in

Παράταση και μετά το 2019 για τις παλιές μονάδες 175 MW σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο

Στην κατάθεση τροπολογίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρατείνει τη λειτουργία των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και συγκεκριμένα αυτών σε Αθερινόλακκο και Λινοπεράματα, ισχύος 100 MW και 75 MW αντίστοιχα, έως ότου τεθεί σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι με προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν είχε προβλεφθεί απόκλιση από τους κοινοτικούς κανονισμούς και η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Κανονικά λοιπόν οι μονάδες αυτές πρέπει να κλείσουν στο τέλος του χρόνου.

Ο λόγος που το ΥΠΕΝ θέλει να φέρει τώρα “μονομερή” (δηλαδή χωρίς την έγκριση της Κομισιόν) τροπολογία για νέα παράταση, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2019, έχει να κάνει με το γεγονός των προβλημάτων επάρκειας ισχύος που θα προκύψουν στην Κρήτη, όπως φαίνεται από σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού με την Πελοπόννησο στο τέλος του 2020 και με την Αττική στο τέλος του 2022.

Η ΔΕΗ έχει αρνηθεί να συνεχίσει τη λειτουργία των μονάδων χωρίς έγκριση. Για να κρατήσει ανοικτές τις μονάδες στο νησί έχει διαμηνύσει ότι πρέπει να είναι θεσμικά καλυμμένη.

Υπενθυμίζεται δε, ότι σε απάντηση που είχε δώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο αρμόδιος Επίτροπος Κανιέτε στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου απάντησε αρνητικά στη χορήγηση εξαίρεσης λειτουργίας των εν λόγω μονάδων του νησιού, θεωρώντας πως η μεταβατική περίοδος για τη συμμόρφωση στον κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. λήγει οριστικά στο τέλος του 2019.

Το ενεργειακό μίγμα της Κρήτης

Αναλυτικά, στην Κρήτη υπάρχουν τρεις “ομάδες” σταθμών παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το πετρέλαιο και η συνολική τους ισχύς ανέρχεται στα 728 MW. Πρόκειται για ττις μονάδες στον Αθερινόλακκο στο Λασίθι ισχύος 195 MW, τις μονάδες στα Λινοπεράματα Ηρακλείου ισχύος 243 MW, και τον σταθμό των Χανίων 290 MW.

Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και 2021 πετούν εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων. Ωστόσο για τις υπόλοιπες, πέραν των αεριοστροβιλικών των οποίων η νόμιμη λειτουργία τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις οποίες αφορά η τωρινή τροπολογία Σταθάκη, μπορεί να υποβληθεί αίτημα παρέκλισης στην Κομισιόν και να συνεχίσουν μέχρι την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.

ΠΗΓΗ: energypress.gr