in ,

“Πεθαίνοντας στο γέλιο” – η νέα ταινία του Στέλιου Κούλογλου στον Άγιο Νικόλαο

Το «Πεθαίνοντας στο γέλιο», αφού προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο «Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» ήρθε και στην πόλη μας συνοδευόμενο από τον δημιουργό του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου.
Το βράδυ της Κυριακής, στο κινηματοθέατρο REX, παρακολουθήσαμε με ανάμεικτα συναισθήματα (πότε γελώντας και πότε δακρύζοντας) τις τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση.
Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. O Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και ευρωβουλευτής, πρωτοτυπεί για να σώσει την Ελλάδα. Οι Flashmob διακόπτουν εκδηλώσεις με το χαμόγελο στα χείλη. Και κάποιοι ΄΄πεθαίνουν΄΄ κυριολεκτικά από το γέλιο. Στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες.
 Το ντοκιμαντέρ μας δείχνει τον διαρκή αγώνα για την ελευθερία της έκφρασης, μέσα από το πολιτικό χιούμορ, δύο χρόνια μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo .
Το φιλμ διερευνά, τον ρόλο και τη σημασία της πολιτικής σάτιρας, στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Στο «Πεθαίνοντας στο Γέλιο» (Mourir de Rire – 2017), παρακολουθούμε μεταξύ άλλων, αποσπάσματα συνέντευξης με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα, Maryse Wolinski – σύζυγος του δολοφονημένου σκιτσογράφου, Georges Wolinski, η οποία δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον τρόμο, αλλιώς παίζουμε το παιχνίδι του Ισλαμικού Κράτους.»
Παρακολουθούμε επίσης μία ανέκδοτη συνέντευξη του δολοφονηθέντος σκιτσογράφου  Charlie Hebdo, Charb, την οποία πραγματοποίησε προσωπικά ο Στέλιος Κούλογλου, λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του.

Από την εποχή που ο Αριστοφάνης σχολίαζε με κωμική αυθάδεια τα κακώς κείμενα της αθηναϊκής δημοκρατίας, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Οι κοινωνίες συνεχίζουν να διέπονται από αδικίες και η πολιτική σάτιρα εξακολουθεί να είναι ένα πανίσχυρο καλλιτεχνικό όπλο στα χέρια των πολιτών, που μπορούν έτσι να πουν τις πιο σκληρές αλήθειες με τον πιο ανάλαφρο τρόπο. 
 
Την παρουσίαση της ταινίας έκανε ο ίδιος ο κ. Κούλογλου ο οποίος στο τέλος απάντησε σε ερωτήσεις των θεατών. Επίσης μίλησε και για το νέο του βιβλίο ΄΄Μαρτυρίες από τη δικτατωρία και την αντίσταση ΄΄. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αληθινή γενιά του Πολυτεχνείου. Τον κ. Κούλογλου προλόγισε ο βουλευτής Λασιθίου κ. Θραψανιώτης.
 
Άννα  Μετζογιαννάκη Τζώρτζη