστάθηκε και προσφέρθηκε εκ νέου αυτή τη φορά με σάλτσα ΦΕΚ.

 Ας δούμε τι είναι τέλος πάντων αυτά τα πλαφόνια ανά γιατρό σε τι στόχο/ους αποσκοπούν και το βασικό; Ποιες είναι οι συνέπειες για το ίδιο τον ασθενή. 

Με το καινούργιο λοιπόν πλαφόν καθορίστηκε σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα των προηγουμένων ετών όπως μήνας, πλήθος επισκέψεων ανά γιατρό, νομός και ειδικότητα ο μέσος μηνιαίος όρος της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για κάθε ασθενή.

 Το όριο αυτό λοιπόν το οποίο προφανώς αναπροσαρμόσθηκε προς τα κάτω ο γιατρός ουκ δύναται να υπερβεί  ειδ’ άλλως η δαμόκλειος σπάθη επισείεται αμείλικτος. 

Θα μας πείτε τώρα, καλά όλοι πια αυτοί οι γιατροί είναι υπερσυνταγογράφοι; Σε παρένθεση ο κατά κόρον ανακοινούμενος από τα ”κανάλια” όρος ”υπεσυνταγογράφος/φηση” είναι κατά βάση ένα από τα κύρια επιχειρήματα της παραπλάνησης της κοινής γνώμης ενάντια στο Iατρικό λειτούργημα. 

Αναμφισβήτητα υπήρξαν στο παρελθόν όπως και σε κάθε κλάδο φαινόμενα διαφθοράς όπως υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Η πλειοψηφεία όμως του Ιατρικού κόσμου πασχίζει καθημερινά να ανταπεξέλθει στο λειτούργημα για το οποίο τάχθηκε.

 Ούτε και είναι οι γιατροί υπεύθυνοι στο ότι τα νέα φάρμακα σε κυκλοφορία είναι σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τη σύνταξη του ηλικωμένου ασθενή μας, ούτε στο ότι ακόμα και τα γενόσημα φάρμακα παραμένουν προκλητικά ακριβά σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.

 Αντίθετα το σύνολο των γιατρών έχει πλήρη επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων του ασθενή όσο και της οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας όταν επιλέγει μια θεραπεία. Γι αυτό λοιπόν τα διάφορα τερτίπια ας τα πουλήσουν αλλού.  

Ο ασθενής εξακολουθεί να δίνει πολλά και δεν είναι υπεύθυνοι οι γιατροί για αυτό. Θα ήταν επίσης δείγμα υπευθυνότητας προ της εφαρμογής του νέου πλαφόν κάποιος εκ της ηγεσίας του ΕΟΠΠΥ να ενημερώσει δημόσια τους ασφαλισμένους του και όχι να επιρρίπτει την ευθύνη της παραπομπής του αρρώστου σε άλλο συνάδελφο στους γιατρούς. 

Επίσης δείγμα ευθύνης θα ήταν να σκεφτούν ότι οι δίμηνες συνταγές – διπλασιάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη, όπως επίσης ότι στις τρίμηνες συνταγές η δεύτερη συνταγή μπορεί να συμπέσει στον ίδιο μήνα με τη τρίτη. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν σε κάθε τέτοια ανάλογη περίπτωση οι συνάδελφοι Φαρμακοπιοί να καθυστερούν κατά το δυνατόν την εκτέλεση της τελευταίας ούτως ώστε να μη συμπίπτει τον ίδιο μήνα με τη δεύτερη. 

Δυστυχώς με το νέο μέτρο οι γιατροί θα αναγκασθούν να παραπέμψουν σε συνάδελφο ειδικά αν πρόκειται για ακριβά φάρμακα όπως ψυχιατρικά και μερικά καρδιολογικά. Ποιο το όφελος λοιπόν; Ο ασθενής παραπέμπεται και ταλαιπωρείται σε τελική ανάλυση. 

Ο χρόνος της επίσκεψης στο γιατρό, μειώνεται εις βάρος της ιατρικής εκτίμησης του ασθενούς και της αγωγής του για λογιστικούς υπολογισμούς οικονομικού κόστους, δαπάνη για την οποία ούτως ή άλλως οι γιατροί δεν είναι αδιάφοροι. Ιδιου αμφιβόλου αποτελέσματος ήταν και η εφαρμογή πρωτοκόλλων σε διάφορες παθήσεις όπως δυσλιπιδαιμία και οστεοπόρωση. 

Προ της εφαρμογής ενός μέτρου χρήσιμο είναι να συμψηφίζονται όλοι οι παράγοντες και όχι μόνο το ενδεχόμενο οικονομικού οφέλους του φορέα ασφάλισης του ασθενούς. Στα προηγμένα κοινωνικώς κράτη κυρίως της βόρειας Ευρώπης η συνταγογράφηση χρόνιας επαναλαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής εκτελείται από ειδικά εκπαιδευμένο Νοσηλευτικό προσωπικό.

 Θα παρακαλούσαμε εν τέλει το Φορέα ΕΟΠΠΥ να εκδώσει μια εγκύκλιο να μας εξηγήσει το δυσκατανόητο ”ελέγχονται κατά την συνταγογράφηση ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και δεν είναι επιτρεπτή η συνταγογράφηση κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό”

Για την Ενωση Νοσοκομειακών ιατρών Λασιθίου

                                                                                                                                 

           Γραμματέας                                                                                        Αντιπρόεδρος

        Πατρωνάκης Εμμ.                                                                              Μπουνιαλέτος Εμμ.