in

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων τιμά σήμερα τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων Κρήτης

Για 29η χρονιά ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων θα τιμήσει τους εργαζόμενους  των ξενοδοχείων της Κρήτης που ξεχώρισαν για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους για το έτος 2017.
Η τελετή απονομής του “Βραβείου Δασκαλάκη” θα πραγματοποιηθεί σήμερα (3/10) στις 16.00, στην αίθουσα συνεδρίων “Ζευς” του ξενοδοχείου Creta Maris στην Χερσόνησο.
Επίτιμος καλεσμένος στην απονομή των βραβείων θα είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και θα βραβεύσει τους κάτωθι εργαζόμενους:

1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ CRETAN MALIA PARK
2. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ GOLDEN STAR
3. ΒΑΡΔΑΒΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ CRETA  MARIS  BEACH  RESORT
4. ΒΟΥΡΛΙΔΑΚΗΣ ΧΑΡΙΔΗΜΟ MINOS  –  ΡΕΘΥΜΝΟ
5. BRICI  ANNA SANTA MARINA BEACH – ΗΡΑΚΛΕΙΟ
6. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ  ΜΑΡΙΑ OLYMPIC PALLADIUM
7. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ FODELE BEACH & WATER PARK HOLIDAY RESORT
8. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ  ΕΛΕΝΗ DESPO
9. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ SMARTLINE ARION PALACE
10. ΔΙΓΕΝΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ MARIN DREAM
11. ΖΟΥΡΑΡΗΣ ΤΑΣΟΣ KONI  VILLAGE
12. ΙΕΡΟΝΥΜΑΚΗ  ΕΛΕΝΗ TYI MAGIC LIFE – CANDIA MARIS
13. ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ GOUVES WATER PARK HOLIDAY RESORT
14. ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ CASTELLO VILLAGE RESORT
15. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΗ ORION
16. ΚΑΡΒΕΛΑ  ΚΑΛΛΙΟΠΗ DESSOLE DOLPHIN BAY RESORT
17. ΚΑΡΤΣΩΝΗ  ΑΦΡΟΔΙΤΗ BLUE BAY RESORT
18. ΚΙΑΓΙΑΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ROYAL BLUE RESORT & SPA
19. ΚΟΥΜΠΑΝΑΚΗ  ΘΑΛΕΙΑ CHRISSI  AMOUDIA
20. ΚΡΗΤΣΩΤΑΚΗ  ΙΩΑΝΝΑ MIRABELLO BEACH & VILLAGE
21. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ELMI SUITES
22. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΣ IKAROS BEACH
23. LAMI  DANIEL PELA  MARIA
24. ΛΕΑΝΚΑ ΣΙΜΟΝ ELOUNDA  ILION
25. ΜΑΡΚΑΚΗ  ΜΟΝΙΚΑ SENTIDO ELOUNDA BLU
26. ΜΑΥΡΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ τ. ΣΤΑΥΡΟΥ APOLLONIA BEACH RESORT & SPA
27. ΜΑΥΡΟΦΟΡΑΚΑΣ ΕΜΜΑΝ. ARINA SAND
28. ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ τ. ΜΙΧΑΗΛ INSULA ALBA RESORT & SPA
29. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ BALI BEACH & VILLAGE
30. ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ CANDIA PARK VILLAGE
31. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡ. DOMES NORUZ CHANIA AUTOGRAPH COLLECTION
32. ΜΠΕΛΕΝΙΩΤΗ ΕΙΡΗΝΗ MINOS BEACH ART – BLUEGR HOTELS & RESORTS
33. ΝΑΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ DOMES ELOUNDA AUTOGRAPH COLLECTION
34. ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ SIRENS VILLAGE
35. ΝΤΟΝΙ  ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ELYSIUM BOUTIQUE
36. ΟΡΦΑΝΟΥ ΕΥΑ AGAPI BEACH
37. ΠΑΣΙΟΥΡΑΣ ΦΩΤΙΟΣ IRO
38. ΠΑΥΛΙΔΗΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΣ HERMES
39. ΠΑΥΛΙΔΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ THE VILLAGE HEIGHTS GOLF RESORT
40. ΠΕΝΤΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ BLUE PALACE A’ LUXURY COLLECTION RESORT & SPA
41. ΠΕΡΑΚΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ SIRENS  BEACH
42. ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ  ΕΙΡΗΝΗ ATRIUM  AMBIANCE
43. ΡΟΓΔΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ GALAXY VILLAS RESORT
44. ΣΚΥΒΑΛΟΥ  ΣΟΦΙΑ SENSIMAR MINOS  PALACE
45. ΣΠΑΝΑΚΗ  ΜΑΡΙΑ ΖΩΗ KALIA BEACH
46. ΣΤΑΘΟΡΑΚΗΣ  ΣΤΕΦΑΝΟΣ CACTUS BEACH
47. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ  ΝΑΤΑΣΑ EUROHOTEL KATRIN HOTEL & BUNG
48. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ASTERIAS VILLAGE RESORT
49. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ τ. ΙΩΑΝΝΗ THEARTEMIS PALACE
50. ΣΤΑΧΟΥΡΟΒΑ  ΛΟΥΣΙΕ  ΓΑΛΗΝΗ
51. ΣΤΡΑΤΑΚΗ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ EUROHOTEL KATRIN SUITES
52. ΤΑΜΟΥΡΙΔΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ CORAL
53. ΤΕΡΕΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ATLANTICA CALDERA CRETA PARADISE
54. ΤΖΕΔΑΚΗΣ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ ALDEMAR KNOSSOS ROYAL & KNOSSOS VILLAS
55. ΤΖΙΡΙΤΑ ΜΑΡΙΑ SOLIMAR  RUBY
56. ΤΡΙΧΑΚΗ – ΤΑΤΑΡΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ SENTIDO PEARL BEACH
57. ΤΣΟΥΠΑΚΗ  ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ SENTIDO AEGEAN PEARL
58. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ  ΕΛΕΝΗ SANTA MARINA –  AG. NIKOLAOS
59. ΧΑΙΤΑ  ΕΡΗ GALAXY
60. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ CASTELLO BOUTIQUE RESORT & SPA
Γεώργιος Δασκαλάκης: Ξενοδόχος, 1904-1985
Ποιος ήταν ο Γεώργιος Δασκαλάκης, στη μνήμη του οποίου θεσπίστηκε το ομώνυμο βραβείο, αναφέρεται στο παρακάτω σύντομο βιογραφικό του.
Πρωτότοκος υιός αγροτικής οικογένειας του χωριού Απόστολοι Πεδιάδος και από πολύ νεαρή ηλικία πατριάρχης αυτής, εξ αιτίας του ανύπαρκτου πατρικού εισοδήματος, της κατάκοιτης μάνας και των επτά μικρότερων αδελφών του.
Τελειώνοντας το δημοτικό ήρθε στο Ηράκλειο σε φιλικό σπίτι σα δουλάκι. Γυμνασιακές σπουδές δεν υπήρξαν. Αντί αυτών υπήρξε θητεία σε διάφορες βοηθητικές δουλειές στην Αθήνα. Ξεπέρασε μια μορφή φυματίωσης μόνος του, αλείφοντας με πετρέλαιο την πλάτη του τα βράδια και δουλεύοντας σε βιοτεχνία γλυκών, όπου έτρωγε κρυφά σοκολάτες για να συντηρηθεί.
Βοηθός σερβιτόρου από ζήλια για τα παπιγιονάκια και το κομψό στυλ των γκαρσονιών της εποχής. Φροντίζει παράλληλα, με πολλές θυσίες, τη προσωπική του επιμόρφωση. Πολύ γρήγορα captain και μετά maitre d’ hotel σε πολυτελή εστιατόρια όπως το Αβέρωφ στην Αθήνα και το ξενοδοχείο Θεοξένεια στην Πορταριά.
Κερδίζοντας την εκτίμηση των ιδιοκτητών του, αναλαμβάνει το τελευταίο, ως επιχειρηματίας, σε ηλικία 27 ετών. Ένα χρόνο αργότερα νυμφεύεται τη μοναδική αγάπη της ζωής του, την Έρασμία Κουερίνη, κόρη φτωχού επιπλοποιού από τα Χανιά.
Ακολουθούν δέκα χρόνια σκληρής εργασίας, που αποφέρουν απόκτηση κατοικίας στην Αθήνα και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με κορυφαία το άνοιγμα του ξενοδοχείου City Palace στη Σταδίου, όπου, για τριάντα περίπου χρόνια, εκατοντάδες κρητικές οικογένειες έκαναν χρήση των υπηρεσιών του.
Ο πόλεμος φέρνει την κατάληψη του ξενοδοχείου από τους Γερμανούς, (και ενώ, με τη βοήθειά του, αντιστασιακοί είχαν εγκαταστήσει πομπό σε κρυφό χώρο του) αλλά και την πυρπόληση του ξενοδοχείου της Πορταριάς από τους ίδιους.
Φέρνει όμως και τη γέννηση των δύο αγοριών, του Μιχάλη (1943) και του Αναστάσιου (1945). Η μεταπολεμική περίοδος και όλη η δεκαετία του πενήντα είναι έξοχα δημιουργική και ευτυχής.
Κέντρα πολυτελούς διασκέδασης και εστιατόρια, (Caprice, Chez – nous, Media Luz, Chez – Lapin,) ξενοδοχεία όπως το National στην Πανεπιστημίου, το Ράδιο στα Καμένα Βούρλα, τα Ξενοδοχεία Υπάτης, 4 μονάδες μεταξύ των οποίων το Ξενία, προστίθενται στη δυναμική διαχείριση του ακάματου επιχειρηματία.
Ο ίδιος προεδρεύει της Ένωσης Αθηναϊκών ξενοδοχείων συμμετέχει σε όλα τα Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, είναι πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής, που ιδρύει και εποπτεύει τη σχολή της Ρόδου και πηγαίνει σε πολλά συνέδρια στο εξωτερικό, ξεπερνώντας με θράσος την έλλειψη επαρκούς γλωσσομάθειας, που υπήρξε το χρόνιο παράπονό του.
Ωστόσο, έχει αποκαταστήσει κοινωνικά, οικογενειακά και επαγγελματικά όλα τα μέλη της οικογένειας, που του το ανταποδίδουν με υπερβολικό σεβασμό και αγάπη.
Κάτι, που θα το χρειαστεί πραγματικά, όταν τον χειμώνα του 1959 η μοίρα χτυπάει με την ανίατη ασθένεια την αγαπημένη του σύντροφο. Η ολοκληρωτική συμπαράστασή του δεν απέτρεψε το μοιραίο στα τέλη του Γενάρη του 1961. Και η ζωή αλλάζει.
Οι σπουδές των παιδιών τον κρατούν για τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα, όπου επιχειρεί τη λειτουργία δύο νέων ξενοδοχείων, φίλων του ιδιοκτητών, με εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας, του Coral στο Παλαιό Φάληρο και του Έλενα στο κέντρο.
Ακόμη δημιουργεί τη κοσμική ταβέρνα «Παιδιά του Πειραιά», στο βράχο της Καστέλας, σημείο αναφοράς, μεταξύ άλλων, του Αθηναϊκού τουριστικού by night της δεκαετίας του ’60.
Όμως η απόφαση για εγκατάλειψη της πρωτεύουσας και επιστροφή στα πάτρια έχει ήδη παρθεί από τον εξηκονταετή επιχειρηματία, που ταυτόχρονα διαβλέπει την τουριστική εξέλιξη του νησιού.
Η δημιουργία του ξενοδοχείου «Ατλαντίς», που θεμελιώθηκε το 1965 και λειτούργησε το1968, ολοκλήρωνε το έργο ζωής του Γιώργου Δασκαλάκη, που με τη βοήθεια των απογόνων του ανέδειξε τον τρόπο που η σωστή παροχή υπηρεσιών μπορεί να συνδυαστεί με την επιχειρηματική ωφέλεια, ενώ κατέστησε το Ατλαντίς, – το ξενοδοχείο της πόλης του Ηρακλείου, όπως το ονόμαζε, – πόλο έλξης κάθε κοινωνικής, πολιτιστικής ή επιχειρηματικής εκδήλωσης.
Ο ίδιος προχώρησε στην ίδρυση της Ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου και υπήρξε για αρκετά χρόνια πρόεδρός της, ενώ συμπαραστάθηκε στην ίδρυση του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1982, σαν επίτιμος αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων, μετά από 65 χρόνια συνεχούς εργασίας και ευλαβικής προσήλωσης στο τουριστικό λειτούργημα.
Όλη του η ζωή υπήρξε ένα υπόδειγμα εργατικότητας, τιμιότητας και ανθρώπινης συμπεριφοράς προς συμπολίτες, συναδέλφους και συνεργάτες. Όλοι, όπως και σύσσωμη η πόλη του Ηρακλείου τον αποχαιρέτησαν με θλίψη, όταν κατέληξε, μετά από σύντομη νοσηλεία εξ αιτίας πτώσης, συνέπειας εγκεφαλικού, που επέφερε και κάταγμα λεκάνης.
Ήταν το 1985, 27 Ιουνίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη Σαμψών του ξενοδόχου και είναι η ημέρα γιορτής των Ελλήνων ξενοδόχων!