in ,

Ο συνδυασμός Πατεράκη στον Δήμο Σητείας για τον ΒΟΑΚ

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΒΟΑΚ
Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στα Χανιά τον προηγούμενο μήνα, στις οποίες ανέφερε ότι ο ΒΟΑΚ θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το Καστέλι ζητήσαμε την σύγκλιση του Δημ. Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστεί το θέμα όπως διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις του κ.Πρωθυπουργού.
Κωδικοποιώντας το αποτέλεσμα της μακράς διάρκειας συζήτησης μπορούμε να πούμε τα παρακάτω :
1.Η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού προκαλεί έκπληξη και ανησυχία αφού αναφέρεται σε ένα τμήμα του ΒΟΑΚ (Καστέλι – Χανιά ) το οποίο μελετητικά είναι παντελώς ανέτοιμο. Για να ξεκινήσει από το Καστέλι η κατασκευή του ΒΟΑΚ απαιτούνται σημαντικά κονδύλια ( άγνωστο ποσό αφού δεν υπάρχει ούτε αναγνωριστική μελέτη !!) και μεγάλο χρονικό διάστημα για να ωριμάσει το έργο και να δημοπρατηθεί.
Μέχρι τότε ;
Αν υπάρχουν ώριμα μελετητικά έργα στο Λασίθι δεν πρέπει να δημοπρατηθουν ( περιμένοντας να ωριμάσει και να ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ από το Καστέλι;
Σαφώς και δεν πρέπει να ισχύσει αυτό το σενάριο.
2.Τα τελευταία 8 χρόνια στο Νομό Λασιθίου προχώρησαν οι μελέτες όλων των τμημάτων από Αγιο Νικόλαο έως Σητεία και υλοποιήθηκαν 2 τμήματα (Αγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό ) και (Σητεία-Αυχήν Αγκαθιάς ).
Παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες η ομοφωνία που υπήρξε για πρώτη φορά μεταξύ των Δημάρχων του Νομού στις διεκδικήσεις ,η άριστη συνεργασία που υπήρχε με την Περιφέρεια και των Βουλευτών διαχρονικά της 10ετίας (2010-2019 )-κ.κ Καρχιμάκης, Πλακιωτάκης, Θραψανιώτης , είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυξημένη μελετητική ωριμότητα το Τμήμα Καλό Χωριό-Σητεία.
3. Σε χρονικό διάστημα 14 – 18 μηνών αν η κυβέρνηση χρηματοδοτήσει με το ποσό των 3,5-4 εκατ. ευρώ-το ανώτερο- τις εν εξελίξει μελέτες, θα υπάρξει πλήρης ωριμότητα για δημοπράτηση σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ από Καλό Χωριό έως Σητεία. Να τονίσουμε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρχει ωριμότητα για το Καστέλι-Χανιά.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Εάν η σημερινή κυβέρνηση θέλει να αποδείξει ότι λειτουργεί συγκρητικά χωρίς μικροκοματική-τοπικιστική ψηφοθηρική λογική και αντιμετωπίζει ενιαία όλη την Κρήτη θα πρέπει να χρηματοδοτήσει άμεσα την ολοκλήρωση των μελετών που είναι σε εξέλιξη στο Νομό Λασιθίου και στην συνέχεια την χρηματοδότηση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ ξεκινώντας από το Λασίθι.ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ. Δίκαιο και εφικτό.
Υ.Γ. 1) Για πρώτη φορά το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ-ΤΑΚ ) συμφωνεί με αυτό το σενάριο και αυτό ζήτησε εγγράφως από τον υπουργό Υποδομών Κ.Καραμανλή.
2)Εμείς σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή αισθανόμαστε δικαιωμένοι διότι διαπιστώνουμε πλέον ότι οι προσπάθειές μας την προηγούμενη περίοδο έπιασαν τόπο.

Με εκτίμηση Πατεράκης Θεόδωρος
Δημ.Σύμβουλος, Πρώην Δήμαρχος.