in , , , ,

Ο Δρ Αντώνιος Καφάτος μίλησε για την Υγεία και την Διατροφή στην αίθουσα του Ι.Ν. του Αγίου Αντωνίου.

Το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν η σημασία της νηστείας της Εκκλησίας στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων…..
Με  ενδιαφέρον παρακολούθησε αρκετός κόσμος στην αίθουσα του Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου το απόγευμα της Τρίτης την παρουσίαση για “την σημασία της νηστείας της Εκκλησίας στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων”.
30 3 16 υγεια 2 p2
Επίσημος καλεσμένος και παρουσιαστής του θέματος που διοργάνωσε ο Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής Δρ Αντώνης Καφάτος. Μέσω στατιστικών ερευνών αρκετών ετών ο Δρ Καφάτος ανέλυσε και τόνισε για τη μέγιστη σημασία που έχει στη ζωή μας και την υγεία μας η διατροφή της νηστείας της Εκκλησίας. Δυστυχώς οι τελευταίες έρευνες έδειξαν πως οι Κρητικοί έχουν ξεχάσει τον σωστό τρόπο διατροφής και ακόμη ειδικότερα τα Κρητικόπουλα έχουν κατακτήσει τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε θέματα παχυσαρκίας και άσχημων διατροφικών συνηθειών. Αρκετά ήταν τα ερωτήματα των παρευρισκόμενων με το πέρας της παρουσίασης, τα οποία ο Δρ Καφάτος απάντησε με ευχαρίστηση, ανατρέποντας πολλές φορές κάποιες θεωρίες που μέχρι τότε αρκετοί θεωρούσαν δεδομένες. Τον Δρ Καφάτο προλόγισε το μέλος του Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν. Ελπινίκη Φρουζή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος΄Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.
Νικ. Μ.
Βιογραφικό σημείωμα
30 3 16 υγεια 4 p
Ο Αντώνης Γ. Καφάτος γεννήθηκε στο Μοναστηράκι Αμαρίου Ρεθύμνου Κρήτης και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Έκανε δύο Masters of Science στη Διατροφή και στην Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και απέκτησε τίτλο της ειδικότητας στην Παιδιατρική στις ΗΠΑ το 1973. To 1972 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στα Πανεπιστήμια του Tennessee και των Αθηνών. Πέρασε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (assistant, associate και professor) και το 1985 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 1993 εξελέγη στην βαθμίδα του καθηγητή. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης ειδικός σύμβουλος για τη διατροφή στους οργανισμούς WHO και FAO. Έχει διατελέσει πρόεδρος της εθνικής επιτροπής για την Αγωγή Υγείας και υπήρξε επί σειρά ετών ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή για την προαγωγή της υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων είναι η μελέτη των παραγόντων κινδύνου για χρόνια νοσήματα, η αγωγή υγείας σε παιδιά και ενήλικες, πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων και η προαγωγή της υγείας μέσα από τη διατροφή. Έχει 298 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 80 σε Ελληνικά περιοδικά. Μετά το 2005, συνεχίζει να ασχολείται με έρευνες και μελέτες που αφορούν στην διατροφή, στην πρόληψη και στην δημόσια υγεία. To 2014, προσεκληθη ως κριτής των ερευνητικών προτάσεων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Φιλανδία