in

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα – Μια ξεχωριστή παράσταση

Είναι τυχερές οι κοινωνίες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν γηγενείς πυρήνες πολιτισμού που λειτουργούν ως ερείσματα αντίστασης στην κρίση η οποία καταδυναστεύει τον τόπο μας. Οικονομική αλλά κυρίως πολιτισμική.
Ένας από τους πυρήνες αυτούς είναι αναμφισβήτητα η Θεατρική Ομάδα της Νεάπολης.
Αποτέλεσμα της δημιουργικής της πορείας ήταν το φετινό θεατρικό έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» του Γιώργου Κωνσταντίνου, που παρακολουθήσαμε στις 11 και 12-8-17 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νεάπολης ΔΡΗΡΟΣ. Ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό δεδομένου ότι η ροή του στηρίζεται στις συνεχείς συναισθηματικές μεταπτώσεις των προσώπων και την εναλλαγή των ψυχολογικών καταστάσεων πράγμα που προϋποθέτει ξεχωριστές ικανότητες στην ενσάρκωση των ρόλων καθώς και στο σκηνοθετικό «στήσιμο» του έργου. Εκείνο που έφτασε στο θεατή, ως συνολικό αποτέλεσμα, δικαίωσε, πιστεύουμε, απόλυτα την επιλογή του έργου και την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας.
Έχουμε παρακολουθήσει την πορεία της  τα τελευταία χρόνια και ως συντοπίτες των μελών της ομάδας προσλαμβάνουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανοδική της πορεία στο χρόνο. Η πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά της στην ευρύτερη κοινωνία του Μεραμπέλλου, του Λασιθίου αλλά και όλης της Κρήτης, είναι ιδιαίτερα σημαντική.  Αναδεικνύει δε, η προσφορά των μελών της, την ανιδιοτελή αγάπη στον τόπο και στο συνάνθρωπό μας. Άλλωστε η ενασχόληση με τη θεατρική τέχνη φανερώνει την καλλιέργεια των μελών που απαρτίζουν μια ομάδα, την αγάπη στο συνάνθρωπό τους αλλά και τη θέλησή τους, τις δύσκολες μέρες που περνάμε, να αντισταθούν, με όπλο τον πολιτισμό, στις αλλοτριωτικές μεθοδεύσεις των λογής λογής επιδρομέων. Είναι μια υγιής δημιουργική πολιτισμική έκφραση που λειτουργεί ως σχολείο σε κάθε κοινωνία. Άλλωστε το θέατρο κατά την αρχαιότητα στον τόπο μας έφτασε στο απόγειο της δόξας του.
Το θεατρικό έργο «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» έχει ως θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο. Εκείνον που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά του προβλήματα ζώντας σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κυρίως συναισθηματικής. Οι ρεαλιστικές προσεγγίσεις των χαρακτήρων με τις συνεχείς μεταπτώσεις που καλούνται να ενσαρκώσουν οι ήρωες ήταν μια πρόκληση και για τη σκηνοθέτιδα.
Η Μαρία Αθ. Στεφανάκη με ωριμότητα και διεισδυτική ματιά άπλωσε τον καμβά του θεατρικού έργου που πήρε στα χέρια της και με μαεστρία τοποθέτησε του ήρωες στις θέσεις που έκρινε ότι έπρεπε να έχουν. Τόσο στην εκφραστική προσέγγιση των ρόλων όσο και στην κίνηση. Αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ομάδας και εμείς, οι απέξω, περιμένουμε και την επόμενή της δουλειά.
Τα κοστούμια, ο φωτισμός και η μουσική κάλυψη προσέφεραν επιτυχημένα στη δημιουργία του ατμοσφαιρικού συνόλου που απαιτούσε το έργο.
Αφήσαμε τελευταία την ενσάρκωση των ρόλων από τα μέλη της θεατρικής ομάδας. Οι δύο βασικοί ρόλοι (Εύα, Ορνέλα), αποτέλεσαν τον πυρήνα της υπόθεσης. Με εκφραστικότητα και ευαισθησία αλλά και περισσή άνεση ανέδειξαν την ψυχολογική κατάσταση, την έγνοια και τον προβληματισμό των ρόλων που ενσάρκωναν. Εμβάθυναν με ευαισθησία στις ανθρώπινες σχέσεις του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος προσεγγίζοντας με ρεαλιστικό τρόπο θέματα που αντιμετωπίζει και η κοινωνία μας σήμερα. Δορυφορικά, πρόσθεσαν στον καμβά του έργου τη δική τους επιτυχημένη πινελιά τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Λειτουργώντας συνεκτικά έδωσε, ο κάθε ηθοποιός, στο ρόλο που είχε επιλεγεί την οντότητα που απαιτούσε ώστε να οδηγηθεί το θεατρικό έργο στην έξοδό του.
Οι εκδηλώσεις του κοινού που και τις δυο βραδιές γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα ήταν η επιβράβευση της φετινής προσπάθειας της θεατρικής ομάδας. Το γέλιο διαδέχονταν τη συγκίνηση ενώ το χειροκρότημα και οι εκδηλώσεις θαυμασμού, στο τέλος των παραστάσεων έδωσαν σε όλα τα μέλη την ηθική «αμοιβή» που αποτελεί την «αποζημίωση» για το χρόνο και την προσπάθεια που διέθεσαν ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που χαρήκαμε.
Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τον έπαινο και την αμέριστη συμπαράστασή μας στα μέλη της θεατρικής ομάδας της Νεάπολης για το έργο που επιτελούν. Με τη στήριξη της κοινωνίας, της οποίας αποτελούν μέλη, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία στο μέλλον. Η ώσμωσή τους και με τις άλλες πολιτιστικές δυνάμεις του δήμου, αλλά και ευρύτερα του νομού και της Κρήτης θα δώσει μια ώθηση ώστε το έργο που δημιουργούν να βρει αποδέκτες στον ευρύτερο αυτό χώρο πράγμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο για τα μέλη και την κοινωνία της Νεάπολης.
Συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» ήταν:
Συγγραφέας: Γιώργος Κωνσταντίνου.
Σκηνοθέτης: Μαρία Αθ. Στεφανάκη.
Σκηνοθέτης Β΄: Πόπη Παρασκάκη.
Φωτισμός: Χριστίνα Πάρσαλη, Αλέκος Κατσιδονιώτης.
Ήχος: Χαρά Γουλιδάκη.
Έπαιξαν, με τη σειρά που εμφανίστηκαν:
Εύα Πέτκα, Μαρία Σχοινιωτάκη, Μανόλης Σπανάκης, Δόξα Γιανναδάκη, Πόπη Παρασκάκη, Κίμων Χουρδάκης, Κατερίνα Πυθαρούλη, Αλέκος Κατσιδονιώτης.
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Ανατολή, fonien.gr, Λατώ fm 103,3.
Γιάννης Νιωτάκης – Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών Ρόδου