in

Πατάτες οφτές στον άθο – Ο χειμωνιάτικος μεζές!

Η οφτή πατάτα είναι ένας από τους πιο απλούς και νόστιμους χειμωνιάτικους μεζέδες. Αρκεί ν’ ανάβει το τζάκι ή η ξυλόσομπα και μπορούμε να έχουμε σε σύντομο χρόνο έτοιμο στο τραπέζι μας ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο.
Στη φωτογραφία μας βλέπουμε έναν ακόμα πιο παραδοσιακό τρόπο παρασκευής της: Στον άθο μιας υπαίθριας χόβολης!
Αν συνοδεύσουμε την οφτή πατάτα με λίγο λάχανο, μερικές ελιές και λίγο παξιμάδι έχουμε ουσιαστικά ετοιμάσει ένα γεύμα ζηλευτό για να πιούμε τη ρακή μας! Η οφτή πατάτα στην Κρήτη τρώγεται συνήθως απλά: Κόβεται στα δύο και βάζουμε λίγο αλάτι.
Υπάρχουν όμως και πιο… περίπλοκες παραλλαγές:
* Με αλάτι και λεμόνι.
* Με αλάτι και βιτάμ.
* Με λάδι και ρίγανη.
Οι γνήσιοι φαν της οφτής πατάτας την τρώνε μαζί με το φλούδι της, γι’ αυτό και είναι καλό να τις πλένουμε πριν το ψήσιμο.
Κι αν δεν έχουμε τζάκι ή ξυλόσομπα, δεν είναι λόγος να μην τρώμε οφτές πατάτες το χειμώνα: Μπορούμε απλά να τις βάλουμε ολόκληρες στο φούρνο και να τις απολαύσουμε. Εξάλλου, έτσι, ψήνονται οι οφτές πατάτες που συνοδεύουν πιάτα με κρέας ή ψάρι στα εστιατόρια.

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης – Image Photo Services

Πηγή:  voltarakia.gr