in

Ο Θραψανιώτης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης επισκέφτηκε τη Δευτέρα 10/7/2017 τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Λασιθιωτάκη.
 
Ο Βουλευτής ενημερώθηκε για τις ανάγκες της Υπηρεσίας σε στελέχωση, που είναι πολύ μεγάλες σε όλη την Ελλάδα  καθώς και για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Π. Ε. Λασιθίου. Ήταν κοινή αντίληψη ότι απαιτείται ενίσχυση στον πολύ κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα που αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και ο Βουλευτής τόνισε ότι η ενίσχυση της υπηρεσίας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
.
Έγινε εκτενής συζήτηση και ενημέρωση για τα φαινόμενα παραβατικότητας στην Π. Ε. Λασιθίου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Ο κ. Λασιθιωτάκης ενημέρωσε για το ειδικό σχέδιο στοχευμένων ελέγχων που έχει το Σ.ΕΠ.Ε. για την καλοκαιρινή περίοδο και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, οι παραβάσεις σε ρεπό και ωράρια είναι τα πιο συχνά περιστατικά. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και για το θέμα της μη εφαρμογής της τοπικής σύμβασης για τον τουρισμό σε ορισμένες περιοχές και στην ανάγκη επαναφοράς του νομικού πλαισίου για τις συμβάσεις. Παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στους μισθούς για ίδια εργασία, ανάλογά με την επιχείρηση σε σχέση με τη σύμβαση.
 
Συζητήθηκαν επίσης νομοθετικές παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας.
 
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις δύο μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν πρόσφατα το νομό και χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας με τις τριμερείς συναντήσεις.
 
Η πρώτη περίπτωση, του ξενοδοχείου Elounda Breeze, είχε θετική κατάληξη και οδήγησε στην επαναπρόσληψη των απολυμένων ξενοδοχοϋπαλλήλων, μετά την τριμερή συνάντηση στην Αθήνα και την παρέμβαση του Υπουργείου.
 
Στην δεύτερη περίπτωση, των απολυμένων στους Βιοκαλλιεργητές Σητείας, παρά τις δύο τριμερείς συναντήσεις στην Αθήνα, χρειάστηκε δικαστική απόφαση για να βρεθεί προσωρινή λύση.
 
Και στις δύο περιπτώσεις, λόγος των μαζικών απολύσεων ήταν η νόμιμη συνδικαλιστική δράση και είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει ριζικά και να μην αντιμετωπίζει η εργοδοσία την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων ως «αιτία πολέμου».
 
Ο Μανόλης Θραψανιώτης συνεχάρη το Σ.ΕΠ.Ε. για τις προσπάθειες που κάνει με τόσο λίγα μέσα και σε τόσο δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τόνισε ότι θα έχει τη στήριξη του σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της υπηρεσίας και διευκόλυνσης του έργου της.
 
Το Γραφείο Τύπου