in ,

Ο ‘Χριστός’ του Ντα Βίντσι έκανε το ‘θαύμα’ του: Πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 380 εκατ. ευρώ!

Στην ασύλληπτη τιμή των 450,3 εκατ. δολαρίων (περί τα 380 εκατ. ευρώ) πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη ο πίνακας ‘Salvator Mundi’ (‘Σωτήρας του Κόσμου’) του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Τον πίνακα, επίσης γνωστό στους φίλους της Τέχνης και ως “Πορτρέτο του Χριστού’ απέκτησε με τηλεφωνική προσφορά αγοραστής, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η ακριβής τιμή της προσφοράς ανήλθε στα 400 εκατ. δολάρια, φτάνοντας στα 450,3 εκατ. μαζί με τους φόρους.

Στον πίνακα, απεικονίζεται ο Χριστός με σηκωμένο το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και κρατώντας μια σφαίρα στο αριστερό χέρι. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 1958 είχε πωληθεί σε δημοπρασία στην τιμή των 60 μόλις δολαρίων, καθώς αρκετοί κριτικοί Τέχνης υποστήριζαν ότι αποτελεί έργο μαθητή του Ντα Βίντσι και όχι του ίδιου του φημισμένου ζωγράφου. ‘Αποψη που ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν και στις μέρες μας, με τον οίκο Christie’s να διαβεβαιώνει ωστόσο ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Ο πίνακας εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε το 1505 μ.Χ. και θεωρείται ως ο τελευταίος πίνακας του Ντα Βίντσι που παραμένει σε χέρια ιδιώτη.
Για την ιστορία, το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία είχε σημειώσει ο πίνακας του Πικάσο ‘Γυναίκες της Αλγερίας’ που πωλήθηκε το 2015 έναντι 180 εκατ. δολαρίων.
news247.gr