in ,

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου του νομού συνάντησε φύλακες αρχαιολ/κων χώρων

Με αντιπροσωπεία των «Πιστοποιημένων Συμβασιούχων Αρχαιοφυλάκων Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων Ν. Λασιθίου», συναντήθηκε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.
“Οι συναδέλφισσες Μαριλένα Μπιλανάκη και Μαρία Σταυρουλάκη, ανέπτυξαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κλάδο και αφορούν τις σχετικές διατάξεις, τόσο για τις προσλήψεις και τις επαναπροσλήψεις τους, όσο και το καθεστώς που τους διέπει για να μπορούν να υπαχθούν ειδικά το φετινό χειμώνα λόγω της πανδημίας, στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των 50 ενσήμων (εποχιακά εργαζόμενοι), για επιδότηση μέσω Ο.Α.Ε.Δ.
Λόγω της πανδημίας, ειδικά στο Λασίθι καθυστέρησε η πρόσληψή τους ένα μήνα, με αποτέλεσμα για ελάχιστα ημερομίσθια να μην συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό και να μην θεωρούνται εποχικά εργαζόμενοι, παρά το ότι η απόφαση πρόσληψής τους αναγράφει για την κάλυψη εποχικών αναγκών.
Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα του κωλύματος 8μηνης απασχόλησης στην ειδικότητά τους και κρίνεται δίκαιο ειδικά με τις συνθήκες εν μέσω πανδημίας, η προσωρινή εξαίρεση από το 8μηνο κώλυμα.
Σχετικά με το κώλυμα της 60μηνης απασχόλησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δίκαιο είναι το αίτημα να μην ισχύει και να εφαρμοστεί η ερμηνεία του άρθρου 6 του ν. 4049/2012 κατ’ αντιστοιχία με το κώλυμα 24μηνης απασχόλησης, σύμφωνα με το οποίο, αν υπάρχει 3μηνη διακοπή απασχόλησης μεταξύ δύο συμβάσεων, στην πράξη το κώλυμα έχει αρθεί.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λασιθίου θα προωθήσει προς κάθε αρμόδιο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο, τα οποία απασχολούν εργαζόμενους όχι μόνο στο Λασίθι, αλλά σε όλη τη χώρα.”