in

Ο Μητσοτάκης βλέπει «εισβολή» και δίνει εντολή για αυστηρά μέτρα στο μεταναστευτικό – Σκληρή στάση για το άσυλο

Αποφασισμένος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, όπως πλέον το αποκαλεί η κυβέρνηση λόγω της σύνθεσης των ροών στις οποίες οι Σύροι αποτελούν ελάχιστη μειοψηφία, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεχόμαστε εισβολή και θα κάνουμε ότι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εισβολή» φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost. Αρκετοί υπουργοί -και μετριοπαθείς ανάμεσα τους- εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό παίρνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. «Δεν πρέπει να ξαναζωντανέψουμε την Χρυσή Αυγή» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά υπουργός.
Οι πιέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση στο κολαστήριο της Μόριας, είναι πολλές. Η γενική εκτίμηση που υπάρχει ήταν ότι η κυβέρνηση επέδειξε χαμηλά αντανακλαστικά. Το θέμα μπήκε και στις συζητήσεις των νεοεκλεγέντων βουλευτών με τον πρωθυπουργό που τους υποδέχθηκε στο Μαξίμου. “Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ” ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αλλάζει το «δόγμα»

Στις μεταναστευτικές ροές τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Η συντρηπτική πλειονότητα (65%) είναι κυρίως Αφγανοί και ακολουθουν οι Πακιστανοί και οι Ιρανοί. Ένα περίπου 20% προέρχεται από την υποσαχάρια Αφρική και τις χώρες του Μαγκρέμπ, που σημαίνει ότι για να κάνουν τέτοιο ταξίδι αισθάνονται ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι ανοιχτά. Και σχεδόν μονοψήφιο είναι το ποσοστό των Σύριων.
Η κυβέρνηση θα αναγνωρίζει στο εξής ως πρόσφυγες μόνον όσους έχουν το προσφυγικό προφίλ όπως τονίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τις προτάσεις του για τις νομοθετικές αλλαγές στο άσυλο που προωθεί. Το νομοσχέδιο θα έρθει πιθανόν την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Αποφασίστηκε οι επιστροφές να ανέλθουν σε 10.000 έως το τέλος του 2020, έναντι 1.806 που έγιναν στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν εθελούσιες αποχωρήσεις. Ο στόχος θεωρείται από πολλούς ιδιαίτερα φιλόδοξος δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν σήμερα. Σε ένα χρόνο θα φανεί το αποτέλεσμα.

Το άσυλο

Με το καθεστώς χορήγησης ασύλου που υπάρχει σήμερα η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί μπορεί να φτάσει και τα 8- 10 χρόνια. Η πρωτοβάθμια διοικητική διαδικασία κρατάει περίπου 7-8 μήνες, η δευτεροβάθμια γύρω στα τρία χρόνια και πάνω από τέσσερα χρόνια οι δυο δικαστικοί βαθμοί, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι η «κληρονομιά» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στις 75.000 ανοιχτές αιτήσεις ασύλου, στις οποίες προστίθενται και οι νέες ροές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπόσχεται διαδικασίες – εξπρές εννέα μηνών που είναι το άλλο άκρο από τα 8-10 χρόνια το οποίο δεν θεωρείται και τόσο ρεαλιστικό. Πιο συγκεκριμένα επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης (Συμβούλιο Επικρατείας) και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο. Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης, αλλάζει, όμως, η σύνθεση τους από δύο δικαστές και ένα μέλος από την Ύπατη Αρμοστεία από τους οποίους αποτελούνται σήμερα, σε τρεις δικαστές μόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις 10 επιπλέον Επιτροπές που είναι ο στόχος να συγκροτηθούν και να προστεθούν στις υπάρχουσες 20, θα χρειαστούν επιπλέον 50 διοικητικοί δικαστές οι οποίοι θα δεχτούν να μετακομίσουν στα νησιά. Δεν έχει γίνει ακόμη καμία σχετική προετοιμασία κι αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Κλειστά κέντρα

Η κυβέρνηση έχει στόχο όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν δικαιούνται διεθνή προστασία να συγκεντρώνονται σε κλειστά προ-αναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επανεισδοχή τους.
Με τα χαρακτηριστικά των μεταναστών και όχι των προσφύγων που έχουν σήμερα οι περισσότεροι, η χώρα θα πρέπει να γεμίσει κλειστά κέντρα. Σήμερα δεν λειτουργεί ούτε η Αμυγδαλέζα. Κυρίως όμως υπάρχει ένα εσωτερικό και διεθνές δίκαιο που κάνει πολύ αυστηρές τις προϋποθέσεις για την είσοδο σε μια κλειστή δομή που είναι σαν φυλακή.
Προβλέπεται ακόμη γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.
Αναμφισβήτητα υπάρχουν και θετικά στις προτάσεις που βάζουν τέλος στο σημερινό χάος. Ολα θα κριθούν στην πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι σήμερα ακολουθείται εντελώς διαφορετική πολιτική σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και μιλάνε ευθέως για «έμφαση στην αποτροπή και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».
«Δεν είμαστε στη λογική του κ. Τσίπρα που μιλούσε για ανοιχτά σύνορα και διακήρυσσε πως «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» τόνισε. «Αντιθέτως πλέον αυξάνεται η επιτήρηση τόσο στη θάλασσα όσο και στον Έβρο ώστε να ανακοπούν οι ροές.»
ΠΗΓΗ: newpost.gr