in , , , ,

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ. Χαμογελάτε; Και όμως!

 Αυτές τις ημέρες παραγματοποιείται στο Παρίσι μία έκθεση του γάλλου εικαστικού και φωτογράφου Etienne LAVIE. Με τίτλο “OMG, Who Stole My Ads?”, δηλαδή ω θεέ μου, ποιός έκλεψε τις διαφημίσεις μου;
 Στο δρόμο, στο μετρό, σε κτήρια διάφορα και πλατείες, εκτίθενται 60 περίπου αντίγραφα πινάκων των Ντελακρουά, Κορό, Ρενουάρ και άλλων .

 Η υποδοχή της πρωτοβουλίας υπήρξε θριαμβευτική, με διθυραμβικά σχόλια. Σας προσκαλούμε να δείτε στο διαδίκτυο στο όνομα Etienne Lavie ή στο OMG, who stole my ads το πόσες αναφορές, όλες θετικές, υπάρχουν, σε σάιτς γαλλικά ή αγλικά με πλήθος φωτογραφιών.

 Και με επαίνους, που αντιγράφουμε για σας: “Προβολή τέχνης και πολιτισμού, μας καλεί να μην περνάμε πιά τυφλά δίπλα στη ζωή, παροτρύνεται ο πολίτης να εκτιμήσει την καλλιτεχνική του κληρονομιά, ανοίγει ορίζοντες, ζεσταίνει την καρδιά, ωθεί σε αναζήτηση στα βάθη της ψυχής μας. Μεταβάλλει το δημόσιο χώρο σε ανοιχτή γκαλερί τέχνης.

Θα υπενθυμήσουμε σε όσους από εμάς διαθέτουν βραχεία ή ασθενή μνήμη.
 Πριν ενάμιση χρόνο, είχαμε προτείνει στον Εμπορικό μας Σύλλογο ο οποίος το είχε αποδεχθεί και οργανώσει, έκθεση στον Άγιο Νικόλαο με θέμα “Όλη η πόλη του Αγίου Νικολάου μία ανοιχτή γκαλερί τέχνης”. Με 150-200 αντίγραφα πινάκων και γλυπτών σε κάθε είδους καταστήματα, με θέμα παραλλαγές της Αρπαγής της Ευρώπης από το Δία-ταύρο. Των Τιτσιάνο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Ματίς, Πικασό, Νταλί, Μποτέρο και δεκάδων άλλων.

 Γιατί;

Για να τιμήσουμε την ιστορία μας και μυθολογία μας, την τέχνη αλλά και για να ικανοποιήσουμε καταστηματάρχες που ωμά έθεσαν το ερώτημα που τους απασχολεί, την επιβίωση τους “εμείς, τι θα βγάλουμε;”. Αδιαφορούν (άραγε τώρα μόνο;) για οτιδήποτε άλλο. Επειδή λοιπόν τις δύσκολες αυτές στιγμές κρίσης δεν επιθυμούμε να προτείνουμε σκέτον Ράφανον τον Ήμερον, κοινώς ραπανάκι, (για την όρεξη) αλλά και έσοδα στον ταλαιπωρημένο κόσμο, εξηγήσαμε ότι θα προκληθεί σίγουρα ενδιαφέρον μετά από σε παγκρήτιο και γιατί όχι πανελλήνιο επίπεδο διαφήμιση, με αύξηση επισκεπτών άρα και πιθανών πελατών.

 Να συντομεύσουμε. Από τα πάνω από 150 έργα, δέχθηκαν μόλις 60 να τα τοποθετήσουν στις προθήκες τους. Οι υπόλοιποι μας έδειξαν λιγότερο ή περισσότερο ευγενικά την έξοδο, αρνούμενοι, σαν να είμαστε πλασιέ κοινών εμπορευμάτων!

 Με καθόλου επιχειρήματα ή με “δεν χωνεύω το κράτος μου, αντιπαθώ το Δήμο μου, δεν θέλω τον Εμπορικό μου Σύλλογο”!. ” Έπαιρναν” εκδίκηση κάνοντας ζημιά στον ίδιο τον εαυτό τους.
 Όλοι α-παιτούμε ιδέες και ανάπτυξη. Εμείς καταντήσαμε, απογοητευμένοι, να ε-παιτούμε να μας επιτρέψουν μία προσπάθεια.

 Από τους 60, οι 30 πάλι τα “έκρυψαν” στα πιό απίθανα και δυσπρόσιτα μερη. Με υπέροχη διαμαρτυρία κυρίας “δηλαδή τι θέλετε, να σκεπαστούν τα βραχιολάκια μου και να μην φαίνονται;”.

Αποτέλεσμα, η έκθεση θάφτηκε, ούτε θόρυβος, ούτε όφελος για την σε ελεύθερη πτώση περιοχή μας.

 Να που τώρα οι κουτοπαριζιάνοι το προωθούν σε μία παραλλαγή του, για την ανάδειξη, κι άλλο, της πόλης τους. Μα γιατί δεν ζήτησαν τη γνώμη μας, να τους συμβουλεύσουμε να το απορρίψουν;

 Δεν είναι το μόνο τοπικό δείγμα αρνητικής αντιμετώπισης ιδεών θετικών. Μήπως κάτι πρέπει να αλλάξει;

 Προτείναμε πέρυσι, έστω προσωρινά μέχρι τη λήψη τελικής απόφασης, αφού διαπιστώναμε πρώτα την εικόνα που προσέφερε και την υποδοχή του κοινού, να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες με κατακόκκινα γεράνια στο γεφύρι της λίμνης.

 Η αρμόδια επιτροπή, εν τη σοφία της, ομόφωνα το απέρριψε διότι “αλλοίωνε το χαρακτήρα της γέφυρας και του κέντρου της πόλης η τοποθέτηση λουλουδιών”. Πρωτάκουστο.
 Σχεδόν καμμία όμως διαμαρτυρία από πολίτες.

 Προτείναμε επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον σχέδιο φεστιβάλ οίνου το οποίο καταθέσαμε επίσημα αλλά και δημοσιεύσαμε λεπτομερώς. Από το αρμόδιο για την εξέταση της ιδέας άτομο, λίαν εργατικό κατά τα υπόλοιπα, δεν δόθηκε καμμία απάντηση ούτε αιτιολόγηση της μάλλον απόρριψης του.

 Από στέλ
εχος ακούσαμε ένα καταπληκτικό “μα δεν έχουμε παραγωγή κρασιού”!
 Καμμία, ούτε εδώ, τοποθέτηση από πολίτες. Αδιαφορία.

 
 Και πλήθος άλλες. Θα τις υπενθυμήσουμε μία άλλη φορά.

 Τώρα, αδιόρθωτοι, προτείνουμε δύο ακόμη σημαντικές ιδέες.

 Η πρώτη. Υπάρχουν πλέον των 150 έργων, της αρπαγής της Ευρώπης, από την προηγούμενη προσπάθεια. Αν στο χώρο τοποθέτησης του γλυπτού των κυρίων Σωτηριάδη προσθέταμε ένα συμπληρωματικό πόλο έλξης, δηλαδή τα έργα αυτά να στηθούν ημικυκλικά δεξιά και αριστερά του, σε μία ημιμόνιμη έκθεση-ανοιχτό μουσείο για το θέμα; Σε καλαίσθητη παρουσίαση και τα οποία θα ξεβιδώνονται και θα μεταφέρονται για μερικές μέρες σε άλλες κοινότητες του Δήμου, για να επιστρέφουν μετά στη βάση τους.
 Το κόστος υπολογίζεται σε μόλις 3-4 χιλιάδες ευρώ για τα αντίγραφα συν τα πλαίσια τοποθέτησης και ο φωτισμός τους. Με 15-20 χιλιάδες διαθέτουμε έτσι μία έκθεση που θα συμπληρώνει και θα προσελκύει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον από ότι το σημερινό γλυπτό μόνο του.

 Η δεύτερη. Από καιρό συζητείται η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στο νομό με ει δυνατόν κέντρο τη μισοξεχασμένη Νεάπολη.
 Διαθέτουμε σχέδιο απλό, εφικτό, χαμηλού κόστους, για το οποίο συναντηθήκαμε ήδη με στέλεχος ανοιχτών οριζόντων της εκκλησίας και με φιλότιμο τοπικό τεχνικό στέλεχος και το εξηγήσαμε.
 Και οι δύο, “κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς” συμφώνησαν, επικρότησαν και έδωσαν ένα πρώτο πράσινο φως για να εξετασθεί η πρόταση.

 

 Θα υποβάλουμε επισήμως αρμοδίως τις προτάσεις μας.

 Προσκαλούμε τους ΕΠΤΑ υποψήφιους του Δήμου Αγίου Νικολάου για μία παρουσίαση μας και συζήτηση των δύο αυτών ιδεών αλλά πάνω απ’ όλα για τη σε λίγες μέρες μεγάλη, κύρια πρόταση που θα ανακοινώσουμε, την οποία επεξεργαζόμεθα εδώ και δύο χρόνια, με συνεχείς επαφές και προσθήκες και βελτιώσεις της και η οποία θα σηματοδοτήσει θετικά για αρκετά χρόνια την πορεία του τόπου.

 Προσκαλουμε και την τοπική κοινωνία της Νεάπολης για να δούμε μαζί το δικό της θέμα.

 Δεν αρκούν διακυρήξεις και δηλώσεις προθέσεων. Πρέπει αυτές να συνοδευθούν από συγκεκριμένες ενέργειες και έργα.
 Στον τομέα του Πολιτισμού και της Τέχνης, τα διαθέτουμε με φαντασία και τα προτείνουμε στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αγίου Νικολάου και τις αρχές.

 Να προσθέσουμε οτι όπως στο παρελθόν αλλά έτσι και σήμερα, δεν εκφράζουμε πολιτικές θέσεις και απόψεις ούτε είμαστε “παλαιοκομματικοί” ή ανανήψαντες νυν “ανεξάρτητοι” πολιτευόμενοι, δεν ζητάμε ως αντάλλαγμα αντιδημαρχία ούτε και βέβαια έχουμε επαγγελματικά ή άλλα οικονομικά συμφέροντα και ούτε καν οικογένεια στην περιοχή. Διαθέτουμε μόνο ιδέες και προτάσεις.

 Θα επιθυμούσαμε επίσης, με το χάρισμα και την εμπνευσμένη και φιλότιμη εργασία τους οι ΕΠΤΑ υποψήφιοι, να κατορθώσουν να ενεργοποιήσουν επιτέλους έστω ένα “όργανο του JACOBSΟN”, σε όσους πολίτες αδιαφορούν επί χρόνια, σύνηθες φαινόμενο επί δεκαετίες.

Σε συμπαθές ζωικό είδος που στερείται σχεδόν όρασης και ακοής, το όργανο αυτό αποτελεί περιοχή στη στοματική κοιλότητα και αναλαμβάνει την ανάλυση σωματιδίων που εναποθέτει εκεί η γλώσσα, για να σχηματίζει αντίληψη της εικόνας του γύρω χώρου. Στοιχειώδες αλλά βασικό.

 Θα επανέλθουμε με την άκρως σημαντική πρόταση μας, για το σύνολο του Δήμου Αγίου Νικολάου, σε λίγες μέρες. Που θα προχωρήσει ΜΟΝΟ αν ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ συμμετάσχετε, πιέσετε, βοηθήσετε.

 Με εκτίμηση, Στέλιος Αδαμάκης