in ,

Πιέζει το ΔΝΤ για νέα μέτρα, μόνο πάνω από το πτώμα μας απαντάει η κυβέρνηση

…γράφει ο Γιώργος Παππούς.
 
«Μόνο πάνω από το πτώμα μας» απάντησε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει σε αυτή τη θέση, γιατί δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το πλεόνασμα του επόμενου έτους θα είναι 3,5%. Για την ακρίβεια, επιμένει ότι θα κινηθεί γύρω στο 1,5% κι έτσι θεωρεί αναπόφευκτη την ταυτόχρονη μείωση συντάξεων- αφορολογήτου.
Σημειωτέον ότι το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να ζητήσει το ΔΝΤ τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αποτελεί για πολλούς στην κυβέρνηση αιτία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Στην πραγματικότητα για να φτάσουμε σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να πέσει πρώτα και η «οχύρωση» των αντίμετρων. Με βάση τα όσα ψηφίστηκαν το περσινό καλοκαίρι, μαζί με τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, θα τεθούν σε ισχύ παράλληλα και αντίμετρα 2% έτσι ώστε να ισοφαριστούν οι επιπτώσεις από τις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου. Αυτό σημαίνει ότι για να καταλήξουμε στην πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, δεν θα είναι αρκετό το «πάγωμα» των αντίμετρων (μείωση φορολογικών συντελεστών, ΕΝΦΙΑ κλπ), που ζητούσε εξαρχής το ΔΝΤ ήτοι το πλεόνασμα δεν θα είναι ούτε 3%, ούτε 2,5%, αλλά γύρω στο 1,5%.
Όπως έχουν παραδεχθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η τελική μάχη θα δοθεί όταν το Ταμείο πάρει στα χέρια του τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εμπλοκής λίγες ημέρες πριν από το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάτι που απεύχονται και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ελληνικό ζήτημα.
Πηγή: iefimerida.gr