in ,

Παρόν και ο Αγιος Νικόλαος σε εκδήλωση για την αρπαγή της Ευρώπης video – fotos

Μερικές φορές ένας δημοσιογράφος είναι παρών σε εκδηλώσεις και καλύπτει γεγονότα όχι από επιλογή αλλά από καθαρά επαγγελματικό καθήκον, για να μπορέσει να κάνει γνωστή την είδηση, να υπηρετήσει τον αναγνώστη, τον ακροατή ή το θεατή, τον πολίτη. Το βράδυ της Τετάρτης 31 Αυγούστου  ήταν διαφορετικά, αισθάνθηκα μια προσωπική ικανοποίηση ανάμικτα με υπερηφάνεια για τον τόπο μας, την Ελλάδα μας.

 

Για την κληρονομιά που μας προσφέρει απλόχερα το πλούσιο σε πολιτισμό παρελθόν μας που σε λίγο ελπίζουμε να προβληθεί και πάλι, με την αποδοχή της Σπιναλόγγας μας ανάμεσα στα αναγνωρισμένα από την Ουνέσκο διεθνή μνημεία.

 

Βρέθηκα στο Ηράκλειο όπου στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου “5+1 Πολιτισμοί”, από 25/7 έως 12/8, έγινε παρουσίαση του μύθου μας της Αρπαγής της Ευρώπης. Όχι μόνο με αφήγηση πως η Ευρώπη μεταφέρθηκε από τον ταύρο-Δία στην Κρήτη. Αλλά και με το πως ο μύθος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί στην ποίηση, τη γεωγραφία, την ψυχολογία, την αστρονομία, τη θρησκεία, την πολιτική.

3

Έχει επίσης ήδη ξεκινήσει παράλληλη έκθεση υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου που με έγκριση από την Αρχαιολογία οργανώνεται στην ισόγειο ημιυπαίθρια Λότζια (Δημοτικό Μέγαρο Ηρακλείου). Με πίνακες της Αρπαγής, σε καβαλέτα, που δημιουργούν ένα μοναδικό περιβάλλον σαν ατελιέ ζωγράφου, για πρώτη φορά στο βενετσιάνικο χώρο, ανοίγοντας το δρόμο για εκθέσεις καλλιτεχνικές, επιπέδου, στο ιστορικό αυτό κτίριο των γειτόνων μας.

 

Η έκθεση αφορά άμεσα τον Άγιο Νικόλαο, καθώς στο λιμάνι μας εκτίθεται το όμορφο και αξιόλογο γλυπτό της Αρπαγής της Ευρώπης, των Νίκου Κούνδουρου και Παντελή και -του εκλιπόντος- Νίκου Σωτηριάδη.

 

Ήταν μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, υψηλού περιεχομένου, με γνωστά και άγνωστα στοιχεία του περίφημου μύθου τα οποία παρουσίασε με παράλληλη προβολή σπάνιων εικόνων ο συντοπίτης μας Στέλιος Αδαμάκης, του οποίου το έργο και την προσπάθεια ανέδειξε η υπεύθυνη των πολιτιστικών του Δήμου Ηρακλείου αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη.

2

Μια έκθεση και ομιλία που κάλλιστα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν τόσο στον Αγιο Νικόλαο όσο βέβαια και στο Οροπέδιο Λασιθίου, περιοχές που έχουν άρρηκτη σχέση με την αρπαγή της Ευρώπης.

 

 

ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ