in ,

Οχι «κοινοβουλευτική πλειοψηφία α λα καρτ» λέει η Νέα Δημοκρατία

«Κοινοβουλευτική πλειοψηφία α λα καρτ δεν υπάρχει» είναι το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στο Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, στηρίζοντας όσα μέτρα συνδέονται με τη συμφωνία, αλλά από εκεί και πέρα, σε άλλα πεδία, π.χ. υγεία, παιδεία, κ.α. θα πρέπει να υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση και ενδεχομένως η δέσμευση για συγκεκριμένο πολιτικό οδικό χάρτη επί διαφόρων θεμάτων.
Αυτό είναι και το συμπέρασμα και η κεντρική γραμμή που εκπέμπεται από την ηγετική ομάδα της ΝΔ υπό τον πρόεδρό τηςΒαγγέλη Μεϊμαράκη, στον απόηχο της χθεσινής κρίσιμης ψηφοφορίας που επικύρωσε το ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφίσουμε και το άλλο νομοσχέδιο που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση – γέφυρα και την έναρξη της συζήτησης για την μεγάλη συμφωνία, αλλά μετά θα δούμε πως θα κινηθούμε» λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της ΝΔ και επιμένουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Αυτό που θα πολεμήσει με ένταση και θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει η ΝΔ, ώστε να μην παγιωθεί, είναι να μην κυριαρχήσει ο όρος «κυβερνώσα αντιπολίτευση». Και αυτό διότι η ΝΔ έχει την κομματική και κοινωνική της βάση, η οποία δεν πρέπει να έχει την άποψη περί «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» και «αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», καθώς αυτό θα έχει ολέθριες πολιτικές παρενέργειες.
Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είχαν ενστάσεις για τη χθεσινή θετική στάση του κόμματος, αλλά κινήθηκαν συντεταγμένα, ενώ υπάρχουν πολλές γκρίνιες για τη φορολόγηση των αγροτών. Ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με περισσότερους από 30 βουλευτές το πρωί της Πέμπτης και αφού άκουσε τις ενστάσεις τους για τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα προσπαθήσει, προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα, να αλλάξει τη ρύθμιση και να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος.
«Για εμάς το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών αποτελεί προτεραιότητα και δεν αποτελεί ένα συντεχνιακό θέμα. Και αυτό διότι βλέπουμε την καταστροφή της πρωτογενούς παραγωγής και μάλιστα τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξάνει τη φορολογία για να εξυπηρετήσει κομματικές υποχρεώσεις μεγαλώνοντας το κράτος και κάνοντας διορισμούς» λένε υψηλόβαθμες κομματικές πηγές.
Στη ΝΔ, όπου επικρατεί πολύ μεγάλη ικανοποίηση για τον κ. Μεϊμαράκη, όχι μόνο για τις εμφανίσεις του στη Βουλή, αλλά και για την «εργασιοθεραπεία» και τις συνεχείς κομματικές συσκέψεις, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή» τονίζουν πολλά κεντρικά στελέχη και εκφράζουν ανησυχία και αγωνία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όσα ψηφίζονται και το μήνυμα που εκλαμβάνουν οι ξένοι, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πέσει, κατά τη ΝΔ στους 123.
Τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού περιμένει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί όπως λέει πολιτικά ανέντιμο οι υπουργοί που δεν ψήφισαν χθες να παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ θέτει το μείζον ζήτημα της…«επόμενης μέρας»: «Η Κυβέρνηση δεν έχει την τεχνοκρατική υποδομή για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αξιολογήσει πως θα τις εφαρμόσει».
«Το ελάχιστο που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι να υπάρξει μια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων για κανόνες διακυβέρνησης. Να υπάρχει συνεννόηση και για τα θέματα της συμφωνίας και για άλλα θέματα κυβερνητικής πολιτικής» λέει σε συνομιλητές του ο Κωστής Χατζηδάκης και ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Κατά τον Γιώργο Κουμουτσάκο, η ΝΔ έκανε το καθήκον στη χώρα και τονίζει: «Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εκλογές ίσον καταστροφή. Το Σύνταγμα δίνει οικουμενική λύση σταθερότητας».
«Θα συνεχίσει η ΝΔ να στηρίζει χωρίς ανταλλάγματα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αλλά η κυβέρνηση  πρέπει να δει τι θα πράξει ως προς την σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας» αναφέρει ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Για τη ΝΔ που επιμένει ότι είναι πυλώνας σταθερότητας, οι πρόωρες εκλογές είναι καταστροφικές, όπως έλεγε και τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεν τίθεται ούτε θέμα κατάθεσης πρότασης μομφής και κεντρική γραμμή της σημερινής ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εξής: «Ο Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός. Εμείς δεν ταυτιζόμαστε με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όποιος κυβερνάει έχει και ευθύνες».
Πηγή : Το Βήμα