in ,

Ο νοτιάς «τρύγησε» τα αμπέλια φέτος – Ζημιές και σε ελιές στην Κρήτη

Σε καταγραφή των νέων ζημιών από τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες που “θέρισαν” αμπέλια και ελιές, μετά τις πρόσφατες που είχαν προκαλέσει οι βορειοδυτικοί άνεμοι, προχωρούν από χθες οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον αρμόδιο επόπτη κ. Νοδαράκη.

Στον Προφήτη Ηλία, σε χωριά του Μαλεβιζίου αλλά και στις Αρχάνες και τις Βασιλειές, οι απεσταλμένοι του ΕΛΓΑ έκαναν μια πρώτη καταγραφή, διαπιστώνοντας ότι πράγματι οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο μεταξύ, ο προβληματισμός των παραγωγών για τις επιπτώσεις που υφίστανται φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι μεγάλος.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μίλησε στην εφημερίδα  “Νέα Κρήτη”  για συνεχιζόμενες επικίνδυνες καταστάσεις, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε αφανισμό την παραγωγή των προϊόντων αν δεν υπάρξει στρατηγική στήριξης των παραγωγών τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη χώρα μας!

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και έτσι δεν πρέπει να μπούμε ακόμα στη διαδικασία να αναφέρουμε ποσοστά ζημιών. Σίγουρα όμως οι ζημιές είναι μεγάλες», λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ενώ από σήμερα θα μπορούν οι πληγέντες αμπελουργοί να δηλώνουν τις ζημιές τους.

«Οι ζημιές προέρχονται από πολλούς παράγοντες. Είχαμε την προηγούμενη ζημιά από τους βορειοδυτικούς ανέμους, και είχαμε και τον τελευταίο ισχυρό νότιο άνεμο που δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος της καταστροφής. Θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Εκτός από τα σταφύλια που κυριολεκτικά τα “τρύγησαν” οι ισχυροί αυτοί άνεμοι, έχουμε και τα σταφύλια εκείνα που λόγω των ανέμων έχουν υποβαθμιστεί και στη συνέχεια θα αποδειχτεί ότι είναι μη εξαγώγιμα. «Ας μην ξεγελιούνται κάποιοι να νομίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή βλέπουμε πλούσιο φύλλωμα στο αμπέλι. Δεν είναι έτσι. Τα σταφύλια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Ζημιές και στις ελιές

Ο συνδικαλιστής τονίζει ότι αναμένεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πάρα πολλά ελαιόδεντρα ανάλογα με το στάδιο ανθοφορίας. «Είναι πραγματικά σε μια μεγάλη αγωνία ο κόσμος. Διότι αυτή τη στιγμή η ελιά βρίσκεται σε ένα τέτοιο στάδιο, που το δέντρο παθαίνει “στρες” χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιες καταστάσεις θα οδηγηθεί η παραγωγή. Είμαστε σε αναμονή. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν και το μέγεθος της ζημιάς στις ελιές των περιοχών που επλήγησαν από την ανεμοθύελλα», λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Αναστάτωση

«Εμείς από πέρυσι φωνάζαμε για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις επιπτώσεις. Και γι’ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε δραστηριότητες για τα θέματα αυτά. Κάθε μέρα που περνάει επαληθευόμαστε εμείς, όπως επαληθεύονται και οι επιστημονικοί φορείς. Η γεωργία στην Κρήτη παράγει προϊόντα ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, αλλά έχουμε και προβλήματα. Και θα πρέπει η Ε.Ε. μέσα από προγράμματα που ήδη υπάρχουν να στηρίξει την Κρήτη, να μπούμε στα προγράμματα αυτά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις. Η γεωργία στην Κρήτη τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πάθει τεράστια οικονομική ζημιά. Μπορούμε να μιλήσουμε για κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος κάθε αγροτικού νοικοκυριού σε ποσοστό άνω του 50 με 60%. Αυτό έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους. Και ένα μεγάλο μέρος είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τη μείωση των επιδοτήσεων κ.λπ. Άρα έχουμε μεγάλη οικονομική κρίση στον παραγωγικό τομέα της Κρήτης».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για γενική οικονομική κατάρρευση της τοπικής οικονομίας σε σύντομο χρονικό διάστημα αν δε στηριχτεί η πρωτογενής τομέας στο νησί μας. «Ήδη τώρα που μιλάμε πολλά αγροτικά νοικοκυριά έχουν τρομακτικό πρόβλημα. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν το λάδι τους. Η τιμή παραγωγού είναι εξευτελιστική. Δεν υπάρχει προστατευτισμός πουθενά, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει μέσω νομοθεσίας της Ε.Ε. Και την περίοδο αυτή έχουμε και τις εκλογές που δημιουργούν προβλήματα στην ενεργοποίηση μηχανισμών για τη στήριξη των παραγωγών. Αλλά, μετά τις εκλογές, με τους νέους ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν εμείς μέσω επιτροπής θα πάμε στις Βρυξέλλες. Εγώ, λόγω και της συμμετοχής μου στη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου έχω δυνατότητες και ευκαιρίες να βρεθώ στις Βρυξέλλες και να ενημερωθώ για τις πολιτικές της Ε.Ε.».

Στη Βουλή το θέμα

Το θέμα των νέων καταστροφών έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό, «μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του νομού Ηρακλείου, με τους καλλιεργητές να διαπιστώνουν ότι οι ισχυροί νοτιάδες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες μέρες έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες και τα αμπέλια τους.

Η καταστροφή κυρίως στα επιτραπέζια αμπέλια είναι ολοκληρωτική εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλες καλλιέργειες, π.χ. θερμοκηπιακές κ.ά. σε όλο τον νομό Ηρακλείου.
α) Επειδή η περίοδος που επλήγησαν οι αμπελώνες είναι η πιο κρίσιμη για την παραγωγή, τη φετινή αμπελουργική χρονιά, μιας και τα φυτά υπέστησαν ζημιά την ώρα που τα σταφύλια μπαίνουν στη φάση του “δεσίματος”, β) επειδή οι αγρότες του νομού Ηρακλείου αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, και γ) επειδή το ποσοστό ζημιάς, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, είναι αρκετά μεγάλο και κρίνεται άκρως απαραίτητη η άμεση διενέργεια εκτιμήσεων των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ερωτάσθε: Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών από τους ισχυρούς νοτιάδες και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς;».

«Να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους»

Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε τα χρήματα που δίνουμε εμείς από τις ασφαλιστικές μας εισφορές να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στο κομμάτι των αποζημιώσεων. Διότι σήμερα τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΛΓΑ, που εκτιμούμε ότι ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το κράτος χρόνια τώρα δε βάζει ούτε ένα ευρώ. Ο Οργανισμός πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία ως έχει και να διατηρήσει τον δημόσιό του χαρακτήρα, και σε αυτό το θέμα έχουμε κοινή γραμμή πλεύσης με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τα χρήματα είναι καθαρά των παραγωγών και θα πρέπει να επιστρέφουν στους παραγωγούς».

neakriti.gr