in

Ο Τσίπρας φέρνει προεκλογικά την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου

Τροπολογία με την οποία καταργεί τη μείωση του αφορολόγητου φέρνει η Κυβέρνηση άρον- άρον και με προφανή προεκλογική σκοπιμότητα στη Βουλή την προσεχή Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι η κυβέρνηση σκόπευε να φέρει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου τον Σεπτέμβριο ( και πάλι δηλαδή προεκλογικά) αλλά οι αιφνίδιες εξελίξεις με την επίσπευση των εθνικών εκλογών, την οδηγεί να φέρει τώρα την κατάργηση της μείωσης ανατρέποντας τον σχεδιασμό του.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να την ψηφίσει.

Εκλογές στις 7 Ιουλίου

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου και ότι θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου.

Έως τότε είπε, η Βουλή θα νομοθετεί κανονικά διότι η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε και έχει αποφασίσει να ασκήσει τα καθήκοντά της έως την τελευταία ημέρα.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος,  ο λόγος για την προσφυγή σε εθνικές κάλπες τον οποίο θα επικαλεστεί είναι “ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε ενάρετο κύκλο και οφείλουμε να μην τον διαταράξουμε με μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο”.

Χάσαμε 200.000 ψήφους από το 2014, ε όχι υπερβολικό

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαφορά των 9,5 μονάδων ειναι μεγάλη διαφορά αλλά επέλεξε να συγκρίνει την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ με τις ευρωεκλογές του 2014.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλεια από τις ευρωεκλογές του 2014 , 200.000 ψήφους. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικό για ένα κόμμα που κυβέρνησε τόσα χρόνια. Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί : Το αποτέλεσμα αυτό είναι αντιστρέψιμο; γυρίζει το παιχνίδι;” διερωτήθηκε έχοντας ήδη απαντήσει νωρίτερα ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι ανοιχτό.

“Απολογία” για μεσαία τάξη

Ο κ. Τσίπρας απολογήθηκε για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι δικαίως διαμαρτύρεται αλλά η κυβέρνηση δεν είχε επιλογές.

“Δικαίως διαμαρτύρεται η μεσαία τάξη. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ασκήσουμε μια πολιτική που δεν ήταν η δική μας πολιτική. τα τρία αυτά χρόνια κυβερνούσαμε με τα χέρια στην πλάτη. είχαμε συνέχεια συγκρούσεις για να περύχαμε νίκες. και τις πετύχαμε , προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Δέχομαι την κριτική ότι υπερφορολογήσαμε τη μεσαία τάξη. αλλά θελω να τους πω ότι οι επιλογές μας ήταν αδύναμες. ζητήσαμε να βάλουν πλάτη αυτοί που είχαν λίγα για εκείνους που δεν είχαν καθόλου” είπε προσθέτοντας ότι “είναι υποχρέωσή μας να στραφούμε στη μεγαλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και τώρα δικαιούται να έχει τον πρώτο ρόλο στις ελαφρύνσεις”.

Εκλογικό δίλημμα

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το δίλημμα που είχε θέση και για τις ευρωεκλογές λέγοντας: “Είμαι βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου”

και πρόσθεσε: Το είπα πριν τις εκλογές, κάποιοι με κατηγορήσανε γιατί σηκώνεις τον πήχυ τόσο ψηλά ευρωεκλογές είναι, είπα ότι και οι πολίτες έχουν ευθύνη. Είπα  στον ελληνικό λάο ότι είναι δημοψήφισμα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που αμφισβήτησε τον πρόγραμμα ελάφρυνσης “.

Επαναπατρισμός

Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε όσους δεν βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν την Ν.Δ, της οποίας το πρόγραμμα για όποιον καταλαβαίνει είναι αποκρουστικό, είπε.

Πάνος Καμμένος

΄Για τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, παραδέχθηκε ότι έπαιξε ρόλο στην ήττα αλλά ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα της Κυβέρνησης να απαγκιστρωθεί νωρίτερα, αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΠΗΓΗ: capital.gr