in

Ο διάσημος Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα στον Άγιο Νικόλαο [PICS]

Το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λεονάρδο Παδούρα : Η ΄΄ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ΄΄ , πλαισιωμένο από το ντοκιμαντέρ της Λουσίας Λόπες : ΄΄ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ΄΄.

Ο Λεονάρδο Παδούρα είναι ο πιο διάσημος σύγχρονος Κουβανός συγγραφέας, εκείνος που άλλαξε τον προσανατολισμό της αστυνομικής λογοτεχνίας σε όλη τη Λατινική Αμερική. Τα μυθιστορήματά του με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Μάριο Κόντε έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν κερδίσει λογοτεχνικά βραβεία σε όλο τον κόσμο.


Η ΄΄Διαφάνεια του Χρόνου΄΄ είναι ένα μυθιστόρημα πάνω στην πίστη και στην απώλεια των αξιών, την κατάρρευση ενός κοινωνικού μοντέλου και την ανισότητα, την απογοήτευση και την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου.

Με τον συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Μικέλα Χαρτουράρη. Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις από το κοινό που με ενδιαφέρον παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ και την παρουσίαση του βιβλίου.

“Μέσα από τα βιβλία μου μιλάω για την Κούβα, την οποία βιώνω και γνωρίζω, Για πολλά χρόνια κυριάρχησαν τα στερεότυπα σχετικά με την Κούβα και πριν και μετά την Επανάσταση, για πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, και παρότι τα αναγνωριστικά σημεία αυτά βασίζονται σε μια πραγματικότητα, η απτή πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη. Εγώ θέλω να στρέφω πρώτα το βλέμμα μου σε αυτή την αληθινή πραγματικότητα και κατόπιν στη γραφή μου. Θέλω, μέσα από τη δική μου σκέψη και ευαισθησία, να αντικατοπτρίζονται οι συγκρούσεις αυτής της πραγματικότητας, όσο πιο ελεύθερα γίνεται, όσο πιο ειλικρινά, παρότι παραδέχομαι ότι έχω και προκαταλήψεις, και αγάπες, και φοβίες, οι οποίες μπορούν να διαφαίνονται στις σκέψεις μου…. Στην Κούβα πολύς κόσμος ζει σε επίπεδα σχεδόν επιβίωσης, ζει με δυσκολίες, ενώ μια μικρή ομάδα, πολιτικά και οικονομικά ευνοημένη (ακόμη και από τις πρόσφατες αλλαγές), ζει πολύ καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι γίνονται φτωχότεροι και κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι…. Θεωρώ πως εγώ είμαι προνομιούχος, γιατί μπορώ να ζω από τη δουλειά μου. Είμαι εντελώς ανεξάρτητος, δεν έχω υποστεί λογοκρισία, δεν έχω καμία πολιτική δέσμευση, προσπαθώ να γράφω με τη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία…”


Με όποιο μυθιστόρημα θελήσει κάποιος να μυηθεί στον κόσμο του δεν θα το μετανιώσει γιατί είναι ένας συγγραφέας με μεγάλη δυναμική και αξίζει να του διαθέσει ο Έλληνας αναγνώστης το χρόνο του.

Άννα Μετζογιαννάκη Τζώρτζη