in

Παρατείνεται για ένα έτος ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Σε παράταση ενός έτους οδεύει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για την ρύθμιση των χρεών σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι θεσμοί έδωσαν την έγκρισή τους για ετήσια παράταση του μηχανισμού, καθώς διαβλέπουν ότι έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στη συνείδηση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Μάλιστα οι θεσμοί είναι θετικοί και σε περαιτέρω αλλαγές του μηχανισμού, προκειμένου να ελαφρυνθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις ένταξης.

Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν ήδη να μελετώνται από αύριο και θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς, προκειμένου να εφαρμοστούν, ενώ η παράταση του μηχανισμού θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Όπως έχει ήδη σημειώσει το Capital.gr, η προοπτική παράτασης του εξωδικαστικού μηχανισμού ήταν ανοικτή, καθώς το τελευταίο δίμηνο οι υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που ρύθμισαν τα χρέη τους τριπλασιάστηκαν από αυτές του πρώτου χρόνου λειτουργίας του θεσμού.

Ειδικότερα, το Capital.gr έγραφε: “Σαφή επιτάχυνση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο οι επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για παράταση του μηχανισμού μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Μέσα στο τελευταίο δίμηνο, 650 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, όταν μόλις 250 επιχειρήσεις είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού”.

Μόλις 1.136 ρυθμίσεις χρεών

Υψηλό ενδιαφέρον, αλλά χαμηλή αποτελεσματικότητα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το capital.gr, προκύπτει ότι στις πρώτες 70 εβδομάδες λειτουργίας (03/08/2017 – 07/12/2018), τις 44 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών (5/2/2018 – 07/12/2018) και τις 23 εβδομάδες για τη ρύθμιση οφειλών αγροτών (27/6/2018 – 07/12/2018), μόλις 115 επιχειρήσεις κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιτυχώς ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς ΚΕΑΟ 532 και προς ΑΑΔΕ 489 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέχρι στιγμής καμία αίτηση ρύθμισης οφειλών των αγροτών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από τα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ενδιαφέρον για ρύθμιση των οφειλών τους έχουν εκδηλώσει 39.135 επιχειρήσεις, που έχουν εκκινήσει διαδικασία, εκ των οποίων οι 9264 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ήδη 18.571 εκκίνησαν τη διαδικασία, εκ των οποίων 11.481 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ οι αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν είναι 3.257.

Σχετικά με τους αγρότες, 1.371 εκκίνησαν τη διαδικασία, 975 πέρασαν την επιλεξιμότητα, ενώ υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις.

ΠΗΓΗ: capital.gr