in

Ο Berlusconi δίνει μάχη κόντρα σε δισεκατομμυριούχο για να φτιάξει τον ανταγωνιστή του Netflix

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Vincent Bollore ακονίζουν ξανά τα ξίφη τους στη μάχη για την ηγεσία της ευρωπαϊκής απάντησης στην αμερικανική πλατφόρμα Netflix.

Ο Bollore, ο οποίος ελέγχει τον όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης Vivendi SA, έχασε τον πρώτο γύρο εναντίον του Berlusconi το 2017. Έχει τοποθετηθεί καλύτερα για καλύτερο αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο. Σκεφτείτε το ως μια ευρωπαϊκή εκδοχή της επιτυχημένης σειράς του HBO “Succession”, όπου ένας ανταγωνιστής αναμετριέται με έναν γερασμένο αλλά ακόμη ισχυρό βαρόνο των μίντια.

Οι δύο μεγιστάνες δίνουν μάχη για το μέλλον της Mediaset SpA, της ιταλικής εταιρείας ΜΜΕ που ίδρυσε και ελέγχει ο Berlusconi. Η εταιρεία με έδρα το Μιλάνο σχεδιάζει να συγχωνευθεί με την ισπανική θυγατρική Mediaset Espana Comunicacion SA και να αποκτήσει νέα έδρα στην Ολλανδία. Η κίνηση θα ενισχύσει τον έλεγχο που έχει ο 82χρονος Berlusconi και η οικογένειά του, μέσω του επενδυτικού οχήματος Fininvest, δίνοντάς τους επιπλέον δικαιώματα ψήφου στη νέα εταιρεία, η οποία θα ονομαστεί MediaForEurope.

Είναι μια προοπτική που ο 67χρονος Bollore πιθανότατα δεν είναι πρόθυμος να αποδεχτεί. Η Vivendi ελέγχει το 29% της Mediaset και σχεδιάζει να αντιταχθεί στη συμφωνία κατά την ψήφο των μετόχων στις 4 Σεπτεμβρίου δεδομένου ότι αυτή θα μειώσει περαιτέρω την επιρροή της. Ενώ ο Berlusconi χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκριθεί η συγχώνευση, η Vivendi ενδεχομένως να είναι σε θέση να ασκήσει μόνο το 9,6% των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτει, επειδή οι περισσότερες από τις μετοχές της βρίσκονται σε ένα ανεξάρτητο τραστ ως αποτέλεσμα ενός μέτρου των ιταλικών ρυθμιστικών αρχών -στην πρώτη ήττα του Bollore από τον Berlusconi.

Η ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας ανάγκασε την Vivendi να τοποθετήσει τις περισσότερες από τις μετοχές της στην Mediaset σε ένα τραστ

Ευτυχώς η Vivendi έχει έναν άσο στο μανίκι που μπορεί να αξιοποιήσει. Η συμφωνία θα αποτύχει εάν μέτοχοι που κατέχουν μετοχές αξίας άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ ασκήσουν δικαίωμα υπαναχώρησης, στο πλαίσιο του οποίου η Mediaset θα χρειαστεί να καταβάλει στους επενδυτές που αντιτίθενται στη συγχώνευση ένα ορισμένο τίμημα για τις μετοχές τους. Ακόμη και αν η Vivendi επρόκειτο να ασκήσει τα δικαιώματα στην άμεση συμμετοχή της ύψους 9,6% αυτό θα ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια ευρώ, εξουδετερώνοντας πιθανώς τα σχέδια του Berlusconi.

Αυτό μπορεί να δώσει στον Bollore το “μοχλό” που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει έναν στόχο που επιθυμεί καιρό: τη δημιουργία ενός ευρωπαίου πρωταθλητή στο περιεχόμενο που θα μπορεί να ανταγωνιστεί την Netflix. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πιθανώς την πώληση του μεριδίου του με ζημιά, αλλά η απειλή θα μπορούσε να αναγκάσει τον Berlusconi να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δημιουργήσουν ένα είδος συμμαχίας και να βάλουν στην ίδια δεξαμενή το περιεχόμενο των Vivendi και Mediaset. Άλλωστε, η συγχώνευση των δύο Mediasets στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει παρόμοια πρόθεση: να δημιουργηθεί ένας νέος γίγαντας περιεχομένου βίντεο.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο τρόπος με τον οποίο ο Bollore κατέληξε με μερίδιο στην Mediaset. Το 2016 υπαναχώρησε από μια συμφωνία για την εξαγορά της Mediaset Premium του Berlusconi (τον βραχίονα συνδρομητικής τηλεόρασης ο οποίος αργότερα πουλήθηκε στη θυγατρική Sky της Comcast Inc.) αντί περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει αντ αυτού μετοχές της μητρικής επιχείρησης. Δεδομένου ότι η Vivendi είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia SpA, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ιταλίας υποχρέωσε τη γαλλική εταιρεία να αποποιηθεί τα περισσότερα από τα δικαιώματα ψήφου της Mediaset, λέγοντας ότι τα διπλά μερίδια παραβίαζαν κανόνες σχετικά με τη συγκέντρωση στην ιδιοκτησία μέσων μαζικής ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών.

Ο Bollore έχει απομείνει με μερίδια σε δύο ιταλικές εταιρείες αθροιστικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, αλλά στις οποίες δεν έχει μεγάλη επιρροή. Επίσης, πέρυσι υπέστη μια ενοχλητική ήττα από την Elliott Management Corp. για τον έλεγχο της Telecom Italia. Τώρα έχει την ευκαιρία να περισώσει κάποια από τα σχέδια που τον έμπλεξαν εξαρχής σε αυτό το χάος.

ΠΗΓΗ: capital.gr